Funeriu, solutie pentru criza manualelor "facand abstractie de babuinii politici"

de RH     HotNews.ro
Marţi, 26 septembrie 2017, 15:16 Actualitate | Esenţial


Fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, propune o solutie inedita pentru a rezolva problema manualelor pentru elevi: realizarea acestora de catre cercetatorii romani validati in universitatile din strainatate.

Funeriu lanseaza in acest sens o provocare pentru AdAstra, o asociatie care reuneste sute de cercetatori romani din marile universitati ale lumii.

Textul publicat de Daniel Funeriu pe blog:

"Mă tot sună presa să comentez ce face actualul ministru. Refuz sistematic pentru ca mi se pare penibil ca după ce ai deţinut acea funcţie şi ai şi dat o lege faină, masacrată de gorilele care ţi-au urmat, să tot boscorodeşti de pe margine la tâmpeniile altora. Sunt o fire pragmatică: după atâţia amar de ani petrecuţi în ONGuri (Ad Astra), la minister, la Preşedinţie am ajuns la concluzia că multe răspunsuri la problemele educaţiei sunt în afara ministerului. Un astfel de exemplu este criza manualelor.
I) Conceptul

Făceam aici o analiză savantă a schimbărilor de sistem şi încercam să răspund întrebării:

"atunci când ai de schimbat un sistem mare, precum cel de educaţie, e mai eficient să produci o schimbare de sus în jos, pe modelul unui diktator luminat, sau o schimbare de jos în sus, de tip grassroots, făcând din fiecare participant un acţionar al schimbării?"

Răspunsul nu este simplu: de sus în jos e rapid, de jos în sus e sustenabil.

Evident că atâta timp cât am fost la minister am forţat o schimbare de sus în jos, cu un anumit succes, nu am avut însă timp să transmit suficient de repede puterea jos în sistem pentru a consolida aceste schimbări. Dar ceea ce e făcut e făcut, nimeni nu poate da timpul înapoi iar dacă sistemul democratic impune un turnover rapid la Ministerul Educaţiei trebuie lucrat cu această constrângere în loc să pierdem decenii lamentându-ne. În loc de psihoterapie de grup la scara întregii ţări, puţin pragmatism nu strică. Iată cum cred că se poate rezolva, făcând abstracţie de babuinii politici, problema manualelor.
II) Care este adevărata problemă?

Astăzi manualele suferă în primul rând de o lipsă de credibilitate izvorâtă din trei elemente:

A) lipsa de încredere în minister şi procesele care se derulează acolo (autorizări, licitaţii),
B) lipsa de respect profesional faţă de autori (de multe ori iluştri necunoscuţi detestaţi de colegii lor pentru presupusele sume uriaşe de bani încasaţi pentru că au scris manuale) şi
C) proasta reputaţie a editurilor care nu au reuşit să fie credibile: atacându-se unele pe altele cu ocazia oricărei licitaţii editurile nu şi-au dat seama că toate îşi pierd credibilitatea. La fel ca despre clasa politică, părinţii care nu au timp de înţelegerea nuanţelor spun "toţi o apă şi-un pământ".
Nici nu mai contează dacă manualele sunt bune sau nu: prima caracteristică a unui manual trebuie să fie încrederea pe care o inspiră, or tocmai aici este principala problemă.

Mai spuneam aici (voit provocator) că nu manualul este esenţa, ci profesorul, aşa că trebuie investit în resursa umană. Perfect adevărat, numai că asta ia timp. Şi până atunci mai distrugem câteva generaţii de elevi în numele unei "schimbări de sistem". Dar cărui părinte îi pasă de Măria Sa Sistemul?
Aşa că e cazul să găsim soluţii rapide pentru Măria Sa Elevul: în aşteptarea unei iluzorii modernizări a formării profesionale e nevoie de manuale care să fie:

III) Soluţia
1) generatoare de încredere,
2) corecte ştiinţific,
3) atractive,
4) ieftine,
5) coordonate şi coerente între ele.

