Fostul ministrul al Educatiei Mircea Miclea afirma, intr-un interviu acordat Hotnews.ro, referindu-se la situatia neclara a Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures (UDMR vrea sa inceapa procedurile de reinfiintare a acestuia - n.red.) ca "infiintarea liceului s-a facut printr-o procedura ilegala. Nu poti sa scoti niste clase dintr-o unitate de invatamant acreditata, sa le dai o noua personalitate juridica numindu-le liceu si sa spui ca acreditarea institutiei din care s-au desprins se transfera si asupra noii institutii. Este aberant nu numai in raport cu legislatia romaneasca, ci si in raport cu orice legislatie referitoare la calitatea educatiei, din orice tara."

Mircea MicleaFoto: AGERPRES

Hotnews: Zilele trecute in comunitatea mica a localitatii Targu Mures au iesit aproximativ 2.000 de persoane sa protesteze fata de situatia neclara a Liceului Teologic Romano-Catolic. Scandalul pare sa ia cote monstruoase, Ungaria si-a suspendat sprijinul Romaniei de aderare la OCDE, dupa ce a fost suspendata infiintarea liceului. Avem elevii si copiii, avem scandalul politic, avem un ministru al Educatiei care poate sau nu poate face ceva?

Mircea Miclea: Sa lamurim trei lucruri: 1) infiintarea liceului s-a facut printr-o procedura ilegala. Nu poti sa scoti niste clase dintr-o unitate de invatamant acreditata, sa le dai o noua personalitate juridica numindu-le liceu si sa spui ca acreditarea institutiei din care s-au desprins se transfera si asupra noii institutii. Este aberant nu numai in raport cu legislatia romaneasca, ci si in raport cu orice legislatie referitoare la calitatea educatiei, din orice tara; 2) scolarizarea copiilor nu este periclitata. Ei pot fi scolarizati in vechea unitate de invatamant din care s¬au desprins sau in orice alta unitate de invatamant in care sunt alocate clasele in care sunt inscrisi elevii. Scolarizarea n-are legatura cu unitatea de invatamant unde are loc procesul instructiv-educativ; 3) reactia guvernului maghiar e ipocrita. Adica, guvernul maghiar care condamna CEU sustinind ca el e singurul in masura sa legifereze educatia in Ungaria, fara intruziuni straine, face o intruziune straina brutala, intervenind in Romania, pentru a sustine o ilegalitate. Asta e ipocrizie!

Ministerul Educatiei si autoritatile locale pot analiza oportunitatea infiintarii sau neinfiintarii unui liceu teologic romano-catolic. Sunt pasi clari, specificati in legislatie, care trebuie urmati. Nu infiintezi un liceu "pe sub masa" si apoi mizezi ca, prin presiunea strazii,si a nu stiu carui guvern, reusesti sa il legalizezi

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sambata ca formatiunea sa va initia procedura de reinfiintare a Liceului Romano-Catolic din Targu Mures "imediat dupa ce conditiile legale vor permite", astfel incat unitatea de invatamant sa functioneze ca entitate juridica independenta. Acesta a aratat, totodata, ca a incercat de jumatate de an sa arate sefului statului si ministirilor Educatiei ca se incalca dreptul copiilor acolo si s subliniat ca i-a cerut presedintelui PSD, Liviu Dragnea, sa isi asume curajul unei decizii politice.