Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat marti, pentru 3 octombrie, luarea unei decizii privind obiectia de neconstitutionalitate formulata de 38 de senatori PNL si USR in legatura cu proiectul de modificare a Legii referendumului, au anuntat, pentru Agerpres, surse judiciare.

Pe 12 septembrie, presedintele liberalilor, Ludovic Orban, preciza ca PNL va ataca la CCR proiectul de modificare a Legii referendumului.

'Din neant a aparut un proiect de lege de modificare a Legii referendumului care a trecut de Parlament, de Camera Deputatilor in decurs de doua zile, cred, sau trei zile. (...) Practic, (...) se prevede ca proiectul de lege de modificare a Constitutiei (...) nu isi mai urmeaza parcursul obisnuit si, dupa avizul CCR, Guvernul hotaraste organizarea referendumului. Or, noua ni se pare ca exista chiar o pronuntare a CCR privitoare la organizarea referendumului care spune ca intervalul orar de organizare a referendumului nu poate fi stabilit de catre Guvern, ci trebuie stabilit prin lege. Cred ca orice incercare de confiscare a unui astfel de referendum este imorala si s-ar putea intoarce impotriva celor care incearca sa confiste politic acest referendum', a afirmat Orban.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat pe 5 septembrie proiectul de modificare si completare a Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Proiectul prevede ca referendumul de revizuire a Constitutiei trebuie sa aiba loc in termen de 30 de zile de la adoptarea de catre Parlament a initiativei de revizuire.