Arhiepiscopul Tomisului va sesiza Curtea Europeana de Conturi pentru ca aceasta institutie sa verifice daca a fost incalcata legea europeana in legatura cu accesarea fondurilor europene, in dosarul in care Inalt Prea Sfintitul Teodosie este judecat pentru ca ar fi obtinut pe nedrept fonduri europene, el solicitand la termenul de luni si revocarea controlului judiciar. Instanta a amanat pronuntarea pentru data de 12 septembrie, informeaza News.ro.

IPS TeodosieFoto: Agerpres (editat)

La Curtea de Apel Constanta a avut loc, luni, primul termen dupa finalizarea camerei preliminare in dosarul in care Inalt Prea Sfintitul Teodosie este judecat pentru ca ar fi obtinut pe nedrept fonduri europene.

Aparatoarea Arhiepiscopului Tomisului, Maria Vasii, a declarat jurnalistilor, la finalul sedintei de judecata, ca va sesiza Curtea Europeana de Conturi pentru a verifica daca a fost incalcata legislatia in domeniul accesarii de fonduri europene.

"Astazi (luni - n.r) am avut primul termen de judecata. Din pacate, nu am avut procedura cu unul dintre inculpati. Asteptam sa depunem declaratiile, sa depunem cererile de probe. De acum aveti dreptul sa participati in sala de judecata. Avem incredere ca se va stabili situatia reala, respectiv faptul ca nu a existat nicio frauda cu fonduri europene si, in aceste conditii, asteptam momentul final al judecatii cand nu va putea fi decat o solutie de achitare. Trebuie sa va informam ca in aceasta perioada de timp, e vorba de modul in care s-a gestionat procedura de primire a acestor fonduri europene, o sa sesizam si Curtea Europeana de Conturi, care este autoritatea suprema in a verifica daca a fost sau nu incalcata legea europeana in materia accesarii acestor fonduri", a afirmat Maria Vasii.

De asemenea, in cadrul sedintei de luni, a fost ceruta si revocarea controlului judiciar pentru Arhiepiscopul Tomisului, Curtea de Apel amanand pronuntarea pentru data de 12 septembrie.

Pe fondul cauzei, urmatorul termen a fost stabilit pentru 2 octombrie.

Procurorii DNA Constanta au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.