Folosirea Gazetei Matematice in scoli nu este interzisa pentru ca nu este vorba de un material auxiliar, a declarat vineri, pentru HotNews.ro. inspectorul scolar general al municipiului Bucuresti, Florian Lixandru, care a precizat ca acelasi lucru este valabil si pentru culegeri.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acesta a precizat ca Gazeta Matematica nu e interzisa, fiind vorba de o publicatie a Societatii de Stiinte Matematice din Romania.

Acesta a precizat ca nici culegerile de probleme nu sunt interzise, deoarece nu sunt auxiliare.

"Nu impiedica nimeni pe profesor sa foloseasca la clasa culegeri sau sa vina cu fise de acasa. Gazeta Matematica este o revista a Societatii de Stiinte Matematice din Romania. Auxiliarele sunt altceva, chiar asa se numesc, trebuie sa aiba avizul Ministerului pe ele", a spus Lixandru.

Inspectorul scolar general al Capitalei a negat si zvonurile legate de controale in scoli pentru identificarea folosirii de materiale auxiliare neautorizate. "Nu stiu de unde a iesit minciuna asta. Nici nu am avea voie sa controlam ghiozdanele elevilor", a spus el.

In data de 13 septembrie, coordonatorul olimpicilor de matematica l-a intrebat pe ministrul Educatiei, Liviu Pop, intr-o postare pe Facebook, "daca in opinia domniei sale, Gazeta Matematica, un monument al culturii romanesti de peste 120 de ani, este considerat auxiliar interzis in scolile din Romania".

"Cred ca stie ca generatii intregi de matematicieni, ingineri, fizicieni, informaticieni, ce au facut si fac fala Romaniei, au facut primii pasi spre stiinta cu Gazeta alaturi. Pot sa ii spun domnului Pop ca in SUA, Moldova, Germania, Franta ca si in multe alte tari este folosit ca material auxiliar la matematica. Din pacate cativa inspectori generali si directori au interzis deja distribuirea Gazetei Matematice, desi exista un protocol intre Societatea de Stiinte Matematice si minister in acest sens", a scris acesta.

Ulterior, Radu Gologan a precizat ca a fost sunat de ministrul Liviu Pop care si-a exprimat "toata consideratia si sprijinul pentru Gazeta Matematica ca auxiliar pentru matematica de excelenta in scoala".

"Mi-a transmis ca nu se pune problema manualelor unice ci numai a unei singure edituri (i-am sugerat sa comunice mai clar aspectele acestea si sa fie discutate). Auxiliarele vor avea de parcurs o anumita procedura scoala-comitet de parinti-inspectorat, pentru avizare. I-am sugerat ca trebuie sa aiba mult mai multa incredere in profesorii dedicati ce isi aleg auxiliarele strict profesional si tinand cont de posibilitatile financiare ale parintilor. Asteptam si speram ca nu va creste birocratia", a adaugat Gologan.