Mai multe persoane au fost ranite vineri intr-o statie a metroului londonez, martori spunand ca a fost vorba de o deflagratie intr-o garnitura plina cu calatori. Autoritatile trateaza incidentul drept unul terorist. Potrivit ziarului Metro, unii pasageri au suferit arsuri la fata, iar altii au fost raniti in panica si imbulzeala ce a urmat. Pe retelele sociale circula imagini cu o galeata in flacari, ce pare a fi fost transportata intr-o sacosa frigorifica. In partea de sus a galetii par sa fie fire electrice.

HotNews.roFoto: Hotnews

LIVETEXT, evolutia evenimentelor de vineri de la Londra:

17.06Fortele de securitate britanice au identificat un suspect al atacului cu bomba dupa ce au studiat imaginile camerelor de supraveghere (Sky News)

16.13Supermarketul Lidl s-a oferit sa ajute in ancheta dupa ce una dintre sacosele sale a fost folosita pentru a duce bomba improvizata: “Noi bineinteles, vom sprijini autoritatile daca au nevoie de asistenta in cadrul investigatiei"

15.53 Expertul BBC in Securitate, Frank Gradner, a spus ca nivelul de amenintare al tarii ar putea fi ridicat de la sever la critic daca serviciile informatii ajung la concluzia ca atacatorul cu bomba inca este in libertate. Nivelul de alerta sever inseamna ca un atac este foarte posibil, iar critic ca un atac este iminent.

15.17Dispozitivul exploziv improvizat avea atasat un ceas electronic, potrivit surselor BBC si Sky News.

15.13Sadiq Khan a dezvalui ca “o vanatoare de suspecti este in desfasurare chiar in aceste momente”. Primarul Londrei a adaugat nu are voie sa spuna daca este cautat un suspect anume.

15.02Numarul revizuit al ranitilor care au ajuns in spitalele londoneze a urcat la 22.

14.33Primarul Sadiq Khan a spus ca londonezii vor avea mai multi politisti pe strazi dupa incidentul terorist.

14:12A scapat Trump prima informatie despre atacatorii din Londra? "Erau in vizorul Scotland Yard"

14.01 Sute de detectivi studiaza imaginile camerelor de supraveghere, fac investigatii criminalistice sau discuta cu martorii, a spus comisarul adjunct Mark Rowley. Investigatia, realizata de divizia anti-tero a Politie Metropolitane, este sprijinita de serviciul de informatii MI5. Intrebat daca a fost retinut vreun suspect, Rowley a refuzat sa raspunda.

13.45Surse din politia metropolitana au confirmat pentru Guardian ca dispozitivul a explodat doar partial. Examinarea initiala a expertilor in explozibili i-a facut sa aprecieze ca era “viabil”, adica menit sa explodeze mai puternic.

13.27Serviciul de ambulanta londonez a transmis ca viata niciunuia dintre raniti nu este pusa in pericol. 18 persoane au fost duse la spital dupa explozie, potrivit sursei citate.

13.18Cum arata de aproape dispozitivul din galeata tinuta intr-o sacosa frigorifica de Lidl:

13.09 Explozia dispozitivului nu a fost completa, informeaza Sky News, citand surse neidentificate.

Un recipient alb ar fi explodat in partea din spate a garniturii in timpul orei de varf de vineri. Un clip postat pe Twitter arata o galeata alba arzand:

Fortele de ordine si de urgenta au intervenit la fata locului:

Unii martori au spus ca deflagratia a creat o minge de foc, altii ca s-a creat panica si imbulzeala in momentele in care pasagerii s-au napustit spre iesire.

Un martor, Sham, a declarat la postul 5 live ca a vazut un barbat cu fata plina de sange. “Erau multi oameni plangand si tremurand. Erau multi oameni care schiopatau si erau plini de sange. Un barbat avea fata acoperita de sange - n-am mai vazut niciodata asa ceva”, a spus acesta.

O alta persoana, Robyn Frost, a spus ca ajungea la statia de metrou cand a vazut oamenii incercand sa scape de acolo. “Am intrat in statie, era sange pe jos iar oamenii alergau pe scari tipand ‘iesiti afara’. Oamenii ieseau din statie plini de sange”, a spus ea la BBC.

Pasagerul James Jackson a spus ca “toata lumea plangea si striga. Am vazut o femeie dusa intr-o cafenea cu bandaje in jurul picioarelor. Colegul meu de camera era pe platforma si crede ca a fost o explozie electrica. Explozia a avut loc in ultimul vagon”.

Circulatia intre statiile Earls Court si Wimbledon a fost oprita, anunta operatorul metroului.

Politia a recomandat cetatenilor sa evite zona din jurul statiei Parsons Green