Uniunea Nationala a Judecatorilor propune inchisoare de la 5 la 10 ani pentru racolarea magistratilor de catre serviciile de informatii

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 14 septembrie 2017, 13:07 Actualitate | Esenţial


Dana Girbovan
Foto: Facebook
Uniunea Nationala a Judecatorilor propune ca in legile justitiei sa fie inclusa o prevedere ce incrimineaza racolarea magistratilor de catre angajati ai serviciilor de informatii. UNJR a inaintat propunerea, care prevede ca racolarea sau tentativa de recolare a magistratilor de catre servicii sa fie pedepsita cu inchisoare de la 5 la 10 ani, catre Consiliul Superior al Magistraturii. De asemenea, UNJR propune ca si comisiile parlamentare de control al  serviciilor de informatii sa poata verifica daca acestea au "acoperiti" in justitie.

Uniunea Nationala a Judecatorilor precizeaza ca a propus Consiliului Superior al Magistraturii, pe data de 13 septembrie 2017, completarea proiectului de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor "prin includerea unei noi infractiuni si pedepse pe masura gravitatii faptei pentru angajatii serviciilor de informatii care incearca sa racoleze magistrati".

Textul propus de UNJR este urmatorul:


"Serviciilor de informatii le este interzis sa racoleze persoanele prevazute de aliniatul 1 ca lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. Incalcarea acestei interdictii este infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 5 la 10 ani."

Pedeapsa aplicata lucratorilor serviciilor de informatii vine ca si completare la interdictia care deja ii priveste pe magistrati si personalul auxiliar, carora le este interzis sa fie lucratori operativi ai serviciilor de informatii.

Astfel, art. 7 alin. 1 din Legea 303/2004 prevede: "Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii".

Mai mult, UNJR a mai propus ca, "in cazul in care infractiunea [de racolare a unui judecator, procuror sau personal auxiliar] este comisa de un ofiter cu functii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei pentru acesta se majoreaza cu jumatate".

De asemenea, "tentativa [de racolarea a unui magistrat] se pedepseste".

Dat fiind ca serviciile de informatii sunt structuri piramidale, fapta superiorului la instigarea caruia se racoleaza sau incearca sa se recoleze un magistrat este mai grava ca si cea a lucratorului din serviciu, motiv pentru care trebuie pedepsita pe masura.

Art. 7 alin. 2 din Legea 303/2004, in forma modificata de ministrul justitiei, prevede ca "Persoanele prevazute la alin. (1) completeaza anual o declaratie olografa pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu au fost si nu sunt sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. Declaratiile se depun si se arhiveaza la compartimentul de resurse umane.”

UNJR a propus, in plus, ca "verificarea veridicitatii datelor din declaratiile prevazute la alin. 2 se face de catre CSAT si Comisiile din Parlament de control a serviciilor, anual, din oficiu, sau ori de cate ori aceste autoritati sunt sesizate de Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, instantele de judecata sau judecatorul sau procurorul vizat.

Serviciile de informatii sunt obligate sa puna la dispozitia comisiei toate datele, informatiile sau documentele necesare in acest sens.”

Impunerea unei sanctiuni lucratorilor din serviciile de informatii si superiorilor acestor care incearca sa racoleze un magistrat este una dintre propunerile noi de modificare a legilor justitiei facute de UNJR.

Cum deja a afirmat public, UNJR este de acord cu o parte din propunerile de modificare a legilor justitiei facute de ministrul justitiei Tudorel Toader. Exista insa si propuneri care vor avea efecte contrare celor dorite, motiv pentru care UNJR a venit cu solutii alternative sau de imbunatatire a acestora.

In plus, asa cum deja a anuntat, UNJR a propus noi modificari, una dintre ele fiind si aceasta privind ofiterii acoperiti, in felul acesta asigurandu-se o mai buna protectie a justitiei fata de influenta sau interferentele serviciilor de informatii.

"Vechea reglementare, care impunea interdictii de partea magistratilor de a nu fi acoperiti, nu impunea insa nici o pedeapsa pentru cei din servicii care racolau sau incercau racolarea si nici nu oferea mijloace efective de control, facandu-o pur formala, lucru dovedit de faptul ca de doi ani situatia verificarii acoperitilor din justitie nu este clarificata", spune Dana Girbovan, presedinte UNJR.

