Ministrul apararii, Mihai Fifor a declarat, in SUA, ca Romania va aloca 2% pentru aparare in urmatorii 10 ani, "concomitent cu derularea unor programe importante de inzestrare si modernizare a fortelor armate care sa implice parteneriate intre industriile de aparare ale celor doua tari".

Comunicatul Ambasadei Romaniei din Statele Unite:

"Ambasada Romaniei in Statele Unite ale Americii a fost, marti, 19 septembrie 2017, gazda unei receptii cu ocazia vizitei in SUA a delegatiei Ministerului Apararii Nationale conduse de ministrul Mihai Fifor. Evenimentul, organizat cu sprijinul American-Romanian Business Council, a reunit reprezentanti ai Departamentului de Stat, Departamentului Apararii, ai industriei de aparare americane, precum si ai think-tank-urilor din capitala americana.

Cu acest prilej, ambasadorul George Cristian Maior a subliniat importanta Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite aflat in acest an la cea de-a XX-a aniversare si, in mod special, continuarea dezvoltarii acestuia pe toate dimensiunile sale - securitate si aparare, economica si relatii inter-umane.

'Parteneriatul dintre Romania si SUA este puternic si evidentiaza angajamentul celor doua tari pentru securitatea comuna, pentru a raspunde impreuna amenintarilor de securitate regionale, dar si pentru a consolida relatia transatlantica. Dimensiunii politico-militare robuste a relatiilor bilaterale i se adauga o componenta economica semnificativa, cu efecte benefice pentru tara noastra', a declarat ambasadorul George Cristian Maior.

Ministrul Mihai Fifor a evidentiat decizia Romaniei de alocare a 2% din PIB pentru aparare in 2017 si de a mentine acest nivel pentru urmatorii 10 ani, concomitent cu derularea unor programe importante de inzestrare si modernizare a fortelor armate care sa implice parteneriate intre industriile de aparare ale celor doua tari.

Totodata, ministrul apararii a subliniat excelentele intrevederi avute cu oficialii americani, cu secretarul apararii James Mattis, dar si cu adjunctul consilierului pentru securitate nationala al Presedintelui SUA, Ricky Waddell.

Directorul Agentiei pentru Cooperare in domeniul Apararii si Securitatii, generalul-locotenent Charles Hooper, a multumit Romaniei pentru angajamentul alaturi de SUA in planul securitatii, inclusiv in Afganistan si in alte teatre de operatii.

De asemenea, a subliniat ca prioritate intarirea cooperarii bilaterale, Romania fiind un prieten si aliat de incredere al SUA. Generalul-locotenent Hooper a transmis condoleante partii romane pentru sacrificiul militarului roman Madalin Stoica in cursul unei misiuni in Afganistan.

Vizita ministrului Apararii Nationale continua in zilele urmatoare si va include intrevederi cu membri ai Congresului SUA, precum si cu reprezentanti ai companiilor din industria de aparare."