Premierul Mihai Tudose i-a amenintat pe reprezentantii Ministerului Transporturilor ca ii va demite pe toti daca nu vor deszapezi drumurile la iarna. "Eu va spun foarte sincer: in primele 12 ore de la caderea ultimului fir de zapada dupa viscol daca nu se circula la negru plecati acasa toti, inclusiv cel care se ocupa de aviatie", i-a spus Tudose unui secretar de stat miercuri, la inceputul sedintei de Guvern. Pe un ton dur s-a adresat si ministrului educatiei. Nu este pentru prima oara cand premierul se rasteste public la ministri sau secretari de stat, la inceputul sedintelor de Guvern. Despre problemele penale ale ministrilor Sevil Shhaideh si Rovana Plumb nu a spus nimic pana acum.

Mihai TudoseFoto: gov.ro

"Dle secretar de stat, vine iarna, vorba celebra din filmul la moda. Sunteti pregatiti?", s-a adresat premierul secretarului de stat din Ministerul Transporturilor, Ninel Cercel. Acesta a raspuns ca se afla "in proces de pregatire". Dupa acest raspuns, premierul l-a ironizat: "Si cand terminati procesul, credeti ca pana in martie, asa, avem sanse? Poftim?".

Pe un ton rastit i s-a adresat si secretarului de stat din Ministerul Educatiei, Gigel Paraschiv, caruia i-a cerut sa fie incepute de "de astazi nu de maine, demersurile pentru manualele de anul viitor? Cu legea manualului unic, cu...". Secretarul de stat i-a spus ca legea manualului este postata in dezbatere publica pe site-ul ministerului inca de ieri. Insa, Tudose l-a intrebat ironic: Si o sa avem din nou trei manuale de sport, alternative? Da sau nu. Ca daca da, iertati-ma, hai sa o mai scriem odata. (...)Si tot asa cu editurile, zece ani contestatii, licitatii sau va ganditi la o solutie de-asta...?

Reprezentantul Ministerului Educatiei a raspuns ca sunt cautate solutii in privinta editurilor, moment in care premierul a cerut "sa fie in Monitorul Oficial, ca sa nu mai fie discutii". Paraschiv i-a spus ca exista o ordonanta de urgenta "la care trebuie sa mai lucram un pic, ordonanta de urgenta prin care Editura Didactica si Pedagogica sa gestioneze aceasta activitate de editare a manualelor, iar imprimarea lor sa se faca fie prin Imprimeria Nationala, am incercat noi, acolo unde tiparim si actele de studii, sau prin intermediul Monitorului Oficial".

A devenit deja o obisnuinta ca premierul sa se rasteasca la secretari de stat si ministri sau sa-i ironizeze la inceputul sedintelor de Guvern. Insa sunt si ministri de care Tudose nu se atinge niciodata. Printre acestia se afla Sevil Shhaideh si Rovana Plumb. Mihai Tudose nu a scos niciun cuvant despre implicarea acestora in dosarul penal "Belina".

SevilShhaideh, vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale, este urmarita penal de DNA pentru abuz in serviciu intr-un dosar care vizeaza trecerea "ilegala" a unor "parti din Insula Belina si Bratul Pavel (cu suprafata de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate in albia minora a Dunarii, din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private", in anul 2013, "prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice". Directia Nationala Anticoruptie cere, de asemenea, avizarea de catre Camera Deputatilor a urmaririi penale a Rovanei Plumb.