Opozitia franceza a a cerut in unanimitate, duminica, sa se deschida o ancheta parlamentara asupra modului in care Guvernul gestioneaza situatia in timpul uraganului Irma pe insulele franceze Saint-Martin si Saint-Barthelemy, denuntand o lipsa de pregatire a autoritatilor, relateaza Reuters. Emmanuel Macron se va duce luni seara pe Insula Saint-Martin, relateaza AFP, citata de News.ro.

"Exista o esuare a statului la Saint-Martin si Saint Barthelemy, pentru ca fenomenul era asteptat. Exista in prezent, constatam, o lipsa de anticipare", a declarat deputatul de la Les Republicains (LR) Eric Ciotti, in opinia caruia "statul nu-si asuma rolul sau".

"Cred ca o comisie de ancheta parlamentara trebuie sa fie infiintata", a adaugat deputatul din Alpes-Maritimes la emisiunea Grand Jury LCI-Le Figaro-RTL.

In urma unei reuniuni de criza, sambata, la finalul careia premierul Edouard Philippe a garantat "mobilizarea totala" a statului si a anuntat intariri suplimentare, ministrul de Interne Gerard Collomb a anuntat duminica seara plecarea sefului statului catre Insula Saint-Martin.

"Presedintele Republicii a decis sa plece, in noaptea de luni spre marti, la Saint-Martin. El va fi acolo marti dimineata. Va petrece ziua pe insula, pentru a putea discuta cu locuitorii (...) si alesii de pe insula", a anuntat Collomb de la Elysee, dupa o noua reuniune, potrivit AFP.

Potrivit unui bilant provizoriu, Irma s-a soldat cu zece morti si 12 reaniti in partea franceza a Saint-Martinsi pe Saint-Barthelemy. Sapte persoane au fost date disparute, scrie Reuters.

Ministrul de Interne Gerard Collomb a promis din nou, duminica, ca va trimite ajutoare extrem de importantete￯ pe insulele franceze de peste mari.

Premierul si seful statului au decis sambata sa dubleze efectivele fortelor prezente la fata locului, a insistat Gerard Collomb intr-o conferinta de presa.

￯GIGN, GIPN, Legiunea Straina vor ajunge la fata locului, pentru a prelua un anumit numar de probleme￯, a spus el.

￯Aceste forte ne vor ajuta sa restabilim securitatea￯, in contextul in care numerosi martori vorbesc despre jafuri, mai ales pe Saint-Martin.