Statele Unite ale Americii au anumite ingrijorari fata de propunerile de modificare a legilor Justitiei si apreciaza ca acestea ar putea 'inversa' parcursul Romaniei in ceea ce priveste statul de drept, a declarat joi ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, citat de Agerpres.

Tudorel Toader si Hans KlemmFoto: Ministerul Justitiei

'Statele Unite au anumite ingrijorari fata de propunerile Ministerului Justitiei. Mi-am exprimat aceste ingrijorari in mod privat, cu ministrul sau cu alti membri ai Guvernului, si am facut lucrul acesta public, intr-o declaratie oficiala', a afirmat Hans Klemm, care s-a aflat la Global SOF Symposium Europe.

El a evidentiat ca declaratia oficiala privitoare la propunerile de schimbare a legilor Justitiei a fost emisa in numele tarii sale.

'Vreau doar sa subliniez ca acea declaratie, pe care am transmis-o pe 29 august, nu a fost transmisa in numele meu, in numele Ambasadei SUA la Bucuresti, ci a fost transmisa in numele Statelor Unite ale Americii. Guvernul Statelor Unite ia propunerile ministrului Justitiei in serios, este profund ingrijorat', a punctat acesta.

Klemm a amintit progresele Romaniei in domeniul statului de drept, care au facut ca tara noastra sa devina, in opinia sa, un etalon regional.

'Eu cred, Statele Unite ale Americii cred ca Romania, din 2004, a facut pasi foarte importanti pentru a avea un sistem judiciar independent si un parchet anticoruptie puternic. Mai pot fi facute lucruri in privinta Educatiei, dar, prin realizarile ce au inceput in 2004, Romania a devenit un model pentru regiune si este o inspiratie pentru Statele Unite ale Americii', a aratat diplomatul.

El a subliniat ca Statele Unite sunt ingrijorate ca parcursul Romaniei ar putea fi 'inversat'.

'Vrem ca Romania sa ramana pe directia pe care si-a consolidat-o in ultimii ani. Suntem ingrijorati ca propunerile ministrului ar putea inversa acest parcurs pentru Romania', a mai spus Hans Klemm.