Numarul total al medicilor si medicilor rezidenti cu specialitatea oncologie in Romania este de 495, potrivit datelor detinute de Ministerul Sanatatii pentru anul 2016, transmise la solicitarea Agerpres.

Cei mai multi medici oncologi se afla la Cluj-Napoca - 89 si Bucuresti - 50. La polul opus se afla judetul Calarasi, cu un singur medic oncolog rezident.

Din cei 276 de medici rezidenti inregistrati la nivelul intregii tari, cei mai multi lucrau in unitati medicale din Iasi - 25, Craiova - 18 si Cluj Napoca - 9.

Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, Cezar Irimia, sustine ca numarul medicilor oncologi raportat la numarul de pacienti diagnosticati cu cancer este foarte mic.

"Conform studiului IMAS din 2015, in Romania sunt peste 850.000 de pacienti cu cancer. Conform datelor de la Casa Nationala, in fiecare an sunt cam 115.000 in tratament efectiv din cei 850.000 de pacienti. In fiecare an, in Romania, sunt diagnosticati 78.000 de noi cazuri, dintre care 48.000 pierd lupta cu boala. Deci, 130 de pacienti mor zilnic in Romania de patologia oncologica din varii motive. Unii descopera boala prea tarziu, unii n-au acces la investigatii si tratamente. Multi dintre cei 130 ar fi putut fi salvati sau, ma rog, li s-ar fi putut prelungi viata, dar, neavand acces la tratamente si investigatii, ei mor fara nicio sansa", a declarat Cezar Irimia pentru Agerpres.

Acesta a sustine ca, din datele pe care le are, numarul medicilor oncologi la nivelul intregii tari este de 300, plus 50 de medici radioterapeuti cu competente in oncologie.

"Nu stiu ce date au trimis cei de la Ministerul Sanatatii, dar de la presedintele Comisiei de cancer din Minister stiu ca exista aproximativ 300 de medici oncologi in Romania, la care se adauga in jur de 50 de doctori radioterapeuti cu competente in oncologie. Insuficienti medici, tinand cont de numarul mare de bolnavi. (...) Chiar daca ii luam si pe cei din privat, este clar ca totalul medicilor este insuficient", a mai spus Irimia.