Trei persoane au fost retinute de procurorii Serviciului Teritorial Pitesti al DIICOT intr-un dosar privind prejudicierea unui spital cu 4 milioane de lei, urmand sa fie prezentate vineri in fata instantei cu propunere de arestare preventiva, anunta Agerpres. Potrivit unor surse judiciare, unitatea medicala prejudiciata este Spitalul Judetean de Urgenta din Pitesti.

Sase perchezitii domiciliare ale procurorilor DIICOT si ofiterilor Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Pitesti au avut loc in acest dosar, joi, in municipiul Pitesti si in orasul Stefanesti.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, in dosar exista indicii ca, incepand cu luna noiembrie 2012, trei persoane fizice si o societate comerciala au constituit un grup infractional organizat, ce a functionat pana la sfarsitul lunii martie 2017, in scopul delapidarii cu consecinte deosebit de grave a unei unitati medicale.

"Doi dintre membri si societatea comerciala au avut rolul de a pune la dispozitie contul deschis de aceasta societate la trezorerie pentru transferarea sumelor de bani delapidate, ce urmau sa fie retrase ulterior din conturile bancare ale societatii de catre cele doua persoane - administratorii in drept si in fapt ai societatii comerciale. Cel de-al treilea membru al grupului infractional organizat, economist in cadrul Serviciului de contabilitate al spitalului, a avut rolul de a completa si de a determina persoanele responsabile din cadrul spitalului sa semneze fara vinovatie ordine de plata cu denumirea unor societati comerciale care au calitatea de furnizori ai spitalului si codul de identificare fiscala si contul IBAN al societatii comerciale controlate de grupul infractional", se arata in comunicat.

Din cercetari a rezultat ca economistul a completat 70 de ordine de plata cu denumirea unor societati comerciale furnizoare ale spitalului si cu codul de identificare fiscala si numarul de cont ce apartin societatii celorlalti membri ai grupului infractional. El a determinat persoanele din cadrul spitalului ce aveau atributii in semnarea ordinelor de plata sa semneze fara vinovatie cele 70 de documente in baza carora a fost transferata suma totala de 3.988.688 de lei din contul deschis la trezorerie de catre spital in contul societatii membrilor grupului infractional.

Imediat dupa ce sumele respective au fost transferate in contul firmei controlate de grupare, banii au fost retrasi in numerar de catre membrii gruparii.

Procurorii DIICOT efectueaza, fata de cele trei persoane si fata de societatea comerciala, cercetari pentru constituire a unui grup infractional organizat si delapidare cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata.

In acelasi dosar se efectueaza urmarirea penala 'in rem' pentru savarsirea infractiunii de perturbare a functionarii sistemelor informatice, care a constat in faptul ca documentele intocmite in fals si datele din acestea au fost introduse in sistemul electronic de evidente contabile a spitalului, ceea ce a dus la alterarea in mod grav a evidentelor si rezultatelor financiare ale unitatii spitalicesti.