Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit miercuri cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pe care l-a invitat sa viziteze Romania.

Klaus Iohannis si secretarul general al ONU, Antonio GuterresFoto: Presidency.ro

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, la intrevederea cu Antonio Guterres, seful statului a evidentiat implicarea Romaniei in sustinerea procesului demarat de secretarul general al ONU privind eficientizarea si reformarea organizatiei astfel incat aceasta sa actioneze de o maniera mai prompta si eficienta pentru solutionarea problemelor cu care se confrunta comunitatea internationala.

"Presedintele Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul Romaniei de sustinere a misiunilor ONU de mentinere a pacii. Presedintele Romaniei a prezentat, de asemenea, argumentele candidaturii Romaniei pentru un nou mandat la Consiliul de Securitate ONU. Seful statului a adresat secretarului general ONU invitatia de a vizita Romania, primita cu deschidere si placere de inaltul oficial ONU, care a rememorat vizitele anterioare in tara noastra", se arata in comunicat, potrivit Agerpres.

Secretarul general al ONU a aratat ca recunoaste rolul Romaniei in regiune si la nivel global, ca pilon de ordine si stabilitate si a mentionat caracterul exemplar al cooperarii ONU cu Romania, ca stat care sustine valorile multilateralismului si cooperarii internationale, mentionand inclusiv exemplul Centrului de Tranzit in Regim de Urgenta pentru Refugiati, creat de Romania cu UNHCR si Organizatia Internationala pentru Migratie, primul de acest fel din lume, care functioneaza inca din 2008 si pe care l-a vizitat in 2009 in calitatea anterioara de inalt comisar ONU pentru refugiati. Secretarul general a apreciat conduita Romaniei in regiune, fiind discutate pe scurt situatia din Ucraina, dosarul transnistrean, situatia din Balcanii de Vest.

Cei doi inalti oficiali au stabilit sa ramana permanent in contact pentru avansarea temelor de pe agenda ONU.

Seful statului a avut miercuri o intrevedere si cu premierul moldovean, Pavel Filip, in contextul participarii la segmentul inalt al celei de a 72-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU.

Cei doi au avut un schimb de vederi asupra stadiului si perspectivelor de dezvoltare a cooperarii bilaterale, cu accent pe realizarea proiectelor de interconectare in domeniul energetic si al infrastructurii, asupra evolutiilor de securitate din regiune.

"Presedintele Romaniei a evidentiat sprijinul tarii noastre pentru parcursul european al Republicii Moldova, subliniind importanta continuarii procesului de reforme, pe baza angajamentului sincer si concret al Guvernului Republicii Moldova. Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca aceasta asistenta a Romaniei este acordata institutional, nu pentru anumiti politicieni", precizeaza Administratia Prezidentiala.

Totodata, presedintele Klaus Iohannis a incurajat accelerarea ritmului de reforma in domenii apte sa aduca imbunatatirea vietii cetatenilor Republicii Moldova, dar si o mai buna comunicare a rezultatelor in acest sens.

Seful statului a incurajat valorificarea oportunitatilor oferite de cooperarea cu NATO, cu accent pe consolidarea propriilor capacitati de aparare ale Republicii Moldova, in limitele unui nivel de ambitie stabilit de autoritatile de la Chisinau.

Premierul Filip i-a multumit presedintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul acordat de statul roman pentru procesul de reforme din Republica Moldova si pentru asistenta pentru interconectarea fizica, prin Romania, la spatiul european si a exprimat angajamentul ferm al Guvernului de la Chisinau pentru continuarea procesului de reforme in spirit european.

Cei doi inalti oficiali au discutat de asemenea despre evolutiile privind dosarul transnistrean, precum si despre perspectivele Parteneriatului Estic (PaE), in pregatirea Summitului PaE din luna noiembrie.