Reprezentantii societatii civile care au solicitat o audienta presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, au subliniat ca o serie de decizii luate in ultima perioada de catre Curtea Constitutionala a Romaniei afecteaza impartialitatea si credibilitatea institutiei. Totodata, acestia au insistat pentru transparentizarea finantarii partidelor politice si pentru imbunatatirea conditiilor de acces la competitia politica a candidatilor independenti, potrivit unui comunicat de presa al Administratiei prezidentiale. Consilierii prezidentiali au subliniat, la randul lor, ca initiativele civice care au in vedere consolidarea statului de drept sunt binevenite.

O delegatie a celor 21 de grupuri de initiativa civica si organizatii nonguvernamentale, care au solicitat o audienta Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a fost primita miercuri, la Palatul Cotroceni, de catre Simina Tanasescu, Consilier Prezidential pentru Reforma Institutionala si Constitutionala, Dan-Andrei Muraru, Consilier Prezidential pentru Relatii cu Autoritatile Publice si Societatea Civila, si Laurentiu-Mihai Stefan, Consilier Prezidential pentru Politica Interna.

Delegatia din partea societatii civile, formata din Alexandru Surcel - Initiativa Romania, Catalin Tenita - Geeks for Democracy, Elenina Nicut - Initiativa Romania, Mihai Politeanu - Initiativa Romania, Mihai Tudorica - #Rezistenta, Violeta Alexandru - Institutul pentru Politici Publice, au subliniat ca impartialitatea si credibilitatea unei institutii fundamentale precum Curtea Constitutionala a Romaniei sunt afectate serios de o serie de decizii luate in ultima perioada de catre aceasta institutie.

"De asemenea, delegatia grupurilor de initiativa civica si organizatiilor nonguvernamentale a insistat asupra necesitatii continuarii reformei electorale, incepute in anul 2015, in sensul imbunatatirii conditiilor de acces la competitia politica a formatiunilor politice si a candidatilor independenti, dar si al modernizarii si transparentizarii finantarii partidelor politice", arata comunicatul Administratiei Prezidentiale.

La randul lor, consilierii prezidentiali au subliniat interesul deosebit al Presedintelui Klaus Iohannis pentru chestiunile semnalate si faptul ca doreste sa ramana angajat in dialogul cu societatea civila. Presedintele Romaniei considera binevenite initiativele civice care au in vedere consolidarea statului de drept, continuarea luptei anticoruptie, asigurarea independentei justitiei, dar si crearea unor conditii optime pentru competitia politica si pentru asigurarea integritatii clasei politice.