"UNJR considera ca legile justitiei necesita o aducere la zi, motiv pentru care este important sa discutam deschis despre problemele si provocarile din justitie, iar prin efort comun sa gasim cele mai bune solutii legislative pentru a le rezolva", adauga Dana Girbovan.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2281 vizualizari

 • 0 (28 voturi)    
  cu alte cuvinte... (Joi, 14 septembrie 2017, 13:09)

  liviu_ [utilizator]

  prin lacheii de la UNJP psd vrea sa distruga si serviciile sectere...
  pai normal, au primit ordin sa faa treaba usoara kgbstilor
  • +6 (16 voturi)    
   cu alte cuvinte (Joi, 14 septembrie 2017, 13:27)

   om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   mata ceri ca judecatorii sa primeasca si grade, ca tot sunt serviciile militarizate. adica, racolare la vedere...

   apropo, in vest, numai serviciile care tin de ministerele apararii sunt militarizate.
   cia, serviciul secret, nsa si restul serviciiilor secrete americane, cu exceptia serviciului de intelligence al dod/department of defense, sunt civile.
   si le este interzisa orice imixtiune in justitie, cu pedpse grele.
   • +6 (10 voturi)    
    Sarac cu duhul (Joi, 14 septembrie 2017, 14:09)

    Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui om simplu din multime

    Iti bati gura de pomana. Saracul de el se declara anti KGB-ist dar este incapabil sa inteleaga ca, de exemplu, infiltrarea justitiei cu securisti ne aproprie mai degraba de Rusia sovietica decat de visul sau umed, mare licurici de la vest.
    • 0 (4 voturi)    
     ai dreptate (Joi, 14 septembrie 2017, 14:18)

     om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

     io le dadeam exemple din america, dar se pare ca sunt interesati de cele sovietice, dar si de la noi, de dinainte de lovirutie..
     servicii in care s'au schimbat numai uniformele...
  • +7 (13 voturi)    
   Liviule (Joi, 14 septembrie 2017, 13:40)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   iti dai cu stangu-n dreptu': serviciile secrete (gen Coldea, Dragomir etc)distruse de ..servicii secrete(gen Iliescu, Cosmanca, Melescanu,Miky Spaga etc). Normal ar fi ca fiecare sa-si vada de treburile lui, justitia de infractori, serviciile de securitatea tarii, guvernul de economie, parlamentarii de legi corecte etc..
  • 0 (10 voturi)    
   Coada de topor no 1. (Joi, 14 septembrie 2017, 13:46)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Coada de topor no 1.
  • -1 (9 voturi)    
   Judecatorii corupti sunt racolati de infractori (Joi, 14 septembrie 2017, 14:13)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Dana Scirbovan, sefa UNJCR ( Uniunea Nationala a Judecatorilor Corupti din Romania), sa termine cu prostiile, sa termine cu manipularile.
   Nu serviciile ii racoleaza pe judecatori, pentru ca nu au de ce sa-i racoleze.
   Mafiotii, infractorii ii racoleaza pe judecatori, ca sa-i scape de puscarie.
   Judecatorii corupti din UNJCR si din AMCR sunt problema. Ei ii achita pe mafiotii din psd, ii condamna simbolic, cu suspendare, nu le confisca averile, ii elibereaza anticipat, pe cei arestati de judecatorii cinstiti si competenti.
   • -1 (5 voturi)    
    l-ai citit pe caragiale? (Joi, 14 septembrie 2017, 14:50)

    vrempeBaselamititica... [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    ... are un citat celebru : "amice, eşti idiot!"
   • +1 (1 vot)    
    exact (Joi, 14 septembrie 2017, 15:03)

    tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    Vezi condamnarile de 2 ani cu suspendare pt furtul a milioane de euro de la buget, vezi judecatorul care s-a pensionat la momentul oportun ca dosarul mafiotului sef sa fie reluat de la zero (inca o balbaiala si dosarul se claseaza ca prescris).


    In Rromanistan nu are rost sa dai bani pe avocati, dai bani direct la judecator si scapi basma curata sau cu o pedeapsa simbolica de 2 ani cu suspendare si ramai deputat senator, presedinte de partid, nici usturoi nu ai mancat nici gura nu iti miroase.
    • -1 (1 vot)    
     dosarul mafiotului sef (Joi, 14 septembrie 2017, 15:51)

     om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

     adica al lui nicu dracnea, urmasul lui al batran, a fost lucrat cu ordin de sus.
     nicu dracnea e baiat de tenis, la pescariu, cu koldea, ghitza, dincu, ponta, gropea, toata floare pesedizda, alaturi de sefu' suprem/
     inca nu stim dac' a fost si el in sufragerie...
     probabil ca da. :-)
     servea cafele, ca la wash.
  • 0 (0 voturi)    
   Judecatorii corupti sunt racolati de infractori (Vineri, 15 septembrie 2017, 10:16)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   UNJCR (Uniunea Nationala a Judecatorilor Corupti din Romania) sa lase prostiile, sa lase manipularile si intoxicarile.
   Serviciile secrete culeg informatii despre persoane care comit fapte penale, care atenteaza la siguranta nationala, care fac trafic de droguri, de arme sau de persoane, care fac trafic de influenta, care primesc mita etc.
   Serviciile secrete nu au niciun motiv sa racoleze judecatori.
   Judecatorii corupti sunt racolati de infractori, pentru a-i scapa de puscarie, pentru a nu le confisca averile, pentru a le tergiversa la nesfirsit procesele, pentru a-i elibera anticipat.
 • +5 (13 voturi)    
  pedeapsa (Joi, 14 septembrie 2017, 13:14)

