SRI contrazice afirmatiile fostului ofiter Daniel Dragomir si spune ca nu a elaborat niciodata vreun rechizitoriu / Despre ofiterii acoperiti in justitie, politica si presa: Respectam strict legea

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 15 septembrie 2017, 17:56 Actualitate | Esenţial


SRI
Foto: Facebook/ SRI - Serviciul Roman de Informatii
Serviciul Roman de Informatii sustine, intr-un amplu comunicat publicat vineri pe site-ul sau, ca nu a existat "niciun rechizitoriu scris sau elaborat de catre ofiteri" ai SRI, dupa ce Daniel Dragomir, fost membru al serviciului secret, a acuzat, la inceputul acestei saptamani, ca "ofiterii SRI faceau rechizitoriile, iar bravii procurori DNA le luau le contrasemnau si le trimiteau in instanta".

SRI precizeaza ca, in faza de debut a urmaririi penale, conform legislatiei, are obligatiile:
 • de a transmite informari cu privire la savarsirea de fapte penale;
 • de a acordat sprijin de specialitate la solicitarea organelor de urmarire penala, prin punerea de indata la dispozitia acestora a datelor si informatiilor detinute in legatura cu savarsirea de infractiuni.
"Ca atare, va asiguram ca nu exista niciun rechizitoriu scris sau elaborat de catre ofiteri ai Serviciului Roman de Informatii", se arata in acest comunicat.

De asemenea, in ceea ce priveste termenii "Binom" si "camp tactic", SRI spune ca nu au existat cazuri in care sa fi monitorizat din punct de vedere operativ dosare penale aflate pe rolul instantelor de judecata.

Legat de existenta unor ofiteri "acoperiti" in justitie, politica si presa, SRI sustine ca a respectat tot timpul legea.

Astfel, se arata in comunicat, "SRI respecta cu strictete" legile care stabilesc interdictia magistratilor "de a fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii".

In  ceea ce priveste existenta de ofiteri acoriti in politica, SRI e mai evaziv: "SRI nu intreprinde nicio actiune care sa promoveze sau sa lezeze interesele vreunui partid politic sau persoane fizice ori juridice, cu exceptia acelor actiuni ale acestora care contravin securitatii nationale", se arata in comunicat.

"Concluzionand, SRI a respectat legea si nu a avut acoperiti in domeniile in care cadrul legal a instituit o asemenea interdictie", arata serviciul secret.

Aceeasi situatie si in presa: "reprezentantii SRI au afirmat public in repetate randuri ca serviciul de informatii se comporta dupa aceleasi norme ale muncii de informatii ca toate serviciile partenere, utilizand surse secrete umane, inclusiv acoperite, in toate domeniile de interes pentru siguranta nationala, cu stricta respectare a legii".

Iata mai jos comunicatul SRI:

"Despre 'Binom' si 'camp tactic'

Referitor la colaborarea SRI-DNA, vrem sa precizam foarte clar ca SRI nu are atributii pe linia monitorizarii dosarelor penale. Are insa obligatia legala de a informa organele de urmarire penala cu privire la savarsirea unor infractiuni.

Nu exista cazuri in care SRI a monitorizat din punct de vedere operativ dosare penale aflate pe rolul instantelor de judecata, la orice nivel.

Pe de alta parte, ofiterii SRI pot efectua acte de cercetare penala doar in situatii strict determinate prin lege, respectiv in cazul infractiunilor de terorism si a infractiunilor la adresa securitatii nationale, dar numai sub supravegherea procurorului.

Ca atare, pana la decizia CCR, din martie 2016, a existat o cooperare intre ofiterii de informatii si procurori, dar ea s-a desfasurat cu stricta respectare a legislatiei in vigoare, intr-un cadru institutional statuat.

In faza de judecata, Serviciul are obligatia de a prezenta si preda instantei, la solicitarea acesteia, orice obiect sau inscris ce poate servi ca mijloc de proba, cu asigurarea pastrarii secretului de stat.

