Parchetul de pe langa Judecatoria Bistrita va anunta in cursul zilei de miercuri, 13 septembrie, daca va depune contestatie fata de decizia Judecatoriei Bistrita de eliberare conditionata a liderului MISA Gregorian Bivolaru, in conditiile in care termenul de declarare a contestatiei expira marti, la ora 24,00, scrie Agerpres.

"Va comunicam faptul ca termenul de declarare a contestatiei expira astazi, 12.09.2017, ora 24,00. O sa revenim maine cu un raspuns", mentioneaza purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Bistrita, procuror Sorin Corlatean, in raspunsul la solicitarea Agerpres.

Judecatoria Bistrita a hotarat, in 7 septembrie, eliberarea conditionata a lui Gregorian Bivolaru, aflat in detentie in Penitenciarul Bistrita, fiind admisa o cerere formulata de acesta prin intermediul avocatilor.

Decizia Judecatoriei Bistrita nu este definitiva, putand fi contestata in termen de 3 zile de la comunicare.

Bivolaru a fost condamnat in 2013 de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in rejudecare, la sase ani de inchisoare cu executare.

Procurorii au sustinut la procesul de la ICCJ ca, in perioada 2002 - martie 2004, Gregorian Bivolaru, folosindu-se de calitatea declarata de "profesor yoga" si "mentor spiritual", prin abuz de autoritate si tinere in stare de aservire, a recrutat, in scopul exploatarii sexuale, o minora, cursanta yoga, cu care a intretinut, in mod repetat, acte sexuale si de perversiune sexuala, oferindu-i diverse sume de bani si alte foloase. De asemenea, potrivit procurorilor, Bivolaru a atras, prin asigurarea mijloacelor financiare de subzistenta si remiterea altor foloase materiale, pe Maria Mirona Farcasi, cursanta yoga, in practicarea unor acte sexuale cu minora M.D. Gregorian Bivolaru a mai fost acuzat ca, in perioada ianuarie-noiembrie 2000, precum si in aprilie 2003, a intretinut acte sexuale cu alte doua minore, folosindu-se de calitatea sa de mentor spiritual.

Bivolaru a reusit sa paraseasca ilegal teritoriul Romaniei, fiind retinut, pe 4 aprilie 2005, de politia suedeza in orasul Malmo. Ulterior, autoritatile suedeze i-au acordat azil politic.

Liderul spiritual al MISA a fost prins pe 26 februarie 2016 in Franta.

Dupa condamnare, mandatul european de arestare pe numele lui Bivolaru a fost implementat in Sistemul Informatic Schengen, ca urmare a emiterii acestuia de catre Tribunalul Bucuresti in urma sentintei definitive date de ICCJ. Pe numele lui a fost emis si un mandat de urmarire internationala, specific tarilor care nu sunt conectate la SIS.