Asociatia Procurorilor din Romania a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa avizeze negativ proiectul de modificare a legilor Justitiei, propus de ministrul Tudorel Toader. Asociatia procurorilor considera ca o parte dintre propunerile din proiectul de lege "ar putea afecta grav independenta si functionarea sistemului judiciar".

"Aceasta solicitare a avut in vedere faptul ca propunerile care vizeaza plasarea Inspectiei Judiciare sub autoritatea Ministerului Justitiei, modificarea competentelor CSM prin stirbirea atributiilor acestuia, modalitatea de numire a procurorilor cu functii de conducere din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Directiei Nationale Anticoruptie, precum si modificarile referitoare la conditiile raspunderii magistratilor, conditiile de admitere in magistratura, de promovare a magistratilor, sunt propuneri care ar putea afecta grav independenta si functionarea sistemului judiciar", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Procurorilor, citat de Agerpres.

Asociatia Procurorilor din Romania a formulat, de asemene, o serie de observatii si propuneri punctuale referitoare la proiectul de modificare a legilor Justitiei.

Printre propunerile inaintate se numara aceea ca, in locul stabilirii unor limite minime de varsta si vechime pentru magistrati, sa se mareasca perioada de stagiu de la un an la doi ani.

Referitor la numirea procurorului general si a procurorilor sefi ai DNA si DIICOT, Asociatia Procurorilor din Romania considera ca propunerile ar trebui facute de Sectia pentru procurori a CSM, iar atributia numirii ar lor trebui sa revina in continuare presedintelui Romaniei.

In ceea ce priveste propunerea de preluare a Inspectiei Judiciare sub autoritatea Ministerului Justitiei, procurorii apreciaza ca rezultatul ar fi o stirbire a autoritati CSM si o trecere a sistemului judiciar sub controlul ministrului Justitiei.