Ministerul Economiei devine autoritatea competenta si punct unic de contact cu Comisia Europeana in solutionarea alternativa a litigiilor dintre consumatori si comercianti, dupa ce Guvernul a aprobat miercuri o ordonanta de urgenta care modifica OG 38/2015.

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanta de urgenta ce modifica Ordonanta Guvernului 38/2015 privind solutionarea alternativa a litigiilor dintre consumatori si comercianti, astfel incat Ministerul Economiei devine autoritate competenta care are "responsabilitatea de a analiza solicitarile organismelor care doresc sa fie entitati de solutionare alternativa a litigiilor, de a supraveghea ca acestea sa respecte prevederile legale si de a notifica lista entitatilor admise, catre Comisia Europeana", arata un comunicat al Serviciului de Comunicare si Mas-Media a Ministerului Economiei.

"OG 38/2015 permite consumatorilor carora le sunt incalcate drepturile sa recupereze eventualele prejudicii sau sa obtina despagubiri printr-o procedura simpla, gratuita si impartiala, fara a recurge la instanta de judecata sau la avocat. Prevederile actului normativ se aplica litigiilor transfrontaliere rezultate din contractele de vanzari sau de prestari servicii, dintre un comerciant cu activitati in Romania si un consumator rezident in UE", detaliaza Ministerul Economiei.

Potrivit documentului, modificarea ordonanei deblocheaza accesul consumatorilor la procedurile de solutionare alternativa a litigiilor si evita eventuala declansare a procedurii de infringement contra Romaniei, din cauza netranspunerii Directivei 2013/11/UE.