Universitatea Babes-Bolyai se afla in primele 5% universitati ale lumii, clasandu-se pe pozitia 601-700 la nivel international, potrivit Academic Ranking of World Universities/ARWU, cunoscut ca rankingul Shanghai al universitatilor. Pozitia obtinuta de UBB claseaza institutia de invatamant superior pe locul 1 din tara, informeazanews.ubbcluj.ro.

Universitatea Babes-Bolyai Foto: ubbcluj.ro

Pe domenii, conform Clasamentului Shanghai, UBB se afla pe pozitia 201-300 la Matematica, in timp ce la Inginerie Mecanica UBB ocupa locul 37 din 300 de pozitii incluse in clasament.

"UBB a patruns, in premiera in tara, intr-unul dintre cele mai exclusiviste clasamente internationale ale universitatilor - ARWU/Shanghai -, ceea ce este un lucru incurajator. Performanta UBB este notabila si in celelalte clasamente, ocupand in toate clasamentele locul 1 in tara (cu o singura exceptie, clasamentul SCImago, unde ocupam locul 2 in tara). Pozitia obtinuta de UBB in domeniul ingineriei mecanice, in clasamentul ARWU/Shanghai - locul 37 in lume din 300 de pozitii (locul 1 este ocupat de Cambridge University) - este una de exceptie, universitatea noastra aflandu-se astfel in fata unor universitati de marca, precum Columbia University (51-75), Oxford University (51-75), Pennsylvania State University (51-57) etc.", a declarat prof. univ. dr. Daniel David, prorectorul UBB responsabil de cercetare, competitivitate-excelenta si publicatii stiintifice.

In Times Higher Education Ranking, unul din cele mai complexe clasamente internationale ale universitatilor, combinand criterii academice legate de educatie, cercetare, relatia cu mediul socio-economic si internationalizare, UBB se afla pe prima pozitie la nivel national, respectiv pe pozitiile 601-800 la nivel international.

Alte patru universitati din Romania sunt clasate pe pozitiile 801-1000 in acelasi clasament: Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Universitatea din Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi, Universitatea de Vest din Timisoara.

In clasamentul URAP, UBB ocupa pozitia 728 la nivel international, in timp ce Universitatea Politehnica din Bucuresti se afla pe pozitia 751, iar Universitatea din Bucuresti ocupa pozitia 791 la nivel international.

SCImago Institutions Ranking/SIR, un clasament care ia in calcul indicatorii de cercetare, plaseaza UBB pe pozitia 2 intre universitatile din Romania (pozitia 583 la nivel international). Prima pozitie la nivel national este ocupata de Universitatea Politehnica din Bucuresti (pozitia 583 la nivel international), iar pozitia 3 este ocupata de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (pozitia 613 la nivel international). Clasamentul cuprinde si alte universitati din Romania.

In ceea ce priveste Clasamentul Webometrics (Ranking Web of Universities/WU), unul din cele mai integrative clasamente ale universitatilor, utilizand indicatori academici si de prezenta online, UBB se afla pe prima pozitie in Romania (pozitia 865 la nivel international), in timp ce Universitatea din Bucuresti (pozitia 1162 la nivel international) si Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi (pozitia 1321 la nivel international) se afla pe pozitiile 2, respectiv 3 intre universitatile romanesti.

UBB ocupa prima pozitie a nivel national si in Clasamentul uniRank, care analizeaza universitatile prin prisma prezentei/popularitatii pe internet.

"Prin aceste performante UBB se afla in primele 5% de universitati ale lumii. Aceste rezultate trebuie apreciate prin raportare la subfinantarea cronica a invatamantului superior din Romania. Spre exemplu, UBB, universitatea din Romania care ocupa pozitia 601-700 in ARWU/Shanghai, are un buget de minimum 10 ori mai mic decat majoritatea universitatilor aflate pe pozitia 500 in ARWU/Shanghai. Daca performanta ar tine cont si de buget, UBB, spre exemplu, ar intra in prima jumatate a ARWU7Shanghai Top-500!", a precizat prof. univ. dr. Daniel David, prorectorul UBB responsabil de cercetare, competitivitate-excelenta si publicatii stiintifice.

In 2017 in lume exista aproximativ 27.000 de universitati.