Fortele Aeriene Romane se pregatesc sa aduca in tara ultimele 3 avioane F16 din primul lot de 12. Pilotii romani sunt in baza Monte Real din Portugalia, locul unde au fost modernizate aceste aparate, potrivit TVR.

Avion F 16 al fortelor Aeriene RomaneFoto: Hotnews

"Peste 2 zile o sa plecam cu trei aeronave F 16 din Monte Real, sa aterizam pe Aviano, vom reface capacitatea si plecam spre Fetesti. Toate misiunile sunt importante, trebuie duse la bun sfarsit, nu privim cu usurinta, trebuie sa facem in asa fel incat peste 2 zile escadrila 53 sa aiba 12 avioane F16 acasa. Probabil de anul viitor vom face politie aeriana in Romania", a declarat pentru postul national deteleveziune comandor Catalin "Miki" Miclos, comandant escadrila F16.

Ministerul Apararii a anuntat, in ultimele luni, mai multe achizitii militare importante din SUA si de la companiile americane. Astfel, Romania intentioneaza sa achizitioneze sistemul de rachete Patriot pentru circa 3,9 miliarde de dolari, sistemul de rachete de artilerie HIMARS, achizitie estimata la circa 1,25 miliarde de dolari, precum si achizitionarea a cel putin a inca 36 de avioane de vanatoare multiro F-16 pana in 2022.

Ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor, a declarat, marti seara, la Antena 3, ca in intalnirile pe care le-a avut in SUA cu reprezentantii unor firme importante din industria de aparare a spus "cu toata fermitatea" ca guvernul roman nu a iesit la cumparaturi cu banii statului, ci se doreste transfer de tehnologie si repornirea industriei de aparare romaneasca, potrivit Agerpres.

"Atat primul-ministru, cat si eu, in toate intalnirile pe care le-am avut cu companii importante din industria de aparare din SUA sau din Europa, am spus-o cu toata fermitatea: nu am iesit la cumparaturi, noi nu am iesit la cumparaturi cu banii statului roman: Dorim sa facem transfer de tehnologie, de know-how in Romania, sa avem cooperare industriala in domeniul apararii si, in principiu, dorim sa repornim industria de aparare romaneasca, care a fost foarte bine pozitionata si recunoscuta la nivel mondial pana la un anumit moment dat", a afirmat Fifor, la Antena 3.

El a precizat ca pana la sfarsitul acestui an se vor finaliza mai multe contractari pe partea de inzestrare, elemente care au fost prezentate si sefului Pentagonului, James Mattis, in intrevederea avuta saptamana trecuta la Washington.

Referinta:

Romania va avea un centru de mentenanta la Aerostar Bacau pentru intretinerea si repararea avioanelor F-16 achizitionate din Statele Unite, potrivit News.ro. Amintim ca Romania a incheiat un contract pentru cumpararea a 16 astfel de avioane de lupta iar ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a spus ca s-ar mai dori achizitionarea altor 36 in urmatorii ani.

Pe 30 august, premierul Mihai Tudose a semnat, un acord cu Jonathan Hoyle, vicepresedinte al Lockheed Martin, pentru transferul de tehnologie la cele mai inalte standarde pentru avioanele F16