Guvernul de la Chisinau a decis miercuri aprobarea proiectului de lege privind acordarea cetateniei persoanelor straine, daca acestea fac investitii in Republica Moldova, relateaza Unimedia, citata de News.ro.

Cetatenia Republicii Moldova poate fi acordata la cererea cetateanului strain sau apatridului care cunoaste si respecta prevederile Constitutiei, are o buna reputatie economica si financiara, si care nu prezinta pericol sau risc pentru ordinea publica si securitatea statului, adauga portalul.

Pentru a primi cetatenie, valoarea minima a contributiei nerambursabile la Fondul de investitii publice pentru dezvoltare durabila constituie echivalentul a 100.000 de euro, iar valoarea minima a investitiei, in cel putin unul din domeniile de dezvoltare strategica a Republicii Moldova, constituie echivalentul a 250 .000 de euro.

Contributia la Fondul de investitii publice pentru dezvoltare durabila se vireaza in moneda nationala, euro, franci elvetieni sau dolari SUA, in contul bancar al Institutiei publice "Fondul de Dezvoltare Durabila Moldova".

Investitiia in domeniile de dezvoltare strategica a Republicii Moldova se efectueaza in baza unui plan de investitii pentru o perioada de cel putin 60 de luni, aprobat de Comisie.

Luna trecuta, organizatia anticoruptie Transparency International Moldova a atras atentia ca este vorba, practic, despre "vanzarea" cetateniei moldovene strainilor.

Masurile ar putea "legaliza banii murdari", a declarat Veaceslav Negruta, reprezentant al organizatiei Transparency International Moldova.

Pe de alta parte, unul dintre autorii legii, deputatul democrat Sergiu Sarbu, a respins criticile, despre care sustine ca au scopul sa manipuleze opinia publica. El a subliniat ca potentialii donatori vor fi verificati minutios.

Amendamentul din lege in acest sens a fost adoptat pe 26 decembrie, fapt care a trecut neobservat.

Ulterior, Ministerul Justitiei a identificat, "domeniile de dezvoltare strategica" in care pot investi strainii doritorii sa obtina cetatenia moldoveana.

Analisti citati de Washington Post au declarat ca legea ar putea permite cetatenilor Federatiei Ruse si altor state sovietice sa calatoreasca liber prin Uniunea Europeana, in conditiile in care Chisinaul a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana in 2014, iar moldovenii nu au nevoie de vize pentru a calatori in Uniunea Europeana.