Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a subliniat, intr-un mesaj transmis la 20 de ani de la infiintarea Avocatului Poporului, ca punerea binelui public deasupra oricaror alte interese reprezinta o datorie de onoare a institutiei, relateaza News.ro. Totodata, acesta a spus ca exercitarea cu echidistanta a rolului sau este un element care intareste increderea in sistemul de justitie, in contextul in care oamenii cred din ce in ce mai putin ca se pot bizui pe sistemul judiciar.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Punerea binelui public deasupra oricaror alte interese, garantia ca nu sunt incalcate principii de baza ale democratiei care, implicit, afecteaza drepturile si libertatile civice sunt mai mult decat simple obligatii legale. Ele reprezinta o datorie de onoare pentru Avocatul Poporului. Daca in mod traditional ombudsman-ul este un aparator al drepturilor si libertatilor, Avocatul Poporului din Romania are in plus si responsabilitatea de a fi un autentic partener al oamenilor si al societatii civile pentru a imbunatati dialogul cu autoritatile publice, obligandu-le pe acestea din urma sa devina mai transparente si mai eficiente in relatia cu cetatenii, in slujba carora de altfel se si afla", subliniaza Klaus Iohannis, intr-un mesaj citit, joi, de consilierul prezidential Laurentiu Stefan, cu prilejul aniversarii a 20 de ani de la fondarea institutiei, in cadrul unui eveniment organizat la Palatul Parlamentului.

Iohannis a mai spus ca parteneriatul dintre cetateni si Avocatul Poporului si exercitarea cu echidistanta a rolului sau intaresc increderea in sistemul de justitie, intr-o tara in care oamenii si-au pierdut increderea in justitie.

"Romania are nevoie de o justitie puternica si de institutii responsabile. O tara cu autoritati decuplate de cetatean, cu o justitie in care oamenii si-au pierdut increderea nu poate spera la un progres veritabil. Parteneriatul real intre cetateni si Avocatul Poporului, exercitarea cu echidistanta a rolului sau constitutional sunt elemente care intaresc inclusiv increderea in sistemul de justitie, un pilon esential de interactiune stat - cetatean", se mai arata in mesajul lui Klaus Iohannis.