Premierul Mihai Tudose i-a cerut joi ministrului finantelor, Ionut Misa, sa explice informatia care circula in presa potrivit careia Guvernul ar vrea sa nationalizeze banii universitatilor. "Este o stire falsa", a raspuns Ionut Misa. Profesorul universitar Marian Preda, de la Facultatea de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti, a scris pe contul sau de Faceebook ca Guvernul va nationaliza banii din fondurile proprii ale universitatilor pentru a putea plati salariile profesorilor.

"Dimineata, am aflat ca vrem sa nationalizam banii universitatilor. Domnule Misa, spuneti pe aceasta cale ca, daca un domn care candideaza la o functie de rector vrea sa-si faca campanie, sa-si faca la el in familie cu mesaje de genul asta", a declarat Mihai Tudose la inceputul sedintei de Guvern de joi.

Ionut Misa sustine ca stirea este falsa. "Am discutat, o sa dam si un comunicat de presa in acest sens, au iesit deja domnii Sorin Cimpeanu si Mihnea Costoiu sa infirme stirea, sa spuna ca este falsa. Noi am avut discutii si cu reprezentantii universitatilor, cu reprezentantii Ministerului Cercetarii, cu toti cei din invatamant, a fost o solicitare a dansilor de a da posibilitatea sa utilizeze o parte din bani pe o destinatie pe care tot dansii au ales-o. Deci, dansii utilizeaza banii proprii acolo unde doresc, in rest este o stire falsa care doreste doar sa intoxice opinia publica", a afirmat Misa.

"Dragi universitari, nu mai dormiti linistiti, ni se pregateste ceva extrem de grav: GUVERNUL NATIONALIZEAZA BANII DIN FONDURILE PROPRII ALE UNIVERSITATILOR, BANI ECONOMISITI CU GREU IN TRECUT!! Ce autonomie, ce competitie, ce dezvoltare? Se confisca banii de rezerva de la universitati si facultati, se nationalizeaza, pentru a plati cu banii nostri legile date de ei. E CA SI CUM GUVERNUL I-AR CONFISCA CUIVA ECONOMIILE DE LA BANCA PENTRU A-I PLATI CU ELE SALARIUL. Prin OUG nr. 63/2017 privind rectificarea bugetara, Art 24 alineatul 6 ( https://legeaz.net/monitorul-¬/oug-63-2017-rectificare-buget ) se prevede, implicit, ca cheltuielile pentru drepturile salariale prevazute de Legea 85/2016 care trebuiau platite din fondurile alocate de Guvern (asa cum s-a si intamplat in 2016 cand Guvernul tehnocrat sustinut de PSD a alocat universitatilor fondurile necesare pentru aceste plati de care ele nu sunt responsabile) vor fi acum platite din fonduri proprii, din soldurile acumulate in trecut de universitati. In anul acesta in care si-au marit cu nerusinare propriile salarii, salariile parlamentarilor, ale alesilor locali, in care au dat pensii speciale nesimtite, tocmai pentru bugetele universitatilor nu mai au bani si ne obliga sa facem platile decise de ei din banii nostri de rezerva, din soldurile stranse cu greu in trecut, bani care ar trebui alocati pentru investitiile pentru care ei nu ne dau nimic. Fondurile despre care se vorbeste sunt atat de mari pana in 2020 incat universitatile vor intra, unele imediat si altele in cativa ani, in incapacitate de plata.

Nu este de gluma, cine nu se revolta, cine nu protesteaza la aceasta agresiune fara precedent asupra universitatilor, le este complice acestor gropari ai autonomiei universitare si chiar ai universitatilor din Romania! Eu unul, daca lucrurile raman asa, voi iesi in strada, pentru ca nu se mai poate cu acest guvern de incompetenti", a scris Marian Preda pe contul sau de Facebook.