Presedintele Klaus Iohannis a avut, la New York, o intalnire cu presedintele Adunarii ONU, Miroslav Lajcak, cu secretarul general al NATO si cu presedintii Estoniei, Egiptului, Serbiei si Consiliului European.

Iohannis si Lajcak la ONUFoto: Presidency.ro

Comunicatul Administratiei Prezidentiale:

"Presedintele Klaus Iohannis a avut, la New York, o intalnire cu presedintele Adunarii ONU, Miroslav Lajcak, cu secretarul general al NATO si cu presedintii Estoniei, Egiptului, Serbiei si Consiliului European.

In cadrul vizitei sale oficiale la New York, Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a participat marti, 19 septembrie a.c., la deschiderea segmentului la nivel inalt al celei de-a 72-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU, cea mai ampla reuniune anuala a sefilor de stat sau de guvern.

Nivelul ridicat de participare la eveniment din acest an reflecta importanta temelor aflate in dezbatere si legitimitatea acordata de statele lumii acestui for multilateral. In mod particular, aceste dezbateri politice la nivel inalt ale Adunarii Generale sunt primele la care participa noul Secretar General al ONU, domnul Antonio Guterres.

Presedintele Klaus Iohannis, a avut o intrevedere bilaterala cu Presedintele Adunarii Generale a ONU, domnul Miroslav Lajcak, in care cei doi oficiali au discutat despre subiectele de interes de pe agenda organizatiei, punctand implicarea Romaniei in acest cadru.

Seful statului a reconfirmat angajamentul ferm al Romaniei pentru realizarea obiectivelor Presedintelui Adunarii Generale, care coincid cu interesele tarii noastre: promovarea demersurilor de prevenire a conflictelor - foarte importanta pentru asigurarea pacii si securitatii internationale; problematica migratiei, Presedintele Klaus Iohannis asigurandu-l pe inaltul oficial ONU de sprijinul Romaniei pentru negocierea Compactului Global al ONU pentru Migratie; si eforturile de reforma a ONU, pentru a raspunde mai bine si mai eficient provocarilor relatiilor internationale contemporane.

Presedintele Adunarii Generale a multumit in mod deosebit pentru disponibilitatea de sprijin din partea Romaniei, aratand ca tara noastra este, in mod traditional, un stat care actioneaza constructiv in relatiile internationale si o voce relevanta pe plan international.

Presedintele Romaniei a mai participat si la receptia oferita de Uniunea Europeana sefilor de delegatii UE prezenti la sesiune, urmand ca in aceasta seara sa fie prezent si la receptia oferita de Presedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, sefilor de delegatii.

De asemenea, Presedintele Romaniei a avut in cursul zilei o serie de intrevederi bilaterale cu Presedintele Republicii Estonia, Presedintele Republicii Arabe Egipt, Presedintele Republicii Serbia, Presedintele Consiliului European, Secretarul General NATO si liderii principalelor organizatii evreiesti din Statele Unite ale Americii."