1) cum să generezi încredere? Destul de simplu: cercetătorii români din marile universităţi ale lumii, majoritatea foşti olimpici, se bucură de o mare încredere în rândul părinţilor, ce părinte nu şi-ar dori ca odrasla să emuleze succesul acestor oameni? Nefiind legaţi de sistemele de promovare mioritice aceşti oameni au credibilitatea umană şi ştiinţifică necesare.
2) Problema corectitudinii ştiinţifice: nu am niciun dubiu că oamenii despre care vorbeam mai sus asigură conţinuturi 100% corecte ştiinţific. Serios acum, dacă nu ei, cine?
3) Problema atractivităţii: aici este o discuţie mai largă, dar e limpede că un cercetător de valoare care a văzut sisteme de educaţie evoluate nu va întâmpina problema lipsei de atractivitate. Nu sunt un adept al "gamefication of everything", pentru a stimula gândirea este nevoie de cunoştinţe prealabile solide, sunt însă sigur că pe modelul lui Cristian Presură şi a sa Fizica Povestită se pot face multe.
4) Problema preţului: asta e cea mai simplă. Sunt atâtea firme care finanţează activităţi în domeniul educaţiei încît ai de unde să alegi. Un exemplu aici unde Raiffeisen Comunităţi "aruncă" 100.000 de Euro pe 10 proiecte cu o finalitate care mie îmi e cam neclară. Cu siguranţă sponsori privaţi s-ar băga să finanţeze un astfel de efort.
5) Coordonarea proiectului: şi asta e destul de simplă şi trebuie să îi mulţumim actualului guvern pentru asta: dă afară din minister toţi oamenii capabili: sunt sigur că printre ei se pot găsi 1-2 care să se asigure că diferitele manuale sunt coerente între ele şi se îmbină perfect. Şi chiar nu se găsesc nişte ITşti deştepţi care să facă o platformă genială pentru a avea cele mai tari resurse de învăţare din lume?

Cred că astăzi în România lucrurile de mai sus pot să fie făcute de unul dintre cele mai de succes ONGuri, Ad Astra. Care, să nu uităm, a dat un ministru al educaţiei (pe mine ;) ) şi unul al cercetării, pe Dragoş Ciuparu. Ad Astra are printre membri cei mai buni şi cunoscuţi cercetători români din ţară şi străinătate, are mecanisme consolidate de comunicare internă şi are acum o acută nevoie de reinventare. De când cu babuinii care guvernează cercetarea din România, Ad Astra nu prea are ce face în afară de comunicate de presă, mai luate în seamă în Nature şi Science decât în presa din România.

În concluzie, lansez o provocare publică Asociaţiei Ad Astra: bazat pe reţeta de mai sus, vă băgaţi sau nu să schimbaţi ceva radical şi sustenabil pentru copiii din România? Nu-i aşa că vă aminitiţi numele celor care făceau culegerile de probleme de succes pe baza cărora voi sunteţi astăzi ceea ce sunteţi? Dragii mei, ţara asta, aşa cum e ea, v-a dat ceva pentru ca voi astăzi să fiţi ceea ce sunteţi. Cred că copiii României de azi merită să le daţi înapoi măcar puţin din ceea ce bunicii lor v-au dat, ieri, vouă. Eu, unul, am încercat să dau înapoi atâta timp cât am fost la minister prin acţiuni "top down". Acum e momentul vostru, "bottom up". E uşor ca Ad Astra să îşi facă editură, eventual non profit şi să îi daţi drumul fără prea multă filosofie."

Citeste tot articolul si comenteaza pe blogul lui Daniel Funeriu


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1787 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Ad Astra - 80 membri (Marţi, 26 septembrie 2017, 15:23)

  Cercetator [utilizator]

  Ad Astra are 80 de membri. Niciodată nu a avut mai mulți. Lista lor este aici:
  o asociatie care reuneste sute de cercetatori romani din marile universitati ale lumii.

  Fragmentul din introducere „[...] o asociatie care reuneste sute de cercetatori romani din marile universitati ale lumii.” nu corespunde realității. Pe site-ul Ad Astra sunt într-adevăr mii de oameni înregistrați, însă ei nu sunt membri ai asociației, ci doar au cont pe o platformă online.
 • 0 (2 voturi)    
  membrii Ad Astra (Marţi, 26 septembrie 2017, 15:25)

  Cercetator [utilizator]

  Cred că am uitat să pun link-ul spre lista membrilor acutuali Ad Astra:
  http://ad-astra.ro/whos-who/?member=1

  Rog moderatorii să-l aduge în cometariul precendent, dacă într-adevăr l-am omis. Mulțumesc.
  • -1 (1 vot)    
   De ce nu (Miercuri, 27 septembrie 2017, 8:39)

   gigelache [utilizator] i-a raspuns lui Cercetator

   http://ad-astra.ro/whos-who ?
 • -4 (8 voturi)    
  In ce calitate ne da sfaturi domnul Funeriu? (Marţi, 26 septembrie 2017, 15:30)

  Iorgovan [utilizator]

