Parlamentul de la Kiev a adoptat marti seara o noua Lege a Educatiei care, practic, desfiinteaza sistemul de invatamant in limba materna, scrie bucpress.eu. Potrivit art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educatie din Ucraina se desfasoara doar in limba de stat. Ministerul roman de Externe se declara "ingrijorat" de aceasta lege.

Petro PoroshenkoFoto: Captura YouTube

Potrivit sursei citate, Legea 3419-D prevede introducerea treptata a noului sistem al educatiei, si prin aceasta, inlocuirea materiilor care se predau in limba romana cu discipline care vor fi predate in limba ucraineana. Prima faza a reformei va avea loc incepand cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare si a gradinitelor pentru copii). Predarea materiilor in limba romana se va pastra doar in clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022 reforma va fi implementata in cazul claselor medii, iar din 2027 - in clasele superioare (9-12).

In clasele superioare (9-12) ale scolilor din localitatile romanesti si ale altor minoritati nationale din Ucraina toate disciplinele se vor preda in limba ucraineana, iar in clasele medii (clasele 5-9) invatamantul se va desfasura in limba de stat cu elemente in limba romana / in limba minoritatii respective.

Potrivit art. 7 al legii adoptate, "persoanelor care apartin la popoarele bastinase sau la minoritati nationale din Ucraina li se garanteaza dreptul de a studia in limba materna alaturi de limba ucraineana...", acest drept este "realizat prin unele institutii aparte, clase (grupe) cu limba de predare a poporului bastinas sau a minoritatii nationale alaturi de predarea in limba ucraineana". De asemenea, este prevazuta posibilitatea studierii limbii materne a minoritatilor in unele scoli sau la societatile si asociatiile culturale ale comunitatilor etnice respective.

Ministerul Afacerilor Externe a se declarat ingrijorat in special in ceea ce priveste acest articol 7.

"Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca, potrivit prevederilor Conventiei - cadru pentru protectia minoritatilor nationale, statele se angajeaza sa recunoasca dreptul oricarei persoane apartinand unei minoritati nationale de a invata limba sa materna. Necesitatea conformitatii cu normele internationale in materie a fost semnalata permanent de partea romana in dialogul cu partea ucraineana pe tema promovarii si protejarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatii nationale romane din Ucraina", se arata intr-o reactie MAE la solicitarea HotNews.ro.

MAE precizeaza ca tema invatamantului in limba materna pentru etnicii romani din Ucraina se va afla prioritar pe agenda secretarului de stat Victor Micula, care se va deplasa la Kiev saptamana viitoare.

"Ne exprimam asteptarea ca drepturile persoanelor apartinand minoritatii romane din Ucraina sa fie prezervate si subliniem preocuparea constanta a autoritatilor romane fata de aceasta problematica", mai arata MAE.

Potrivit bucpress.eu, romanii din Ucraina au semnat un Apel catre seful statului ucrainean Petro Porosenko, in care solicita respingerea prin veto a acestei legi, considerand-o una care ar putea genera noi conflicte, nemultumiri sociale si instabilitate in tara.

Prezent in sala de sesiuni a Radei Supreme, deputatul Grigore Timis, etnic roman, nu a participat la vot, retragand cartela de deputat din sistemul electronic si protestand astfel impotriva adoptarii acestei legi.

UDPATE: Si Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni a anuntat intr-un comunicat ca "urmareste cu ingrijorare evolutia modificarilor legislative in domeniul educatiei in limba materna in Ucraina, prin care se prevede introducerea treptata a noului sistem educational si inlocuirea limbii materne de predare cu cea ucraineana, in licee si facultati". Ministrul Andreea Pastirnac va avea o intrevedere cu Ambasadorul Ucrainei in Romania, in perioada imediat urmatoare.