Legea 535/2004, denumita generic "legea antitero", a cuprins, la decizia Parlamentului, toate infractiunile care afecteaza securitatea nationala, nu doar pe cele de terorism, a precizat sambata purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea, pe pagina sa de Facebook.

Ovidiu Marincea, purtator de cuvant SRIFoto: sri.ro

"Ce nu spun cei care acuza utilizarea de catre SRI a mandatelor "pe terorism" in alte scopuri, cum ar fi cele legate de infractiuni de coruptie, este ca intre 2004 si 2014 legea 535, denumita generic "legea antitero", a cuprins, la decizia Parlamentului, toate infractiunile care afecteaza securitatea nationala, nu doar cele de terorism", a aratat Marincea, potrivit Agerpres.

Acesta a facut trimitere la actul normativ privind prevenirea si combaterea terorismului.

"Ma explic: Deciziile instantei europene, precum si celei constitutionale au impus in anul 2004 modificarea procedurii de obtinere a mandatului de securitate nationala pana atunci reglementata de Legea nr.51/1991, in sensul eliberarii acestuia de catre un judecator. Intrucat la acel moment era in procedura parlamentara proiectul de lege privind prevenirea si combaterea terorismului, decizia forului legislativ a fost de includere a modificarilor legislative privind procedura de solicitare si eliberare a mandatului de securitate nationala pentru toate categoriile de amenintari la adresa sigurantei nationale in corpul respectivului act normativ (535/2004). Ca atare, in perioada 2004 - 2014 (moment la care Legea 51/1991 a fost modificata si reintrodusa procedura de obtinere a acestui act), temeiul de eliberare a mandatului de securitate nationala, indiferent de domeniul in care a fost luat, l-a constituit Legea privind prevenirea si combaterea terorismului", a aratat Marincea.

Astfel, pornind de la faptul ca in toate mandatele eliberate in aceasta perioada se regaseste precizat ca temei al obtinerii Legea nr. 535/2004 se incearca sa se acrediteze ideea ca acestea ar fi fost obtinute prin invocarea unor amenintari din domeniul terorismului, a adaugat purtatorul de cuvant al SRI.