Un numar de 420 de persoane, din diferite tari, au ajuns in primele opt luni ale anului la Centrul Regional de Proceduri si Cazare a Solicitantilor de Azil din Galati, unde gradul de ocupare este in prezent de circa 85%, totodata fiind inregistrate 444 de cereri de azil, in conditiile in care in perioada similara din 2016 a fost vorba despre 69 de persoane cazate si de 113 cereri de azil, in judetul Galati traind in prezent peste 1.650 de cetateni straini, scrie News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un raport al conducerii Centrului Regional de Proceduri si Cazare a Solicitantilor de Azil din Galati prezentat marti, in cadrul sedintei Comisiei de Dialog Social care a avut loc la sediul Prefecturii, arata ca in primele opt luni ale anului au fost cazate sau recazate in cadrul Centrului 420 de persoane, din diferite tari, fata de numai 69 persoane cazate anul trecut in perioada ianuarie-august.

Directorul Centrului Centrului Regional de Proceduri si Cazare a Solicitantilor de Azil , Paul Burghelea, a precizat ca gradul de ocupare este in prezent de circa 85%, existand un total de 200 de locuri. Potrivit datelor prezentate, pe 20 septembrie, in cadrul centrului erau cazate 191 de persoane, dintre care 133 solicitante de azil, 45 cu statut de refugiat, iar 13 beneficiari de protectie subsidiara.

In primele opt luni ale acestui an la Centrul Regional de Proceduri si Cazare a Solicitantilor de Azil Galati au fost depus 444 de cereri de azil, in conditiile in care in perioada similara a fost vorba despre 113 de astfel de cereri. Cele mai multe persoane care au facut cereri de azil anul acesta sunt din tari precum Irak (213), Siria (189) si Pakistan (24).

Numarul cererilor de azil inregistrate la nivelul centrului a crescut cu 331 in acest an fata de anul trecut pe fondul intesificarii afluxului de imigranti inregistrat la frontiera de sud-vest, cu Serbia, precum si a intrarilor recente pe Marea Neagra.

Pe de alta parte, potrivit unui alt raport prezentat de Serviciul pentru Imigrari Galati, in perioada ianuarie-august 2017, s-au depus 243 de cereri de acordare sau de prelungire a dreptului de sedere temporara in Romania, fata de 254 de cereri depuse in 2016.

Totodata, in primele opt luni ale acestui an in judetul Galati au fost depistati 30 de cetateni straini aflati in situatii ilegale, cu trei mai multi decat cei depistati in aceeasi perioada de timp in cursul anului trecut. Astfel, anul acesta 21 de persoane au primit decizii de returnare in tara de origine, alte doua au fost escortate pana la avion pentru a parasi Romania, pentru alte doua persoane s-au efectuat comunicari de parasire a teritoriului tarii noastre, pentru o persoana s-a eliberat document de tolerat pe teritoriul Romaniei, in timp ce pentru ale patru personae s-au luat masuri pentru ca acestea sa intre in legalitate.

Conducerea Serviciului pentru Imigrari Galati estimeaza in continuare o crestere a numarului solicitarilor de acordare a dreptului de sedere in Romania, in conditiile in care la Universitatea Dunarea de Jos sunt asteptati in aceasta toamna nu mai putin de 500 de noi studenti din Republica Moldova.

Potrivit autoritatilor, solicitantii de acordare a dreptului de sedere o pot face si electronic, accesand aplicatia online www.portaligi.mai.gov.ro. In judetul Galati sunt inregistrati in momentul de fata 1.653 de cetateni straini, dintre care doar 513 provin din state UE.