Transilvania nu este ideea tuturor pentru un weekend distractiv pentru a uita un divort dureros, dar exact acest lucru le-a prescris presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, liderilor UE pentru a trece peste tristetea Brexit, scrie Reuters, explicand motivele pentru care liderul Executivului UE a propus organizarea unui summit la Sibiu.

JunckerFoto: Hotnews

Sibiu, pitorescul oras istoric al etnicilor germani din Romania, ar fi exact locul unde cei 27 de lideri ramasi in UE isi vor afisa public unitatea sambata, 30 martie 2019, le-a spus liderul CE europarlamentarilor miercuri, in discursul sau anual despre starea Uniunii, citeaza news.ro.

Propunerea sa, pentru un bloc mai unit, fara Marea Britanie, este privita cu scepticism de multe guverne. Dar seful Executivului UE a calculat ca extinderea Zonei euro si aprofundarea cooperarii pot castiga sustinerea Angelei Merkel si a lui Emmanuel Macron, liderii puterilor fondatoare Franta si Germania. De asemenea, poate reduce diviziunile cu membrii mai noi si mai saraci, din est.

Mentionarea Brexitului a fost primita cu urale din partea mebrilor UKIP de la Strasbourg. Ei s-au strambat cand Juncker a avertizat ca britanicii vor regreta in curand iesirea si au dat asigurari ca UKIP asteapta cu nerabdare weekendul de peste 18 luni, cand va sarbatori "eliberarea" Marii Britanii de ceea ce numesc "dictatul" UE de la Bruxelles.

Insa consilierii spun ca Juncker crede ca multi dintre ceilalti 440 de milioane de europeni vor intelege, cu adevarat faptul ca a doua economie din blocul comunitar pleaca atunci cand se va intampla acest lucru.

Iar pentru a-i linisti in ceea ce Juncker a descries drept "un moment foarte trist si tragic", liderii lor ar trebui sa planuiasca o intalnire in Romania, unul dintre membrii cei mai noi si mai saraci, care va detine, de altfel, presedintia prin rotatie a UE la inceputul lui 2019.

Biserica Evanghelica din Sibiu

Biserica Evanghelica din Sibiu

Foto: Catiusa Ivanov

O mostenire culturala bogata - Juncker a notat ca germanofonii, precum el, il cunosc drept Hermannstadt, capitala comunitatii saxone timp din Transilvania - face Sibiul un loc bun pentru a sarbatori Uniunea popoarelor diferite din Europa.

"Intreaga idee in acea zi este sa ne concentram pe chestiuni viitoare pentru Uniune, nu pe cei care pleaca", a declarat un inalt oficial UE despre summitul de la Sibiu, care a fost salutat de presedintele roman Klaus Iohannis, fost primar al orasului.

Iar daca eventualii comentatori britanici ar putea fi tentati sa lege Transilvania de imaginea unei UE-vampir care suge sangele contribuabilului britanic, localnicii romani insista ca orasul lor nu are prea multe de-a face cu legenda lui Dracula.

UN POSIBIL COMPROMIS?

In afara de modificarea atmosferei unui week-end istoric pentru Uniunea Europeana, succesul viziunii lui Juncker pentru Sibiu in 2019 va depinde de modul in care liderii nationali raspund la propunerile trasate miercuri.

Un aspect important este ca fostul premier al Luxemburgului, care se va retrage din CE in toamna lui 2019, vrea sa foloseasca iesirea Marii Britanii din UE pentru a pune capat unei culturi a statelor de a alege ce bucati de integrare vor - pentru ele si pentru altii - si de a aduce toate cele 27 de natiuni ramase in Zona Euro, in Spatiul Schengen si in uniunea bancara.

Intr-un discurs marcat de un echilibru intre critici indirecte si laude pentru diferitii lideri din blocul comunitar, el a respins propunerile lui Macron, inca in stadiu incipient, pentru un buget separat al Zonei Euro, precum si planurile de promovare a unei integrari mai profunde care sa lase statele din afara Euro, in special pe cele din est, la periferia UE.

Guvernul german, care se pregateste pentru alegerile de peste doua saptamani, la care Merkel este favorita, este sceptic in legatura cu planurile lui Macron, dar probabil ca va privi cu retinere si propunerile ambitioase ale lui Jucnker. Reactia sa initiala a fost retinuta.

Oficialii UE resping, insa, teoria ca Juncker se pregateste de o confruntare directa cu Merkel si Macron atunci cand se opune "Europei cu mai multe viteze", despre care mediatorul veteran al UE crede ca poarta semintele destramarii UE.

Mai degraba, Juncker cede ideea unei Zone Euro care sa includa tot UE, cu un buget parte a bugetului UE de ansamblu si administrat de Comisie, drept o aplicare practica a sugestiilor lui Macron si Merkel, dar in legatura cu care administratiile lor nu au oferit prea multe detalii concrete.

Cu toate acestea, sugestia sa ca tari precum Polonia si Ungaria, conduse de guverne profund eurosceptice, ar trebui sa adere la structuri ale Zonei Euro, nu se va bucura, probabil, de sustinere la Varsovia si Budapesta.

Insa argumentul lui Juncker este ca, daca aceste state refuza ofertele si presiunile de aderare, nu se vor putea plange ca sunt tratate ca membri de mana a adoua ai Uniunii.

Juncker, in varsta de 62 de ani, a declarat ca uneori se simte satul de UE, dar vrea ca Sibiul sa le ofere alegatorilor europeni altceva, pentru a uita de Brexit, cu doua luni inainte de alegerile europarlamentare.

Cea mai mare provocare pentru indeplinirea listei sale lungi de ambitii va fi depasirea intereselor nationale profund inradacinate. "Democratia este despre compromis", a spus el intr-un avertisment dur transmis liderilor divizati pe care vrea sa ii reuneasca in Transilvania. "Europa nu poate functiona fara compromis", a adaugat presedintele CE. sursa: news.ro