Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) solicita Guvernului Romaniei si coalitiei de guvernare cresterea subventiei pentru camine si cantine, relateaza News.ro. Potrivit ANOSR, doar 23,19% dintre studenti au un potential loc de cazare. Stundentii mai atrag atentia ca dotarea camerelor de camin, supracazarea, igiena precara, lipsa investitiilor in infrastructura fac ca starea caminelor din 2017 sa fie mai rea decat acum cateva decenii.

Lupta pentru loc in camineFoto: AGERPRES

Potrivit ANOSR, in prezent sunt 107.682 locuri in unitatile de cazare ale universitatilor de stat, raportat la un numar total de 464.149 de studenti.

"Acest lucru presupune ca doar 23,19% dintre studenti au un potential loc de cazare. Faptul ca in prezent, sunt construite sau reabilitate 8 camine din fondul de investitii alocat de MEN, in ciuda promisiunilor privind construirea a 30 de noi astfel de cladiri, reprezinta o imagine clara a dezastrului privitor la serviciile de cazare pentru studentesti. Situatia este extrem de grava, intrucat chiar daca este salutar faptul ca in acest an a fost demarata procedura privind construirea a sase camine din cele 30 promise, timpul mediu de construire a unei astfel de cladiri din momentul aprobarii acesteia de MEN este de 90,63 luni, ceea ce inseamna 7 ani si 201 de zile. O eternitate, in contextul necesitatilor din prezent", transmit reprezentantii organizatiei.

Potrivit acestora, "cea mai mare parte a caminelor studentesti ar obtine cu dificultate avizele necesare din partea Directiilor de Sanatate Publica, daca s-ar respecta prevederile OMS nr. 1955/1995, care prevede, printre altele, interzicerea paturilor supraetajate, respectiv conditii de igiena stricte pentru aceste locatii".

"Chiar daca conform unor calcule ANOSR, subventia camine-cantine ar trebui sa atinga pragul de 5.696 lei, in urma aplicarii a trei factori (cresterea economica, cresterile salariale si factorul inflationist), solicitam pentru moment, respectarea angajamentului luat de Partidul Social Democrat (PSD) in cadrul campaniei ᅡViitorul implica studentiiᅡ (V.I.S.). In toamna anului 2016, PSD, prin presedintele Liviu Dragnea, care ulterior impreuna cu Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE) a constituit Coalitia de guvernare, a semnat un angajament ce presupune dublarea acestei subventii pentru anul in curs. Pana in prezent, acest lucru nu s-a intamplat, in ciuda faptului ca au ramas aproximativ trei luni din acest an", mai spun reprezentantii ANOSR.

Studentii doresc ca, incepand cu anul 2018, subventia alocata pentru camine si cantine sa fie cel putin dubla fata de cea alocata in acest an, si anume 1.246 lei pentru fiecare student bugetat.

In contextul primei rectificari bugetare si, totodata, cu prilejul inceputului unui nou an universitar, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), impreuna cu Alianta pentru o Romanie Curata (ARC) lanseaza campania "Casa, nu doar camin".

"Este inadmisibil ca in anul de gratie 2017, conditiile din caminele studentesti sa fie mai rele decat acum cateva decenii. Supracazarea, igiena precara, lipsa investitiilor in infrastructura acestora si dotarea necorespunzatoare a camerelor din camine reprezinta, din pacate, situatia de zi cu zi cu care se confrunta colegii nostri. Solicitarea noastra este simpla: ne dorim ca atunci cand ne cazam intr-un astfel de spatiu, sa putem exclama: Casa, nu doar camin!", declara Marius Deaconu, presedinte ANOSR.