Premierul Mihai Tudose a declarat, luni dimineata, la postul public de radio, ca incepand de azi se lucreaza la un sistem de avertizare rapid al populatiei in cazul unor situatii de urgenta. Atentionarea ar urma sa fie emisa la nivel guvernamental, sa fie preluata de operatorii de telefonie mobila si distribuita pe releele din zona semnalata unde ar urma sa aiba loc fenomene meteo extreme, relateaza News.ro.

Mihai TudoseFoto: Captura Digi 24

"Nu se poate lua pe planeta aceasta o masura fizica impotriva unei furtuni sau a unui viscol. Ceea ce va fi o prioritate incepand cu ziua de azi este sa stabilim un sistem de alarmare functional. M-am sfatuit si azi-noapte cu specialisti ca prin intermediul retelelor de telefonie mobila toti cei aflati in zonele unde exista pericol sa se petreaca aceste fenomene meteo extreme sa vina cu o avertizare pe telefon. Va trebui sa lucram cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si cu operatorii de telefonie mobila (...) sa existe o coordonare si sa fie stabilit un mecanism functional", a declarat premierul intr-o interventie telefonica la Radio Romania Actualitati.

Intrebat daca autoritatile incep sa fie pregatite pentru calamitati, Mihai Tudose a precizat ca "suntem pe drumul cel bun".

"Niciodata nu e suficient. Dupa cum a functionat sistemul azi-noapte, e bine. Suntem pe drumul cel bun. Cel mai mult a contat azi-noapte si factorul uman, disponibilitatea tuturor de a se implica. Nu a fost nevoie sa cheme nimeni niciun medic la serviciu pentru ca au venit toti de la nivel de director de spitale la nivel de asistenta medicala. Au fost foarte multe exemple de solidaritate umana. Si la nivel de Electrica, CFR, ISU, jandarmi, toata lumea a venit la treaba", a precizat Tudose.

Seful Executivului a anuntat ca in curand toate judetele vor dispune de tot suportul tehnic pentru a interveni in astfel de situatii.

"La nivelul Ministerului de Interne, ISU o sa aveti in curand o surpriza placuta fiindca asa cu am promis la preluarea mandatului este una dintre marile necesitati ale tarii sa fim pregatiti pentru tot ceea ce se poate face uman vorbind, adica toate judetele sa aiba tot ce le trebuie, tot ceea ce exista din punct de vedere tehnic pentru a interveni in aceste cazuri", a punctat premierul.

Luni dimineata, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a cerut Guvernului sa explice daca au fost respectate procedurile, in timpul furtunii de ieri, dar si sa implementeze de urgenta un sistem de avertizare rapida a populatiei in situatii de criza.