Aproximativ 50 persoane din peste 150 cate au incercat sa imigreze ilegal in Romania, in noaptea de 12 spre 13 septembrie, la bordul unei ambarcatiuni, au cerut azil, iar 102 urmeaza a fi indepartate de pe teritoriul Romaniei, fiind luate in custodie publica sau tolerate.

Inspectoratul General pentru Imigrari a transmis luni ca au fost luate masuri in cazul a 154 de persoane din grupul de straini depistati, in noaptea de 12 spre 13 septembrie a.c., la bordul unei ambarcatiuni care plutea in deriva pe Marea Neagra, incercand sa intre ilegal in tara noastra.

"Astfel, 49 dintre acestia au solicitat acordarea unei forme de protectie internationala de catre statul roman, fiind cazati in centrele din administrarea I.G.I., unde vor parcurge procedura de azil. In aceasta perioada, persoanele beneficiaza de asistenta materiala, consiliere psihologica si juridica de specialitate, etc..

Totodata, in 102 cazuri s-a dipus indepartarea sub escorta de pe teritoriul Romaniei, persoanele fiind luate in custodie publica sau tolerate pana la punerea in aplicarea a masurii. 61 dintre acestea au fost cazate in Centrele de Cazare a Strainilor Luati in Custodie Publica, facilitati cu regim inchis, iar 41 de persoane vor fi asistate de organizatiile neguvernamentale cu atributii in domeniul de referinta. De asemenea, alte trei persoane, declarandu-se minori neinsotiti, au fost cazate la o institutie cu atributii in domeniul protectiei copilului, urmand a se stabili cu exactitate varsta acestora si regimul juridic al fiecaruia", arata un comunicat al IGI.