Precizam inca o data ca a existat un singur Protocol de cooperare cu PICCJ care prevedea, ca domeniu al colaborarii, activitatea de valorificare a informatiilor din domeniul prevenirii si combaterii infractiunilor contra securitatii nationale si a celor de terorism, precum si a altor infractiuni grave, asa cum erau definite in lege.

Obiectivele cooperarii erau schimbul de informatii relevante si utile, precum si asigurarea indeplinirii atributiilor ce reveneau PICCJ in vederea punerii in aplicare a mandatelor de supraveghere tehnica.

Cooperarea Serviciului cu organele judiciare reprezinta o indeplinire, de catre ambele parti, a obligatiei legale de a-si acorda reciproc sprijinul necesar in exercitarea atributiilor prevazute de lege, si nu o imixtiune in independenta justitiei sau a magistratilor.

Despre rechizitoriile procurorilor


SRI nu a determinat si nu poate determina modul de finalizare a unei anchete sau a unui proces penal.

In faza de debut a urmaririi penale, conform legislatiei, SRI este obligat sa aiba urmatorul aport:

-  transmiterea de informari cu privire la savarsirea de fapte penale;

- acordarea de sprijin de specialitate la solicitarea organelor de urmarire penala, prin punerea de indata la dispozitia acestora a datelor si informatiilor detinute in legatura cu savarsirea de infractiuni.

Ca atare, va asiguram ca nu exista niciun rechizitoriu scris sau elaborat de catre ofiteri ai Serviciului Roman de Informatii.

Despre implicarea SRI in arestari:


Serviciul Roman de Informatii indeamna orice persoana care detine probe sau indicii cu privire la depasirea cadrului legal in instrumentarea unor cauze penale sa le prezinte de indata organelor de cercetare penala. Va asiguram ca Serviciul Roman de Informatii este direct interesat sa asigure respectarea Constitutiei si legilor tarii, fara a tolera nici cea mai mica abatere.

Mai mult, intotdeauna ne-am aratat disponibiltatea de a sprijini orice demers care are ca scop infaptuirea Justitiei.

In sprijinul acestor afirmatii va precizam ca exista multiple mecanisme interne de verificare si control a modului in care personalul SRI isi desfasoara activitatea si misiunile.

Conducerea SRI a instituit principiul tolerantei zero fata de orice abuz sau abatere de la lege si conduita profesionala.

Despre acoperiti in justitie, politica si presa


Personalul operativ al Serviciului Roman de Informatii  isi desfasoara activitatea deschis sau acoperit, in raport cu nevoile de realizare a securitatii nationale. Serviciul respecta, in activitatea sa, principiul constitutional conform caruia judecatorii sunt independenti si se supun numai legii. (art. 124 alin 3 din Constitutie).

Astfel, SRI respecta cu strictete normele legale care stabilesc incompatibilitatile si interdictiile functiei de magistrat cu alte functii publice sau private, respectiv interdictia de a fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii verifica, din oficiu sau la sesizarea CSM ori a ministrului Justitiei, realitatea declaratiilor magistratilor completate anual.

Precizam foarte clar ca nu exista niciun caz de incalcare a legii de la instituirea interdictiilor, ca atare orice alta speculatie este falsa!

In privinta posibilitatii ca oameni politici sa se afle intr-o relatie operativa cu SRI si aici trebuie sa fim foarte fermi:

SRI nu intreprinde nicio actiune care sa promoveze sau sa lezeze interesele vreunui partid politic sau persoane fizice ori juridice, cu exceptia acelor actiuni ale acestora care contravin securitatii nationale.

Personalul Serviciului Roman de Informatii nu poate face parte din partide sau alte organizatii cu caracter politic ori secret si nu poate fi folosit in scopuri politice (art.36 din Legea nr.14/1992).

