Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat ca nu a mers joi la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, care a dat avit negativ pe propunerile sale de modificare a legilor Justitiei, deoarece stia dinainte ca acesta va fi rezultatul.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

Acesta si-a exprimat, ironic, speranta ca sefa CSM, Mariana Ghena, care a spus ca a surprins-o neplacut lipsa ministrului Justitiei de la dezbateri, "sa-si revina din deruta care a cuprins-o" in urma absentei sale si a acuzat membrii CSM ca "au intrat in sedinta cu pozitii exprimate anterior dezbaterii, au spus ca votul va fi negativ".

"Au venit la dezbateri cu o hotarare luata inainte de dialog. Eu stiam acest lucru, stiam din toate dezbaterile care au existat pe aceasta tema", a argumentat Tudorel Toader, care a subliniat ca absenta sa "a fost absolut deliberata".

In opinia sa, acest aviz negativ apare deoarece "unii nu doresc reformarea sistemului" si vor sa ramana "in paradigma in care ne aflam astazi, ca e bine asa".

"Convingerea mea e ca sistemul trebuie reformat si adus in parametrii de normalitate si constitutionalitate", a sustinut acesta.

Intrebat daca va tine cont de acest aviza negativ al CSM, ministrul Justitiei a precizat ca trebuie vazut care sunt "aceste optiuni, daca sunt formulate in spiritul reformularii si consolidarii statului de drept sau nu cumva asa, din interese tinand de statutul profesiei".

"Cu siguranta voi tine seama de unele dintre propuneri, nu neaparat cele de azi, cele venite din sistem. Voi lua in considerare doar acele propuneri care sunt de natura sa consolideze statutul profesiei de magistrat, autonomia si independenta justitiei", a declarat Tudorel Toader, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

Intrebat ce variante are pentru Inspectia Judiciara, Tudorel Toader a expus trei directii.

Prima este sa ramana la CSM, asa "cum vor judecatorii si procurorii, sa ii aiba ei sub control pe Inspectia Judiciara si sa nu fie control politic din partea Ministerului Justitiei.

A doua varianta este ca IJ sa vina la Ministerul Justitiei - asa cum prevede proiectul de lege avizat negativ de CSM.

In fine, o a treia varianta ar fi de "autonomizare prin lege separata, distincta, ca entitate care sa isi indeplineasca misiunea de verificare si control a infaptuirii justitiei", o decizie care "sa il scoata pe controlor de sub tutela celui controlat".