UPDATE Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, spune ca, miercuri la pranz, incendiul izbucnit marti dupa-amiaza la o fabrica de uleiuri esentiale din Orastie poate fi considerat lichidat, pompierii actionand pentru stingerea focarelor mici, care fumega. Arafat a precizat ca nu mai exista niciun fel de risc, iar cele aproape 400 de persoane care au fost evacuate se pot intoarce la casele lor, informeaza News.ro.

Arafat declarase, miercuri dimineata, ca la acel moment se incepuse stingerea ultimelor focare, dupa ce pe toata durata noptii pompierii au intervenit cu 15 masini.

"Speram lichidarea incendiului in cateva ore. Ramane pe parcurs lichidarea efectelor. Prefectul este acolo si tine legatura cu reprezentantii de la Mediu pentru lichidarea consecintelor situatiei", a mai spus dimineata Arafat.

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Hunedoara precizau, tot la acel moment, ca suprafata pe care incendiul ardea in continuare era de aproximativ 250 de metri patrati.

Potrivit unui comunicat de presa transmis miercuri dimineata de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Hunedoara, efectivele sporite de pompieri din judetul Hunedoara si echipajele sosite in sprijin din judetele Alba, Gorj si Sibiu, insumand peste 40 de pompieri, au intervenit pe timpul noptii cu spumogen dispersat cu tunurile aflate in dotarea a 11 autospeciale de stingere.

Totodata, pe timpul noptii efective de jandarmi s-au aflat in zona locuintelor din care a fost evacuata populatia, precum si in zona Salii de sport din Orastie, unde au fost cazate o parte din persoanele evacuate.

"Comitetul local al municipiul Orastie a decis evacuarea a peste 370 de oameni din cinci blocuri, cu 185 de apartamente, precum si din 25 de locuinte situate pe strazile Nicolae Titulescu si Campul Nou, din apropiere de locul producerii incendiului. Majoritatea oamenilor au preferat sa mearga la rude, in timp ce alte persoane au fost transportate la Sala de sport din municipiul Orastie", mai arata sursa citata.

Agentia pentru Protectia Mediulu Hunedoara a amplasat un echipament fix pentru monitorizarea calitatii aerului. Operatiunea se va realiza din ora in ora, monitorizarea urmand sa continue timp de o saptamana si dupa lichidarea incendiului.

Incendiul a izbucnit in jurul orei 17.00 la fabrica Terpena din Orastie si a cuprins o hala cu patru niveluri in care se prelucreaza vopseluri si unde erau depozitate uleiuri minerale si alte produse chimice, suprafata afectata fiind de aproximativ 5.000 de metri patrati.