Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a propus, miercuri, premierului Mihai Tudose ca Hotararile de Guvern sa nu mai fie acte administrative, ci acte normative cu acelasi statut ca legile si Ordonantele de urgenta, potrivit unor surse guvernamentale, citate de News.ro. In acest fel, ministrii nu vor mai fi trasi la raspundere pentru aprobarea acestor acte.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

Potrivit surselor citate de News.ro, Tudorel Toader vrea ca Hotararile de Guvern sa nu mai fie tratate ca acte adminstrative. Daca premierul isi va asuma opinia ministrului, va trimite proiectul la Curtea Constitutionala, judecatorii urmand sa decida daca Hotararile de Guvern vor avea statut de act normativ, la fel ca legile si Ordonantele de Urgenta sau vor ramane cu caracterul administrativ.

In acest fel, ministrii nu ar mai mai fi trasi la raspundere pentru aprobarea acestor acte, situatie in care se afla si vicepremierul Sevil Shhaideh, acuzata in prezent de DNA de abuz in serviciu comis in perioada in care era secretar de stat la MDRAP, intr-un dosar conform caruia, in 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private, sustin procurorii anticoruptie. In acelasi dosar, DNA a cerut si sesizarea Camerei Deputatilorpentru formularea cererii de urmarire penala a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectiva ministru al Mediului, care ar fi initiat Hotararea de Guvern premergatoare pentru trecerea insulei de pe Dunare din administrarea "Apelor Romane" in cea a Consiliului Judetean Teleorman.

Procurorii DNA spun ca, in conditiile in care Insula Belina si Bratul Pavel fac parte din domeniul public al statului, "nu puteau fi trecute in proprietatea vreunui consiliu judetean prin hotarare de guvern, ci doar prin lege".