Laura Codruta Kovesi a cerut Consiliului Superior al Magistraturii sa analizeze daca declaratiile ministrului Justitiei, Tudorel Toader legate de Dosarul Belina sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar.

Laura Codruta KovesiFoto: Privesc.eu

"Declaratiile domnului Tudorel Toader, ministrul Justitiei, cu privire la o ancheta penala a D.N.A. in curs, ce are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezinta o forma de imixtiune in activitatea procurorilor. Sub acest aspect, procurorul sef al D.N.A. a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.) sa analizeze daca aceste afirmatii sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar, intrucat prin declaratiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justitiei a indus ideea in opinia publica ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal", se arata intr-un comunicat publicat miercuri de DNA.

In discutie este afirmatia ministrului Justitiei potrivit careia legalitatea unei hotarari de guvern nu o verifica procurorii, ci judecatorii de contencios administrativ.

"Apreciem ca exprimarea publica a unui punct de vedere trebuie, in mod obligatoriu, sa respecte principiul responsabilitatii, deontologia profesionala si buna credinta. Acreditarea ideii ca procurorii D.N.A. nu investigheaza fapte ce reprezinta incalcarii ale legii penale sunt de natura sa afecteze increderea opiniei publice in activitatea desfasurata de D.N.A. Preluarea afirmatiilor si de catre alte publicatii a contribuit la amplificarea acestor consecinte, cu afectarea independentei intregului sistem judiciar si manipularea opiniei publice", se arata in motivarea cererii adresate CSM.

In ceea ce priveste afirmatia lui Tudorel Toader potrivit careia "hotararile de Guvern sunt acte normative infralegale, sub lege in ierarhia actelor normative. Hotararile de Guvern pot genera suspiciuni privind legalitatea", DNA argumenteaza ca aceasta problema "a fost transata in mod definitiv de catre Inalta Curte de Casatie Si Justitie prin Decizia penala nr. 13 din 24 ianuarie 2014 a completului de 5 judecatori, prin care s-a stabilit ca fapta ministrului care promoveaza o hotarare de guvern avand ca obiect trecerea in mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului intr-o alta forma de proprietate publica, producand un avantaj patrimonial unei societati comerciale, constituie infractiunea de abuz in serviciu".

In ceea ce priveste decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 68 din 27 februarie 2017, DNA sustine ca aceasta este aplicabila unor acte normative de nivelul legilor si ordonantelor de urgenta si nu actelor administrative emise prin hotarari de guvern.

Reactia ministrului Justitie a venit dupa ce DNA a anuntat ca Sevil Shhaideh, vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale, este urmarita penal pentru abuz in serviciu intr-un dosar care vizeaza trecerea "ilegala" a unor "parti din Insula Belina si Bratul Pavel (cu suprafata de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate in albia minora a Dunarii, din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private", in anul 2013, "prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice". Directia Nationala Anticoruptie cere, de asemenea, avizarea de catre Camera Deputatilor a urmaririi penale a Rovanei Plumb, deputat PSD, in acelasi dosar, arata DNA, intr-uncomunicatde vineri.

Ce spun procurorii:

"In anul 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel (cu suprafata de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate in albia minora a Dunarii, au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private.

Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate H.G. 943/2013 act cu caracter individual si HG 858/2013 act cu caracter normativ, acte prin care au fost incalcate prevederi din:

- Constitutiei Romaniei,

- Legea apelor 107/1996,

- Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publica,

- O.U.G. 107/2002 privind infiintarea Administratiei Nationale "Apele Romane"

- Legea 115/1999 a responsabilitatii ministeriale

- Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa. "