Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, miercuri, la New York, cu premierul moldovean, Pavel Filip, context in care a afirmat ca Romania trebuie sa ajute institutional Republica Moldova si nu anumiti politicieni din aceasta tara, scrie Agerpres.

'Personal ma intereseaza foarte mult si sunt foarte implicat. Eu cred ca Romania trebuie si poate sa ajute Republica Moldova si asta independent de abordarile unor politicieni moldoveni care trebuie sa se obisnuiasca cu pozitia pe care o ocupa. Eu cred ca moldovenii merita intreaga atentie a Romaniei si va felicit domnule premier fiindca dumneavoastra ati reusit in aceste vremuri complicate sa conduceti Guvernul intr-un fel care va face cinste', a spus seful statului, in debutul intalnirii cu premierul Republicii Moldova, care a avut loc in marja reuniunii Adunarii Generale a ONU.

Iohannis a precizat ca a avut multe discutii cu privire la Republica Moldova si a aratat ca este adeptul programelor de ajutorare a acestei tari. El a adaugat ca nu are de gand sa-si schimbe aceasta abordare.

'Despre a treia transa a imprumutului care este in discutie acum am avut discutii. Eu cred ca se poate acorda aceasta transa. Personal, astept si cu siguranta ati pregatit un raspuns institutional cu cateva reforme care vor fi continuate sau lansate. Cert este ca in acest fel poate Romania sa ajute Republica Moldova, in sensul sa-i ajutam pe moldoveni pentru ca despre asta vorbim si asa cum sunt construite programele cu care venim noi in Moldova credem ca este foarte important si aceasta strategie am stabilit-o la nivel de CSAT. Este foarte important sa ajutam Moldova institutional, nu credem ca este important sa ajutam anumiti politicieni, ci este important sa ajutam statul moldovean, cetatenii si institutiile moldovene si pentru mine este foarte important sa ajutam institutiile moldovene care au nevoie de reforma si stiti mai bine ca mine ce institutii au nevoie de o reforma mai mica si o reforma profunda, insa am toata convingerea ca lucrurile vor merge spre mai bine', a sustinut seful statului.

Premierul moldovean a multumit Romaniei pentru sprijinul pe care il acorda Republicii Moldova, mentionand, printre altele, reparatia si constructia gradinitelor.