  In calitate de fost ministru al Educatiei, sau in calitate de urmarit penal?
  • 0 (6 voturi)    
   Stii ceva? (Marţi, 26 septembrie 2017, 16:26)

   Philipe [utilizator] i-a raspuns lui Iorgovan

   Poate ne spui mai multe. Noi nu prea stim despre ce vorbesti aici, deocamdata eu il cunosc pe om ca fost Ministru. Stii tu ceva despre vreo urmarire penala in care sa fie implicat omul?
 • -1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 26 septembrie 2017, 15:31)

  [anonim]

 • +2 (6 voturi)    
  Vai, domnule Funeriu... (Marţi, 26 septembrie 2017, 15:33)

  Spiky [utilizator]

  Le-ați spus pe nume, i-ați deconspirat -- babuini politici, că omenește nu prea se comportă, deci înapoi o treaptă pe scara primatelor....
 • +2 (6 voturi)    
  Are dreptate Funeriu... (Marţi, 26 septembrie 2017, 15:38)

  fit [utilizator]

  Sper sa vada asta cat mai multi... ca sa se puna presiune in acest sens....
 • +2 (6 voturi)    
  In educatie am avut trei adevarati : Miclea, (Marţi, 26 septembrie 2017, 16:11)

  deval [utilizator]

  Funeriu si remarcabilul domn Sora (care a fost singurul ministru care și-a dat demisia din guvern, ca protest în urma mineriadelor din 13-15 iunie 1990, refuzând, ulterior, să mai ocupe vreo funcție în aparatul de Stat.) !
  Doi dintre cei trei au stat la conducerea ministerului mai putin de un an !!!!!
  Propunerea e stralucita dar Genuche ar putea sa o aplice ...la trecut ! Desi nu contine nici un regionalism .....
 • +2 (6 voturi)    
  Nu el a avizat inmultirea in a 3-a, impartirea int (Marţi, 26 septembrie 2017, 16:30)

  D-or [utilizator]

  Am sa solicit scris la Ministerul Invatamintului detalii despre cind si cine a stabilit ca tabla inmultirii sa se studieze in clasa a treia, impartirea intr-a patra, iar numerele negative in clasa a sasea!

  Acei idioti trebuie actionati in instanta pentru batjocorirea a generatii de copii cu o asemenea programa.

  Oricum, aceasta programa era in vigoare pe vremea domnului Funeriu, fara sa o fi schimbat, ceea ce il face complice, in situatia in care nu a fost chiar initiator.

  Adica, dupa desteptaciunea domniei sale, culeasa pe meleaguri straine, desigur, copiii de 12-13 ani nu ar trebui sa stie sa faca socotelile simple pe care noi le stapineam de la 7-8 ani.
 • +4 (4 voturi)    
  Dar talmes-balmesul de la Limba romana? (Marţi, 26 septembrie 2017, 16:52)

  D-or [utilizator]

  A cui o fi fost initiativa de a amesteca gramatica cu lecturile si comentariile in aceleasi lectii?

  Cred ca s-a urmarit cu bunastiinta ca elevii sa nu poata invata decit cu meditatori.
 • +2 (2 voturi)    
  Solutie? Care solutie? (Marţi, 26 septembrie 2017, 22:22)

  Pac-pac [utilizator]

  Domnul Funeriu are dreptate doar in mica masura (la partea de analiza), insa ca orice politician veritabil, bate campii cu gratie cand vine vorba de solutii.

  Este absurd sa faca manualul de geografie sau de istorie de clasa a 6-a (de exemplu), nu stiu care profesor validat intr-o universitate din strainatate. Trebuie sa explic ridicolul?

  Si daca ne ducem catre materii "reale" precum mate, fizica, chimie, acei profi "validati in strainate" se gasesc in cercetare / mediu universitar, si iarasi, e o tampenie sa faca ei manuale de clasa a 3-a, a 4-a, a 9-a, etc.

  Acei profi validati in strainatate sigur ca pot fi o resursa utila si credibila insa doar pe zona invatamantului superior / cercetare.

  Pe zona invatamantului primar, gimnazial si liceal trebuiesc gasite solutii cu profii de bun simt care chiar au performante cu elevii, si am curajul sa spun ca, daca se doreste, se vor gasi suficienti profi (din Buc., Cluj, Braila, Ploiesti, etc) de la scoli care trimit regulat copii la olimpiade (si nu numai), care sa contribuie GRATIS la elaborarea unor manuale de calitate, moderne, obiective, etc.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by