Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la New York, ca, pana in 2020, 70% din institutiile din Romania vor avea experti in egalitatea de gen, transmite Agerpres.

Klaus Iohannis, la New YorkFoto: Presidency.ro

"In Romania, suntem pe deplin angajati in sustinerea unei abordari integratoare a egalitatii de gen ca element-cheie pentru promovarea politicilor sensibile la problematica egalitatii de gen si ca un instrument puternic de protectie si sprijin pentru victimele violentei domestice", a spus Iohannis la lansarea "Raportului comun HeForShe 10x10x10 Impact Champions", care promoveaza egalitatea de sanse intre barbati si femei.

El a aratat ca din 2015, cand Romania s-a alaturat initiativei HeForShe Impact Champions, s-au produs o serie de progrese semnificative in ceea ce priveste egalitatea de gen.

In acest context, seful statului a mentionat unul dintre angajamentele de impact puse in practica in Romania, si anume crearea unei noi profesii - expertul in egalitatea de gen.

"Nevoia de a implementa aceasta noua profesie a venit in urma intelegerii faptului ca numai un efort institutionalizat ar duce la schimbarea concreta si cuantificabila a mentalitatii. Am realizat faptul ca trebuie sa transformam aceasta initiativa intr-o abordare la nivelul intregului guvern", a spus Iohannis.

Iohannis a mentionat ca, pana in prezent, 1.100 de oameni din administratia publica locala si centrala au fost pregatiti ca specialisti in egalitatea de gen.

"Pana in 2020, 70% din institutiile publice nationale si locale din Romania vor avea experti in egalitatea de gen", a spus seful statului, adaugand ca in prezent se lucreaza la o Noua strategie privind promovarea egalitatii de gen si prevenirea si combaterea violentei domestice pentru perioada 2018-2020 si la Planul de aplicare a acesteia.

Presedintele Iohannis a indicat ca aceasta strategie se va concentra pe formarea unei retele nationale de experti in acest domeniu.

El a precizat ca in noiembrie va acorda inaltul sau patronaj in calitate de presedinte al Romaniei si de campion Impact HeForShe unei conferinte pe teme de antreprenoriat si capacitarea economica a femeilor, care va fi organizata la Bucuresti impreuna cu Organizatia Internationala a Francofoniei.

"Aceasta conferinta va reprezenta o oportunitate pentru 400 de femei de afaceri francofone din 80 de tari din intreaga lume de a se implica in dezbatere si de a impartasi experiente si bune practici. Ca urmare a acestui eveniment, va fi creata o retea-platforma, care sa le permita participantilor sa continue dezbaterile incepute la Bucuresti", a indicat seful statului.

El a concluzionat ca in ceea ce priveste egalitatea de gen mai este mult de lucru.

"Am ajuns foarte departe, dar mai avem mult de munca in continuare. Va invit pe toti sa va asumati aceasta provocare, deoarece nu exista niciun sector de activitate in care o abordare integratoare a dimensiunii de gen nu este necesara! Asadar, haideti sa schimbam lucrurile impreuna!", le-a transmis Iohannis participantilor la eveniment.

La eveniment au mai participat presedintii Finlandei si Malawi si premierul Japoniei.