Ambasada Rusiei la Bucuresti acuza "incercari nejustificate de a revizui istoria pe baza standardelor duble" dupa ce viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu, a propus schimbarea numelui Parcului F.I.Tolbuhin, si se intreaba de ce nimeni din Romania nu ii considera pe americani drept "criminali si ocupanti".

Ambasadorul rus Valeri KuzminFoto: mae.ro

Ambasada se arata nemultumita de argumentele invocate de Dan Cristian Popescu, potrivit caruia "maresalul sovietic chipurile a fost un "ocupant si invadator", iar "Armata Rosie a adus comunismul" pe pamantul romanesc".

"Initiatorii acestei idei probabil stiu ca la Bucuresti, de exemplu, sunt doua monumente (in parcurile Cismigiu si P.D.Kiseleff) ridicate in cinstea pilotilor militari americani care au bombardat fara mila capitala romana pe 4 aprilie 1944. Ca urmare a acestor bombardamente au fost ucisi circa 3.000 de civili si peste 2.000 au fost raniti, peste 3.000 de case au fost distruse. Demn de remarcat este ca pe americani nu ii considera aici nimeni drept "criminali si ocupanti", precum ca nimeni aici nu pune sub semnul intrebarii relevanta imortalizarii memoriei acestora in capitala Romaniei", se arata intr-un comunicat postat pe pagina de internet a Ambasadei.

"Consideram astfel de initiative ca o incercare de a resuscita fobiile istorice nefondate, prin demonizarea uneia dintre marile puteri invingatoare in cel de-al Doilea Razboi Mondial si, in special, de a pune la indoiala rolul decisiv al Armatei Rosii in infrangerea Germaniei naziste", afirma diplomatia rusa.

Iata mai jos cumunicatul Ambasadei Rusiei:

"In luna iulie a.c. pe pagina sa personala de internet Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2 din Bucuresti, a prezentat initiativa de a preschimba denumirea Parcului F.I.Tolbuhin, explicand acest lucru prin faptul ca maresalul sovietic chipurile a fost un 'ocupant si invadator', iar 'Armata Rosie a adus comunismul' pe pamantul romanesc.

Consideram astfel de initiative ca o incercare de a resuscita fobiile istorice nefondate, prin demonizarea uneia dintre marile puteri invingatoare in cel de-al Doilea Razboi Mondial si, in special, de a pune la indoiala rolul decisiv al Armatei Rosii in infrangerea Germaniei naziste.

Este binecunoscut ca la 22 iunie 1941, Germania hitlerista si aliatii sai europeni, inclusiv Romania, au atacat in mod perfid Uniunea Sovietica. In acelasi timp, regimul lui Antonescu a oferit Berlinului nu numai infrastructura si resursele tarii sale, ci si cel mai mare contingent militar dintre satelitii lui Hitler (peste 600.000 de persoane) dintre satelitii lui Hitler. Pierderile URSS in Marele Razboi pentru Apararea Patriei se ridica la zeci de milioane de vieti omenesti.

In etapa finala a celui de-al Doilea Razboi Mondial, Romania, dupa lovitura de stat din 23 august 1944 condusa de Regele Mihai, s-a alaturat coalitiei antihitleriste. Trupele sovietice si romane impreuna au eliberat Romania si alte tari de cotropitorii fascisti. Eliberarea Romaniei a fost realizata cu pretul unor mari sacrificii: pierderile totale ale trupelor sovietice in operatiunile de pe teritoriul roman au depasit 286 de mii de oameni, printre care 69 de mii au murit si au fost inmormantati in pamantul romanesc. Si armata romana a avut pierderi considerabile: peste 58 de mii de ucisi, raniti si disparuti.

Contributia decisiva la eliberarea Romaniei au adus-o operatiunile ofensive desfasurate cu succes de catre Fronturile al 2-lea si al 3-lea Ucrainene sub conducerea maresalilor Rodion Malinovskiy si Fiodor Tolbuhin.

Este demn de mentionat faptul ca tocmai comandantul sovietic Fiodor Tolbuhin aflat in acea perioada la conducerea gruparii sudice a trupelor Armatei Sovietice in anul 1946 i-a inmanat Regelui Romaniei Mihai I Ordinul Victoriei cu nr. 16, acesta devenind unul dintre cei cinci cavaleri straini ai acestei cele mai inalte decoratiuni.

Consideram ca initiativa de preschimbare a numelui parcului 'Fiodor Tolbuhin' se incadreaza in contextul larg ale unor incercari nejustificate de a revizui istoria pe baza standardelor duble. Initiatorii acestei idei probabil stiu ca la Bucuresti, de exemplu, sunt doua monumente (in parcurile Cismigiu si P.D.Kiseleff) ridicate in cinstea pilotilor militari americani care au bombardat fara mila capitala romana pe 4 aprilie 1944. Ca urmare a acestor bombardamente au fost ucisi circa 3.000 de civili si peste 2.000 au fost raniti, peste 3.000 de case au fost distruse. Demn de remarcat este ca pe americani nu ii considera aici nimeni drept 'criminali si ocupanti', precum ca nimeni aici nu pune sub semnul intrebarii relevanta imortalizarii memoriei acestora in capitala Romaniei.

Ar fi potrivit sa le aducem aminte autorilor ideii de a preschimba numele parcului despre urmatorul episod. In 2012 la Sankt Petersburg a avut loc un scandal legat de deschiderea statiei de metrou 'Buharestskaia'. Un grup de initiativa a cetatenilor pe motive politice s-a opus denumirii statiei 'Buharestskaia'. La acea vreme Bucurestiul oficial venea cu retorica neprietenoasa la adresa Federatiei Ruse, iar presedintele Romaniei chiar a incercat in mod public sa il justifice pe criminalul de razboi, dictatorul Ion Antonescu, care a ordonat armatei sa atace Uniunea Sovietica (este bine cunoscut cum s-a finalizat aceasta 'epopee' la Stalingrad).

Totusi autoritatile municipale (comisia toponimica) au pastrat nume care a fost aprobat anterior. In felul acesta a fost demonstrate o abordare sobra si impartiala pentru solutionarea problemei.

Opinia publica din Rusia spera ca in privinta acestui modest Parc Tolbuhin bunul simt va prevala si autoritatile locale nu vor fi implicate in campanii politice, care ar fi capabile sa intunece atmosfera relatiilor ruso-romane care si acum nu este una senina (vedeti declaratia oficiala a Ministerul Afacerilor Externe al Federatiei Ruse din 17.08.2017).

http://www.mid.ru/en/press_service/spokesman/briefings/-/asset_publisher/D2wHaWMCU6Od/content/id/2838153

In acest caz consideram ca este oportun si justificat sa oferim posibilitatea de a dezbate toate problemele ale istoriei traite in comun Comisiei academice ruso-romane de istorici, sedinta careia este in prezent in curs de pregatire".