Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat joi dimineata ca la minister incepe "de astazi" redactarea unei sesizari adresate Curtii Constitutionale pentru constatarea unui conflict intre DNA si Guvern in dosarul Belina.

Tudorel ToaderFoto: Facebook / Tudorel Toader

Toader a spus ca va cere Curtii sa decida daca procurorii au dreptul sa ancheteze oportunitatea, imprejurarile si circumstantele in care este adoptata o hotarare de guvern, dat fiind ca CCR a statuat ca procurorii nu au acest drept in cazul adoptarii de Ordonante de Urgenta si legi.

Draftul sesizarii ar urma sa fie gata pana luni.

Cele mai importante declaratii ale lui Tudorel Toader:

  • Am citit o afirmatie absolut incorecta, care nu-mi apartine: ca s-ar solicitat considerarea Hotararilor de Guvern ca si Ordonantele de Urgenta, ca si legile. Este imposibila o astfel de afirmatie pentru ca au regim juridic diferit, au emitenti difetii. Nu stiu cine a facut afirmatia, dar e absolut incorecta.
  • In mod evident, daca se pune problema redactarii unei sesizari in numele Guvernului, fiti de acord ca Ministerul Justitiei e cel mai abilitat sa redacteze o asemenea sesizare. Ceea ce vom face incepand de azi.
  • Va rog sa reciti comunicatul DNA in care se spune ca decizia CCR din februarie referitoare la OUG 13 este aplicabila numai pentru OUG si legi, nu pentru hotarari de guvern. Enuntul in sine e corect. Principiul insa e absolut incorect, pentru ca prin decizia precedenta, CCR a statuat ca procurorii nu pot ancheta oportunitatea adoptarii unei OUG sau legi, nu pot ancheta imprejurarile adoptarii unei OUG sau legi, dupa cum nu pot ancheta constitutionalitatea lor. Ceea ce e corect. Circumstantele, oportunitatea in aprecierea acestora revine decidentului, decident care insa trebuie sa respecte limitele legale, constitutionale. Stiti dvs. bine ca in adoptarea actelor normative sunt 3 paliere: palierul superior, OUG si legile, guvern respectiv parlament, palierul 2 - Hotararile de Guvern, palierul 3 - ordinele de ministri. Intrebarea e urmatoarea: daca la nivel de OUG sau lege, procurorul nu poate ancheta oportunitatea, imprejurarile si circumstantele, la palierele 2-3 procurorul poate ancheta? Asta e intrebarea la CCR va fi sesizata sa raspunda.
  • Facem aceeasi diferenta intre paliere? Palierul de sus trebuie sa respecte Constitutia si se verifica in controlul de constitutionalitate, cele de la 2 si 3 trebuie sa respecte legea si se controleaza in contenciosul administrativ. Prin urmare, gresita afirmatia precum ca HG sa fie considerata ca OUG sau lege, dar CCR va fi solitata sa raspunda la urmatoarea intrebare: procurorul poate ancheta oportunitatea, imprejurarile emiterii de hotarari de guvern si ordine de ministri? Vom vedea ce decide CCR si vom respecta ad litteram.

Tudorel Toader spune ca afirmatia ca Hotararile de Guvern trebuie sa aiba acelasi statut ca legile si Ordonantele de Urgenta "nu ii apartine"

Ministrul Justitiei a mai afirmat ca "Am citit si eu in presa scrisa o informatie care nu imi apartine", cu referire la propunerea pe care s-a scris ca ar fi facut-o miercuri premierului Mihai Tudose ca Hotararile de Guvern sa nu mai fie acte administrative, ci acte normative cu acelasi statut ca legile si Ordonantele de urgenta, potrivit unor surse guvernamentale, citate de News.ro. In acest fel, ministrii ar urma sa nu mai fi trasi la raspundere pentru aprobarea acestor acte.

"Am citit si eu in presa scrisa o informatie care nu imi apartine. Este imposibila o astfel de afirmatie, pentru ca au regim juridic diferit, efecte diferite, emitenti diferiti. Afirmatia nu stim cine a facut-o."