Universitarii fac apel la respectarea obligatiilor Guvernului fata de invatamantul universitar: Executivul eludeaza principiul autonomiei universitare si transfera efortul bugetar catre veniturile proprii ale universitatilor.

de N.O.     HotNews.ro
Miercuri, 27 septembrie 2017, 17:00 Actualitate | Esenţial


Rectorii a trei universitati importante din tara  acuza Guvernul ca ignora principiul autonomiei universitare si transfera efortul bugetar catre veniturile proprii ale universitatilor. "Guvernul Romaniei trece in sarcina universitatilor obligatia de alocare a fondurilor pentru plata unor drepturi salariale, cuvenite potrivit Legii 85/2016", facand abstractie de principiul separarii puterilor in stat si de hotararile judecatoresti, sustin  Mircea Dumitru, Rector al Universitatii din Bucuresti, Ioan- Aurel Pop, Rector al Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca, si Marilen Gabriel Pirtea, Rector al Universitatii de Vest din Timisoara.


Peste 30 de profesori universitari au semnat petitia "Apel la respectarea obligatiilor Guvernului fata de invatamantul universitar din Romania", initiata de rectorii Mircea Dumitru, Ioan- Aurel Pop si Marilen Gabriel Pirtea.

Redam continutul petitiei:

Mediul universitar romanesc se afla, in aceasta perioada, in fata unei situatii critice fara precedent, care risca sa conduca la subminarea autonomiei universitare, consfintite de Constitutia Romaniei. Executivul eludeaza, voit sau din eroare, principiul autonomiei universitare si transfera efortul bugetar catre veniturile proprii ale universitatilor.

Facand abstractie de legislatia existenta, de hotararile judecatoresti definitive si de principiul separarii puterilor in stat, Guvernul Romaniei trece in sarcina universitatilor obligatia de alocare a fondurilor pentru plata unor drepturi salariale, cuvenite potrivit Legii 85/2016. 

Pe fondul deficitului bugetar rezultat din aplicarea unor masuri sociale, Guvernul este dator sa gaseasca solutii de finantare a obligatiilor ce revin bugetului de stat, fara a afecta economiile rezultate din buna gestionare a bugetelor institutiilor finantate exclusiv din venituri proprii. Masuri responsabile au fost identificate si aplicate in cadrul rectificarii bugetare din anul 2016, cand Guvernul a alocat Educatiei un buget suplimentar de peste 1 miliard de lei.

Cadrele didactice, cercetatorii, personalul didactic auxiliar din universitatile romanesti trebuie sa beneficieze de drepturile conferite de Legea 85/2016. Colegii nostri au dreptul legal sa isi primeasca aceste diferente salariale, indiferent ca isi desfasoara activitatea intr-o universitate mare, sau una de dimensiuni reduse. Ne intrebam ce se intampla cu universitatile care nu dispun de solduri, adica de economii? De unde vor plati aceste institutii drepturile legale? Este esential ca abordarea financiara sa fie una clara si unitara, care sa nu puna sub semnul intrebarii respectarea drepturilor unor colegi de-ai nostri si sa nu fie discriminatorie.

Am asistat zilele acestea la un exercitiu de argumentare cu privire la decizia de a folosi banii universitatilor pentru aplicarea unei prevederi legale. Potrivit art. 123 din Legea Educatiei Nationale, autonomia universitara este garantata prin Constitutie, iar ,,libertatea academica este garantata prin lege. Institutiile de invatamant superior se organizeaza si functioneaza independent de orice ingerinte ideologice, politice sau religioase". Atragem atentia ca bugetele universitatilor au fost gandite si constituite in baza unei legislatii existente, iar prin modificarea acesteia se produc schimbari dramatice in strategiile de dezvoltare ale universitatilor.

Opinia publica nu este informata asupra faptului ca veniturile proprii reprezinta transpunerea in operatiuni financiare a principiului autonomiei universitare. Universitatile, al caror management are si valente antreprenoriale, au reusit sa genereze aceste resurse suplimentare dupa o logica a pietei, concurentiala. Aceste resurse sunt esentiale pentru dezvoltarea autonoma a universitatilor, la adapost de ingerintele politice.

Atragem atentia ca masura initiata prin Ordonanta de rectificare bugetara creeaza un prejudiciu material in special acelor institutii de invatamant superior cu care Romania apare in ranking-urile internationale, care si-au asumat dezvoltarea strategica. Mai mult, folosirea abuziva a rezervelor bugetare ale universitatilor duce la riscul incalcarii autonomiei conferita de Constitutie.

Adresam Guvernului Romaniei un apel la responsabilitate si la respectarea programului de guvernare care prevede sprijin financiar, nicidecum transferarea obligatiilor bugetului de stat asupra soldurilor universitatilor. Solicitam Guvernului sa respecte obligatiile legale care ii revin in aplicarea Legii nr. 85/2016, prin alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare platii drepturilor respective pentru anul in curs si intreaga perioada de referinta. Cerem, de asemenea, asigurarea de la bugetul de stat, prin contractele institutionale, a sumelor necesare acoperirii diferentelor pozitive rezultate din aplicarea Legii nr. 153/2017.

Este inadmisibila orice interpretare a legislatiei care conduce la transpunerea in sarcina institutiilor publice de invatamant superior a efortului financiar, fiind obligatia Executivului de a sustine toate aceste plati de la bugetul de stat.   

Semnatari:

Prof. univ. dr Mircea Dumitru, Rector al Universității din București, Membru corespondent al Academiei Române

Acad. Prof. univ. dr. Ioan- Aurel Pop, Rector al Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca

Prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, Rector al Universității de Vest din Timișoara    


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

993 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  Banii tai sunt ai nostri, dar ai mei, DOAR ai mei (Miercuri, 27 septembrie 2017, 17:11)

  CezarN [utilizator]

  Alta categorie de bugetari ciudati. E isi clameaza autonomia doar cand isi apara banii adunati de catre ei, in rest, nu vor decat bani de la buget. Cat cuprinde.

  Si as empatiza cu ei daca nu as sti ce clanuri mafiote se creaza si se ascund in spatele acestei autonomii. Profesori care isi trag odraslele, nevestele, nurorile si amantele in sus in detrimentul celor care au intr-adevar valoare.
  Vedeti cazul lui Tudorel de la Justitie care si-a capatuit feciorul trucand un examen cu legea in mana, cum ii sta bine unui membru plin al Comisiei de la Venetia, ce naiba. Nu am auzit niciun sematar al acestei scrisori denuntand acest act cel putin lipsit de deontologie.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by