Hotelierii de pe litoral propun infiintarea unei agentii guvernamentale pentru a aduce forta de munca din strainatate, in special din Asia, in conditiile in care se confrunta cu o criza de personal deoarece multi romani au plecat sa lucreze in afara tarii, scrie News.ro. Hotelierii sunt dispusi sa le plateasca strainilor care vin sa se angajeze la ei cursuri intensive de limba romana.

Prim-vicepresedintele FPTR si presedintele Asociatiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovala, a declarat, luni, dupa dezbaterea publica a proiectului legii turismului, ca in privinta personalului calificat din turism anul viitor problemele ar putea fi mai mari decat in acest an si ca a propus infiintarea unei agentii guvernamentele prin intermediul careia sa fie adusa forta de munca din strainatate.

"In privinta personalului calificat, probabil ca la anul vom avea probleme si mai mari decat am avut anul acesta. Am propus domnului ministru infiintarea unei agentii guvernamentale care sa se ocupe de aducere a fortei de munca din afara, asa cum noi am exportat, exportam sau avem patru milioane de romani afara, probabil sunt zone in lume, si ma refer la Asia, unde multi isi doresc sa vina sa lucreze in Romania, unde salariile pe care le oferim noi sunt mai mari decat au ei acolo", a afirmat Nicolae Bucovala.

El a spus ca cei care vor veni sa lucreze in tara noastra vor urma cursuri intensive de limba romana, platite de catre agentii economici.

"Fiecare agent economic poate si cred ca isi permite sa faca un curs intensiv de limba romana. Depinde ce lucreaza, daca lucreaza in bucatarie, nu ii trebuie prea mult limba romana, daca lucreaza ca ospatar sau debarasator vor fi notiuni de baza pe care eu cred ca in doua, trei luni de zile le invata, iar aceasta intra pe cheltuiala agentului economic", a explicat prim-vicepresedintele FPTR.

El a mai spus ca forta de munca ar putea veni din toata Asia, dar mai putin din Europa. "Ar putea sa vina din toata Asia, mai putin din Europa, unde, sincer, la ora asta nu putem face fata salariilor din Uniunea Europeana", a recunoscut Nicolae Bucovala.

O alta solutie pentru criza personalului calificat ar putea fi reducerea fiscalitatii pe costul muncii.

"Cea mai simpla modalitate mi se pare reducerea fiscalitatii pe costul muncii. Daca statul ne va permite ca la un salariu de o mie de euro net, in mana, sa platim 200 de euro impozite la stat, cred ca asta este cea mai buna metoda si agentul economic poate sa isi racoleze romanii si sa-i aduca inapoi in tara.Sigur ca asta ar fi cea mai buna solutie pentru noi", a mai spus Nicolae Bucovala.

La randul sau, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a afirmat ca Guvernul va realiza centre de pregatire profesionala, dar multi au spus ca nu mai are cine sa se pregateasca aici deoarece foarte multi romani sunt plecati in strainatate. "Noi am spus in programul de guvernare ca trebuie sa realizam si vrem sa realizam aceste centre de pregatire profesionala. Multi au spus ca este de laudat aceasta actiune, dar au spus pe cine calificam, pentru ca nu mai avem resursa umana in Romania pentru ca foarte multi cetateni romani sunt plecati si muncesc in afara Romaniei", a explicat ministrul Mircea Titus Dobre.