  om simplu din multime [utilizator]

  sa se aplica si racolatului, magistratului, cu un spor de 100% pe motivul ca magistratul era constient ca incalca legea constient, in deplinatate a cunostintei legilor.
 • +3 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 14 septembrie 2017, 13:18)

  [anonim]

  • -1 (7 voturi)    
   Pai (Joi, 14 septembrie 2017, 14:03)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui

   Europa este rosie se la nord la sud de cand obsesia bolnava de sorginte marxista cu drepturile omului. Romania doar se adapteaza din mers.
   • +1 (5 voturi)    
    drepturile omului de sorginte marxistă? (Joi, 14 septembrie 2017, 14:22)

    vrempeBaselamititica... [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

    tu de pe ce planetă vi?
  • -2 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 14 septembrie 2017, 14:27)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • +5 (5 voturi)    
    schimbarea siglei şi implicit a acronimului (Joi, 14 septembrie 2017, 14:53)

    vrempeBaselamititica... [utilizator] i-a raspuns lui

    ...nu implică şi schimbarea moravurilor...
    aşa că da!
    fsb = kgb
    sri = secu', direcţia nu ştiu care, căci mai sunt şi alte servicii pt. a continua celelalte direcţii (spp pt. direcţia 5, de ex.)
    • 0 (0 voturi)    
     pe aceeasi logica defecta (Joi, 14 septembrie 2017, 15:09)

     cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui vrempeBaselamititica...

     fsb este fostul kgb care este vechiul NKVD - prima securitate comunista de pe vremea lui lenin.
     • 0 (0 voturi)    
      conf legii universale (Joi, 14 septembrie 2017, 16:06)

      om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

      nimic nu se castiga, nimic nu se pierde, totul se transforma.
      se castiga totusi mai multa experientza,
      metode noi, moderne, tehnologie de ascultare, ultima strigare, etc.
      doar naravurile nu se schimba...

      cum si psd nu este pcr. :-)

      deci, nu logica e defecta. in rest, totul este cum zici. :-)
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Joi, 14 septembrie 2017, 16:19)

     [anonim] i-a raspuns lui vrempeBaselamititica...

    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Joi, 14 septembrie 2017, 18:10)

     [anonim] i-a raspuns lui vrempeBaselamititica...

 • +8 (14 voturi)    
  caracatita (Joi, 14 septembrie 2017, 13:24)

  fara imunitate [utilizator]

  astia sunt aia ce fac parte din reteaua mafiota PSD.
  De magistratii corupti sa le mareasca pedepsele nu-i intereseaza.
 • +6 (14 voturi)    
  Propune dar... (Joi, 14 septembrie 2017, 13:28)

  Frank777 [utilizator]

  care ar fi infractiunea? ca esti ofiter de informatii iei 5-10 ani?aparteneta la serviciile de informatii 5-10 ani?daca le pasa la asociata magistratilor de lege de ce nu se sesizeaza cum a fiurat Mazare 100 milioane si a luat de la o judecatoare 4 ani cu suspendare.
  Cum adica ?Vinovat ca a furat 100 milioane,ca altfel il declara nevinovat,ia 4 ani cu suspendare.
  Pai ce face Garbovan cu coruptia din judecatori?
  Le pasa ca intra acoperitii si ii prinde cum fura.Cat oameni au nenorocit judecatorii astia din uniunea asta nationala cu retrocedari false pe mana cu tiganii in Timisoara?????Ce face garbovan?Nimic Tace chitc.
  • -1 (9 voturi)    
   le amesteci (Joi, 14 septembrie 2017, 13:59)

   om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   in stillul caracteristic ..serviciilor.
   ce'are una cu alta, sula cu prefectura ?!
   prejudiciul ala o fi fost calculat de vreun portocala de litoral.

   madam garbovan vorbeste de magistrati, nu numai de judecatori.
   racolarea la precurori este mai intensa si mai extinsa,
   cum au aratat'o multi fosti agenti secreti, cu grade inalte.
 • +3 (5 voturi)    
  Si . . . (Joi, 14 septembrie 2017, 13:39)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . cel care accepta, nimic?
 • -4 (10 voturi)    
  :) (Joi, 14 septembrie 2017, 13:46)

