Omul de afaceri Ilie Carabulea, condamnat in iunie la cinci ani de inchisoare in dosarul ASF-Carpatica, ar putea fi eliberat conditionat dupa trei luni de detentie in Penitenciarul Aiud, informeaza Agerpres.

Ilie Carabulea (foto arhiva)Foto: Hotnews

Tribunalul Alba judeca luni contestatia formulata de procurori in urma deciziei Judecatoriei Aiud din 30 august prin care a fost admisa propunerea inaintata de Penitenciarul Aiud, respectiv de Comisia privind individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, privind liberarea conditionata a omului de afaceri. In consecinta, Judecatoria Aiud a dispus liberarea conditionata a lui Ilie Carabulea de sub puterea mandatului de executare a pedepsei inchisorii din data de 28 iunie 2017, emis de Curtea de Apel Bucuresti, potrivit informatiilor postate pe portalul instantei.

Carabulea a fost reprezentat in fata instantei Judecatoriei Aiud de un avocat din oficiu.

Ilie Carabulea a mai fost incarcerat in Penitenciarul Aiud in 2012, pentru o jumatate de an, fiind liberat conditionat inainte de expirarea duratei pedepsei de 1 an si sase luni de inchisoare primite pentru dare de mita si cumparare de influenta. La vremea respectiva, o comisie constituita la nivelul Penitenciarului Aiud a aprobat propunerea ca Ilie Carabulea sa poata fi liberat conditionat, luandu-se in calcul faptul ca acesta a avut pe perioada detentiei o buna purtare, nu a inregistrat abateri disciplinare si a muncit in penitenciar, desfasurand activitati lucrative la Biblioteca unitatii, de la distribuire carte la inventariere fonduri de carte.

In 28 iunie 2017, Ilie Carabulea a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul ASF-Carpatica. Initial, la instanta de fond, Curtea de Apel Bucuresti, Ilie Carabulea a primit 6 ani si 6 luni inchisoare cu executare.

El a fost trimis in judecata de DNA in aprilie 2014, pentru savarsirea unor fapte de coruptie.

Potrivit DNA, in 2012, Carpatica Asig, companie specializata in emiterea de polite de asigurari, in ponderea carora cel mai mare procent il aveau asigurarile tip RCA, avea o situatie financiara precara si necesita o infuzie de capital de circa 11.000.000 euro. Incepand cu mai 2013, Ilie Carabulea a constituit, potrivit procurorilor, un grup infractional organizat, in scopul savarsirii unor infractiuni prin care se urmarea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig.