Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu s-au intalnit, din nou, astazi, la Palatul Cotroceni, intre orele 17:15 si 18:20, in urma unei solicitari a primului ministru in acest sens. Anuntul a fost facut de seful statului, care a precizat ca atat el, cat si premierul si-au mentinut punctele de vedere in privinta candidaturii Noricai Nicolai la fotoliul de ministru al Justitiei. Traian Basescu a precizat, insa, ca a discutat, de aceasta data, cu premierul, avand in fata mapa profesionala a Noricai Nicolai, spre deosebire de precedenta intalnire, cand aceasta lipsea.

Presedintele a sustinut ca nu ii este ostil Noricai Nicolai, dar considera ca romanii au dreptul la un ministru al Justitiei imaculat din punct de vedere moral si profesional.

Dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu acuzase, intr-un discurs in aceasta dupa-amiaza, ca, la 18 ani de la Revolutie, fantomele trecutului ar fi folosite pentru a decide soarta unor oameni, referindu-se la asa-numita mapa profesionala a Noricai Nicolai si spunand ca aceasta nu ar fi altceva decat faimosul dosar de cadre, "cel mai abject instrument cu ajutorul caruia romanii erau tinuti sub teroare inainte de 1989", Traian Basescu i-a raspuns primului ministru. El a aratat ca, potrivit legii 303/2004, articolul 42, alineatul 1, "Evolutia carierei de judecator sau procuror se consemneaza in fisa din dosarul profesional care se intocmeste si se pastreaza de catre CSM".

Traian Basescu a declarat ferm ca isi mentine opozitia fata de numirea Noricai Nicolai in fruntea Ministerului Justitiei si a enumerat inca o data motivele pentru care isi mentine aceasta decizie. Seful statului a amintit, in primul rand, incidentul din Senat, cand o nepoata a senatorului liberal a fost surprinsa votand in Parlament.

Traian Basescu a amintit, apoi, incidentul din 1987, cand, spune el, Norica Nicolai ar fi incalcat "cateva reguli de deontologie profesionala, daca nu si legi: modificarea unui mandat de arestare, incalcarea dreptului la aparare al unui cetatean, incarcerarea unui cetatean fara a se pune in miscare actiunea penala, arestarea unui cetatean, fie el vinovat sau nevinovat, fara a fi audiat legal." Seful statului a amintit, in plus, si faptul ca Norica Nicolai a reprezentat, in anul 1991, in mod ilegal un cetatean strain intr-un proces de adoptie.

"Dansa trebuie sa inteleaga ca in persoana presedintelui Romaniei nu are un om ostil. Aceste realitati, coroborate cu incidentul de la Senat, ma fac sa imi mentin pozitia publica legata de nominalizarea domniei sale", a precizat seful statului.

Referitor la cele 8 dosare de fosti sau actuali ministri pentru care a avizat, astazi, inceperea urmaririi penale, Traian Basescu a declarat ca, in calitate de presedinte, el nu judeca pe nimeni, ci doar primeste solicitari de la Parchetul General sau de la DNA, dupa care lasa justitia sa mearga mai departe pentru elucidarea acestor fapte.

"A nu da aviz pentru inceperea urmaririi penale ar insemna un mod de a bloca justitia", a aratat seful statului.