Concluzionand, SRI a respectat legea si nu a avut acoperiti in domeniile in care cadrul legal a instituit o asemenea interdictie.

Referitor la presa, reprezentantii SRI au afirmat public in repetate randuri ca serviciul de informatii se comporta dupa aceleasi norme ale muncii de informatii ca toate serviciile partenere, utilizand surse secrete umane, inclusiv acoperite, in toate domeniile de interes pentru siguranta nationala, cu stricta respectare a legii.

Despre folosirea mandatelor de terorism in alte scopuri


In privinta modului in care sunt executate mandatele de supraveghere pe profil de prevenire si combatere a terorismului precizam ferm ca nici o astfel de informatie nu a fost valorificata de catre DNA.

Fondul informativ strict de securitate nationala pe profil antiterorism a fost valorificat doar pe doua componente strategice majore, respectiv informarea organelor de urmarire penala, in special a DIICOT si a beneficiarilor legali abilitati sa dispuna masuri pe linia regimului strainilor in Romania din categoria declararii ca persoane indezirabile, interzicerea intrarii in tara, neacordarea vizei romane, neacordarea/retragerea cetateniei romane, neacordarea unei forme de protectie in Romania.

Despre respectarea Constitutiei

SRI este o institutie supusa controlului parlamentar, printr-o comisie dedicata activitatii sale. Am raspuns cu promptitudine si complet oricaror cereri venite din partea acesteia. Mai mult, au fost situatii in care conducerea SRI a cerut audierea in cadrul acestei comisii parlamentare pentru a clarifica eventualele nelamuriri aparute in spatiul public. In plus, fata de controlul intern si cel parlamentar, actuala conducere a SRI a elaborat si aprobat un cod de conduita etica care stabileste norme si limite foarte clare in ceea ce priveste deontologia profesionala a ofiterului de informatii. La acest moment Codul de Conduita Etica este asumat si implementat la toate nivelurile Serviciului Roman de Informatii.

Fidel misiunii asumate de a infaptui securitatea nationala, Serviciul Roman de Informatii ii asigura pe toti cetatenii Romaniei ca nu are alt tel decat acela de a apara interesele poporului roman si de a respecta Constitutia si legile tarii"


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1785 vizualizari

 • -1 (13 voturi)    
  Daniel Dragomir dat afara din SRI (Vineri, 15 septembrie 2017, 18:04)

  Susufler0 [utilizator]

  si cercetat penal de catre DIICOT este si credibil in acuzatiile pe care le aduce Serviciului !

  PS. Sunt curios cum este platit insul de catre Latrina 3 : pe emisiune, sau are salariu de colaborator extern ?
  • +2 (4 voturi)    
   Comment sters de user (Sâmbătă, 16 septembrie 2017, 9:09)

   Reticentul [anonim] i-a raspuns lui Susufler0

   • 0 (2 voturi)    
    Propaganda #rezista in fata realitatii (Sâmbătă, 16 septembrie 2017, 10:26)

    Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Reticentul

    Daca zicea cineva ceva de Dragomir pana acum, zbierau toti "atac la servicii, atac la justitie!". Acum cand zice nasoale de servicii si justitie, nu mai e bun, e "infractor", desi nu e condamnat.

    Bine ca sunt buni infractorii din puscarie, cand fac denunturi. Atunci e "justitie".

    Cam astia sunt propagandistii infecti care spun ca "salveaza Romania". Niste gunoaie toxice.
   • 0 (2 voturi)    
    Dragomir a afirmat ca ofiteri ai SRI (Sâmbătă, 16 septembrie 2017, 17:04)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Reticentul

    scriau rechizitorii pe care apoi procurorii le semnau si le trimiteau in instanta !

    Numai un copil ar putea crede asa ceva. In sprijinul acestor spuse are vreo dovada, dar ce zic eu dovada, macar vreun indiciu "temeinic" pt a putea rezona cu suspiciunea sa "rezonabila" ?

