Fostul ministru al Edicatiei Daniel Funeriu spune, intr-o postare pe blog, ca decizia actualului ministru Liviu Pop de a interzice manualele auxiliare reprezinta "o solutie mafiota pentru o problema existenta", intrucat, "pretinzand ca rezolva acest aspect, un grup restrans de oameni acum cu putere in minister incearca sa capete o influenta perena si sa castige pe termen lung bani, foarte multi bani". Funeriu denunta totodata drept "ilegala" prevederea din noul ordin al ministrului Pop prin care sunt anulate toate autorizatiile acordate pana acum pentru materialele didactice si puncteaza ca acesta poate fi atacat in contencios administrativ.

Daniel FuneriuFoto: Agerpres

Intr-un articol publicat miercuri pe blogul sau si intitulat "Aberatia auxiliarelor: despre influenta, bani si imbecilitate agresiv-disctructiva", Funeriu prezinta o analiza proprie a situatiei referitoare la auxiliare.

Redam in continuare postarea lui Daniel Funeriu:

"A) Legea 1 spune la articolul 69:

(1) In unitatile de invatamant de stat sau particulare se utilizeaza manuale scolare si alte auxiliare didactice aprobate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

(...)

(5) Auxiliarele curriculare sunt constituite din ghiduri metodologice care, prin continut, sunt in conformitate cu prevederile legale in vigoare si pe care cadrele didactice le pot selecta si utiliza la clasa, in baza libertatii initiativei profesionale, in scopul imbunatatirii calitatii procesului educational.

In traducere: profesorul este liber sa foloseasca orice auxiliar vrea el, daca auxiliarul respectiv este aprobat de minister in baza unei proceduri specifice. E normal sa fie asa, atata timp cat ministerul este responsbil de programele scolare. Plus ca astfel se evita predarea unor aberatii educationale. Procedura de aprobare era binisor facuta (OM 4916/2002).

B) Recent, Ministerul Educatiei da un Ordin al Ministrului prin care, printre altele, se anuleaza toate autorizatiile acordate pana acum:

OMEN 4576/2017, articolul (2)

Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului ordin toate avizele emise in temeiul Ordinului Ministrului Educatiei si Cercetarii nr. 4916/2002 pentru aprobarea metodologiei de avizare a mijloacelor de invatamant isi inceteaza valabilitatea.

Acest articol este, evident, ilegal. Nu intru in detalii juridice, va dau doar un exemplu: din 1995 pana acum procedura de obtinere a permisului auto s-a schimbat. Asta nu inseamna ca cei cu permise mai vechi de 1995 trebuie sa dea din nou examenul. Legile Romaniei impiedica autoritatile publice sa faca astfel de abuzuri asupra cetatenilor.

C) Ce e de facut? Destul de simplu: o entitate interesata (profesor, editor, elev, parinite) sa atace in contencios administrativ OMEN 4576/2017, disponibil aici. Va garantez ca orice judecator va anula acest ordin in 10 secunde.

D) De ce s-a facut aceasta magarie cu auxiliarele? Simplu: s-a folosit o nemultumire partial justificata a parintilor: unii profesori baga pe gatul parintilor auxiliare scrise chiar de ei sau de influenti moguli educationali locali. Pretinzind ca rezolva acest aspect, un grup restrans de oameni, acum cu putere in minister, incearca sa capete o influenta perena si sa castige pe termen lung bani. Foarte multi bani. Altfel spus: o solutie mafiota pentru o problema existenta, pe care chiar eu am ridicat-o in 11 septembrie 2011 aici. (multumesc Google)

Pe ce ma bazez cand spun ca este o actiune concertata si facuta cu buna stiinta? Si pe circulara 37284/10.08.2017, disponibila aici, care spune ca noua metodologie va fi elaborata de minister

"in colaborare cu reprezentanti ai Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", Federatiei Sindicatelor libere din Invatamant (...)"

Ce exact au de-a face sindicatele cu elaboararea auxiliarelor nu stiu. A, stai un pic, stiu: parca ministrul era ceva lider de sindicat acum cativa ani, nu? Desigur, doar o coincidenta.

Vreau sa fie clar un lucru: nu apar editurile. Ele sunt afaceri si nu au decat sa se apere singure. Sau sa plateasca oameni sa le apere. Am avut o impresie foarte proasta (si o colaborare la fel de proasta) despre majoritatea lor pe perioada mandatului meu. Acum un reprezentant de-al lor mi-a cerut sa dau comunicate de presa in favoarea lor. Nu o fac si nu o voi face pentru ca nu o merita. Si editurile au partea lor de raspundere legata de decredibilizarea manualelor din Romania, dar asta nu inseamna ca trebuie sa lasam o banda de mafioti educationali care au pus mana pe minister sa monopolizeze pe zeci de ani piata educatiei din Romania.

Dar noh, se pare ca in strada se iese pentru multe, dar nu pentru viitorul copiilor din Romania, atata timp cat la televizor va sunt vandute cuvinte mestesugite.

PS: ca ironie a sortii, in 2011 am emis un ordin cu acelasi numar (4576/2011, disponibil aici, explicat aici) prin care luam sindicatelor banii pe care ele ii luau cu japca de la profesori. Atunci au plans la mine in birou, jurandu-mi sprijin pe viata, daca le dau banii inapoi. Evident, nu am facut-o, dar a facut-o Ponta in primele zile de mandat. Noh, daca asa voteaza natia..."