Mircea Basescu, fratele fostului presedinte Traian Basescu, a fost eliberat conditionat, decizia fiind luata de Tribunalul Constanta. Judecatorii au respins astfel contestatia Directiei Anticoruptie.

Mircea Basescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Conducerea Penitenciarului de maxima siguranta Poarta Alba a pus in aplicare decizia definitiva de eliberare conditionata a lui Mircea Basescu, pronuntata luni dimineata, astfel ca in jurul orei 14.00, dupa ce a sosit minuta sedintei de judecata, detinutul a fost pus in libertate si a parasit sediul Sectiei externe Valea Seaca, unde a executat un an si trei luni de inchisoare.

Tribunalul Constanta a judecat in 4 septembrie contestatia depusa de procurorii anticoruptie la decizia Judecatoriei Medgidia din 19 iulie prin care Mircea Basescu poate fi liberat conditionat. In cadrul procesului, reprezentantul DNA a afirmat ca Mircea Basescu trebuie sa ramana in continuare incarcerat deoarece perioada petrecuta in detentie este considerata insuficienta pentru reeducarea sa, precizand ca el nu a dat dovezi temeinice de indreptare, potrivit News.ro.

Avocatul lui Mircea Basescu, Nelu Tasca, a sustinut ca acesta indeplineste toate criteriile de eliberare conditionata, spunand ca poate fi redat societatii deoarece nu prezinta niciun risc.re pentru trafic de influenta si aflat la Penitenciarul Poarta Alba, va putea fi eliberat conditionat.

La randul sau, Mircea Basescu a spus in fata instantei ca are probleme de sanatate, ca este nevoit sa isi cumpere medicamentele de care are nevoie si ca alti condamnati cu pedepse mai mari ca a sa au fost pusi deja in libertate, admitandu-li-se cererea de eliberare conditionata. El a mai spus ca nu va fi tentat sa savarseasca alte fapte de coruptie dupa iesirea din inchisoare.

Mircea Basescu a avut pana in prezent trei cereri de eliberare conditionata, prima fiind depusa in toamna anului trecut.

Mircea Basescu a fost condamnat definitiv in iunie 2016, de Curtea de Apel Constanta, la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, in dosarul in care a fost judecat pentru ca ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe langa magistrati pentru solutionarea unui proces care il viza pe Sandu Anghel. Instanta a pastrat, astfel, decizia data initial de Tribunalul Constanta, in ianuarie 2016.

In acelasi dosar, Marian Capatana a primit trei ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la trafic de influenta. Capatana a fost liberat conditionat la sfarsitul lunii iunie, printr-o decizie a Tribunalului Mehedinti, dupa ce, anterior, Judecatoria Drobeta Turnu Severin luase o decizie similara.