    PS. Decoratia primita de la CIA, precum si decoratia primita de la Presedinte nu se pun. Au mai gresit si unii si altii iar in cateva dati CIA chiar a decorat din interes persoane despre care stia sigur ca nu are motive sa le premieze.

    PPS De, ca-ntre spioni ! ;)
 • +9 (21 voturi)    
  Isi inchipuie cineva.... (Vineri, 15 septembrie 2017, 18:36)

  newlook [utilizator]

  Isi inchipuie cineva Securitatea de pe vremea lui Ceausescu ca ar fi zis altceva decat ca:
  - a respectat legea
  -a fost mereu in slujba iubitei tarisoare si nu a facut politie politica

  SRI poate raspunde la intrebarea: 1% dintre romani sunt suspecti de terorism?

  230.000 de mandate de ascultare pe "siguranta nattionala" in zece ani inseamna o medie mai mare de zece ori decat la americani si de 20 de ori mai mare ca la vest-europeni.
  Serios? 1% dintre romani sunt sau au fost suspecti de terorism ?

  Dupa ce SRI-ul raspunde concret la intrebari de genul asta, vedem cum stam cu democratia si daca mai are loc de Statul de Drepti promovat de SRI si Republica procurorilor.
 • -4 (12 voturi)    
  este (Vineri, 15 septembrie 2017, 18:39)

  nahir [utilizator]

  imposibil sa nu se remarce ca orice afirmatie impotriva institutiilor abilitate sa vegheze la statul de drept, facuta de frustrati dati afara din acestea sau de catre cercetati sau chiar condamnati penal, devine adevar de netagaduit pentru corifeii conducatori ai celor mai importante institutii legislative, dragnea paturica si tradiceanu mincinosul, fiind constituite instantaneu comisii parlamentare, de parca doar acestea si numai ele sunt garantele dreptatii si adevarului, in nicun caz apoliticele Parchet Generala si DNA.
  • +4 (4 voturi)    
   sefu, (Vineri, 15 septembrie 2017, 20:50)

   om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   omul a plecat de bunavoie, si'a facut firma lui de spionaj. :-) se pare ca avea conectii la ierusalim...
   • 0 (2 voturi)    
    Esti simpatic foc ! (Sâmbătă, 16 septembrie 2017, 17:16)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui om simplu din multime

    In 2013 i s-a spus sa treaca in rezerva. Asta-i militar si "şpion" pe deasupra si a inteles. Daca ar fi fost tolomac oricum zbura din SRI, datorita problemelor penale.

    PS. Asa ca, sefu', chestia aia cu plecatu' de buna voie ca sa-si faca firma de şpioni spune-o la altu care poate o s-o inghita, nu mie !
 • +5 (13 voturi)    
  si uite asa o barb'avea (Vineri, 15 septembrie 2017, 19:33)

  om simplu din multime [utilizator]

  si uite asa si'o pieptana....
  nici usturoi, nici miros de gura....
  s'auzim numai asa, de bine ! :-)
 • +5 (9 voturi)    
  Oare (Vineri, 15 septembrie 2017, 22:32)

  cucuveauamov [utilizator]

  gasim 1 om care sa creada acest comunicat?
 • +3 (3 voturi)    
  Comment sters de user (Sâmbătă, 16 septembrie 2017, 9:16)

  Reticentul [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Reabiltare (Sâmbătă, 16 septembrie 2017, 17:04)

  savatuf [utilizator]

  Păi dacă totul e legal si constituțional va rog să ii cereți scuze lui Coldea si restului de debarcati si sa i reangajati cu o creștere adecvată de drepturi și puteri, eventual sa poată executa in direct pe cine vor ei ca stiu ei de ce. SINGURA soluție credibilă este desființarea SRI si reînființarea sub o formă modernă mai.putin securista. Securitatea nu a dispărut doar s a rebranduit, cu sprijinul copios al unei ambasade prietene.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by