  Gigi Kent [utilizator]

  De abia astept idiotii utili, cozile de topor ale sistemului securist binomist care sa ne explice cum UNJR-ul ataca Justitia, in fapt infiltrarea de securisti in magistratura nefiind decat un atac serios si foarte grav la independenta Justitiei.
  • 0 (12 voturi)    
   Bai Kent tu esti coada de topor ~ (Joi, 14 septembrie 2017, 13:53)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   A infractorilor PSD-isti pe care acesta uniune doreste sa-i scape. Bine fac serviciile ca va urmaresc pe alde voi, hoti si pungasi la drumul mare!
   • -1 (5 voturi)    
    bine fac serviciile? (Joi, 14 septembrie 2017, 14:26)

    vrempeBaselamititica... [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

    ai avea curaj să îmi spui chestia asta şi face-to-face? nu prea cred...
  • +4 (8 voturi)    
   Ai o criza de delirium tremens! (Joi, 14 septembrie 2017, 13:56)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Daca UNJR era asa preocupata de magistratii racolati de ce nu propune ca si un magistrat racolat sa primeasca intre 5-10 ani de inchisoare. De ce numai cei de la SRI?
   Cu " sistemului securist binomist" nu te pot ajuta, poate cineva de specialitate!
   • -1 (3 voturi)    
    Simetria... (Joi, 14 septembrie 2017, 14:11)

    Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

    Simetria pedepselor se poate rezolva in Parlament, in forma finala a proiectului.
   • 0 (2 voturi)    
    corect (Joi, 14 septembrie 2017, 14:13)

    om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

    nu tot atat, ci pedeapsa majorata, caci ei sunt ce ce cunosc legea cel mai bine.
    cum si la spaga, si cel ce da spaga sa primeasca pedeapsa, e corupatorul.
    cum si la denunturi, si denuntatorul sa primeasca pedeapsa, daca este parte a actului de coruptie.
    cum este celebrul pescariu. sau ala de era purtator de spaga la bombonelu.
    • 0 (2 voturi)    
     te doare pescariu că l-a dat în gât pe boc? (Joi, 14 septembrie 2017, 14:56)

     vrempeBaselamititica... [utilizator] i-a raspuns lui om simplu din multime

     ???
     • +1 (1 vot)    
      boc nu juca tenis (Joi, 14 septembrie 2017, 16:12)

      om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui vrempeBaselamititica...

      pe terenurile pescariului.
      in denuntul sau e vorba de p.m. care era viorel cel ce frcventa baza, impreuna adjunctu' de atunci, pescarul de stiuci.
      pescariu si pescaru. ce echipa !!
      dupa cum se stie, si dottore a fost tzinta pt. o perioada scurta, pana s'a dat la fund.
      cum o scoate capul, cum se vor reactiva dosarele.
      la rugamintea lui dracnea, cel cu sarmaura de stiuca..
  • +2 (8 voturi)    
   n'ai inteles (Joi, 14 septembrie 2017, 14:02)

   om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   nu este infiltrare, ci sprijin dat justitiei cu ofiteri caliti in lupta anti conruptie, priceputi in chestiuni de spaga, mita, miscatul urechii, etc.
   cu bmw uri si vile pe mal de lac, apa curgatoare, margine de codru, etc.
 • +4 (10 voturi)    
  haha (Joi, 14 septembrie 2017, 13:46)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  varza. daca astia sunt magistratii nostri, nu e de mirare ca justitia romana e o loterie pe multi bani de la buget :)))
 • +2 (4 voturi)    
  dar aderarea la serviciile de dezinformatii (Joi, 14 septembrie 2017, 14:39)

  tropotaru [utilizator]

  in genul luju.ro sau latrine, de ce nu propuneti sa fie pedepsita cu inchisoarea?
 • +1 (1 vot)    
  Vreau un singur exemplu... (Joi, 14 septembrie 2017, 17:05)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  ....de magistrat racolat de serv. de informati...Ca sa introduci o infractiune trebuie ca faptele sa fie numeroase, sa se impuna sanctionarea penala a acestora. Or magistratii dau anual declaratie pe proprie raspundere si nu stiu niciun magistrat agent de informatii acoperit. Alta fumigena a colaboratoarei psd, in loc sa se preocupe de legile justitiei prin care se atenteaza grav la independenta justitiei...
 • +1 (1 vot)    
  uniunea judecatorilor corupti - unjcr (Joi, 14 septembrie 2017, 17:09)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  Asta este unjr, colaboratoarea psd, tradatorii justitiei si a Romaniei. Nu o deranjeaza ca subordoneaza psd justitia, ea are linia ei trasata de antene si luju...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by