Premierul Mihai Tudose va sesiza Curtea Constitutionala pentru constatarea unui posibil conflict intre DNA si Guvern in urma instrumentarii de catre procurori a dosarului Belina, au declarat pentru HotNews.ro surse din PSD. Sesizarea va fi trimisa la CCR de premierul Mihai Tudose, care este, potrivit legii, titularul actiunii. Potrivit surselor HotNews.ro, cel care a elaborat sesizare, la cererea publica a lui Liviu Dragnea, e ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

UPDATE Tudorel Toader a prezentat in sedinta de miercuri a Guvernului o opinie prin care arata ca hotararile de Guvern trebuie sa aiba acelasi ca legile, ordonantele si ordonantele de urgenta in privinta cercetarilor privind oportunitatea. Practic, ministrul justitiei vrea ca Hotararile de Guvern sa intre in categoria actelor aprobate de Guvern asupra carora DNA nu are competenta de a desfasura activitati de cercetare penala cu privire la legalitate si oportunitate.

Reamintim ca CCR a decis in februarie 2017 ca Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie nu au competenta de a desfasura activitati de cercetare penala cu privire la legalitatea si oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor. Curtea Constitutionala a decis ca niciun parlamentar sau ministru nu poate fi tras la raspundere pentru opiniile politice sau actiunile exercitate in vederea elaborarii ori adoptarii unui act normativ cu putere de lege. Insa, Hotararile de Guvern nu au putere de lege, fiind act administrativ.

Reamintim ca Liviu Dragnea a anuntat inca de luni ca PSD ia in calcul o astfel de actiune. "Trebuie analizat daca situatia actuala poate constitui elementul unui conflict juridic de natura constitutionala intre doua puteri ale statului", iar ministrul Justitiei "va trebui sa aiba un punct de vedere" in acest sens, a declarat atunci Liviu Dragnea.

Sevil Shhaideh, vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale, este urmarita penal de DNA pentru abuz in serviciu intr-un dosar care vizeaza trecerea "ilegala" a unor "parti din Insula Belina si Bratul Pavel (cu suprafata de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate in albia minora a Dunarii, din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private", in anul 2013, "prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice". Directia Nationala Anticoruptie cere, de asemenea, avizarea de catre Camera Deputatilor a urmaririi penale a Rovanei Plumb, deputat PSD, in acelasi dosar, arata DNA, intr-un comunicat.

Hotnews.ro a aratat, intr-un articol publicat in luna iunie, traseul insulei Belina si al bratului Pavel din proprietatea statului in proprietatea unor firme: Apele Romane - Consiliul Judetean Teleorman - firma Teldrum - firma Trident 51 SRL (controlata in prezent de Stefan Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea) - si din nou Teldrum.