Noua lege a educatiei adoptata in Ucraina restrictioneaza puternic invatamantul in limbile minoritatilor, inclusiv cea romaneasca / Ministerul roman de Externe se declara ingrijorat

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 7 septembrie 2017, 9:52 Actualitate | Esenţial


Petro Poroshenko
Foto: Captura YouTube
Parlamentul de la Kiev a adoptat marti seara o noua Lege a Educatiei care, practic, desfiinteaza sistemul de invatamant in limba materna, scrie bucpress.eu. Potrivit art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educatie din Ucraina se desfasoara doar in limba de stat. Ministerul roman de Externe se declara "ingrijorat" de aceasta lege.

Potrivit sursei citate, Legea 3419-D prevede introducerea treptata a noului sistem al educatiei, si prin aceasta, inlocuirea materiilor care se predau in limba romana cu discipline care vor fi predate in limba ucraineana. Prima faza a reformei va avea loc incepand cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare si a gradinitelor pentru copii). Predarea materiilor in limba romana se va pastra doar in clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022 reforma va fi implementata in cazul claselor medii, iar din 2027 - in clasele superioare (9-12).

In  clasele superioare (9-12) ale scolilor din localitatile romanesti si ale altor minoritati nationale din Ucraina toate disciplinele se vor preda in limba ucraineana, iar in clasele medii (clasele 5-9) invatamantul se va desfasura in limba de stat cu elemente in limba romana / in limba minoritatii respective.

Potrivit art. 7 al legii adoptate, "persoanelor care apartin la popoarele bastinase sau la minoritati nationale din Ucraina li se garanteaza dreptul de a studia in limba materna alaturi de limba ucraineana...", acest drept este "realizat prin unele institutii aparte, clase (grupe) cu limba de predare a poporului bastinas sau a minoritatii nationale alaturi de predarea in limba ucraineana". De asemenea, este prevazuta posibilitatea studierii limbii materne a minoritatilor in unele scoli sau la societatile si asociatiile culturale ale comunitatilor etnice respective.

Ministerul Afacerilor Externe a se declarat ingrijorat in special in ceea ce priveste acest articol 7.
 
"Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca, potrivit prevederilor Conventiei - cadru pentru protectia minoritatilor nationale, statele se angajeaza sa recunoasca dreptul oricarei persoane apartinand unei minoritati nationale de a invata  limba sa materna. Necesitatea conformitatii cu normele internationale in materie a fost semnalata permanent de partea romana in dialogul cu partea ucraineana pe tema promovarii si protejarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatii nationale romane din Ucraina", se arata intr-o reactie MAE la solicitarea HotNews.ro.

MAE precizeaza ca tema invatamantului in limba materna pentru etnicii romani din Ucraina se va afla prioritar pe agenda secretarului de stat Victor Micula, care se va deplasa la Kiev saptamana viitoare.
 
"Ne exprimam asteptarea ca drepturile persoanelor apartinand minoritatii romane din Ucraina sa fie prezervate si subliniem preocuparea constanta a autoritatilor romane fata de aceasta problematica", mai arata MAE.

Potrivit bucpress.eu, romanii din Ucraina au semnat un Apel catre seful statului ucrainean Petro Porosenko, in care solicita respingerea prin veto a acestei legi, considerand-o una care ar putea genera noi conflicte, nemultumiri sociale si instabilitate in tara.

Prezent in sala de sesiuni a Radei Supreme, deputatul Grigore Timis, etnic roman, nu a participat la vot, retragand cartela de deputat din sistemul electronic si protestand astfel impotriva adoptarii acestei legi.

UDPATE: Si Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni a anuntat intr-un comunicat ca "urmareste cu ingrijorare evolutia modificarilor legislative in domeniul educatiei in limba materna in Ucraina, prin care se prevede introducerea treptata a noului sistem educational si inlocuirea limbii materne de predare cu cea ucraineana, in licee si facultati". Ministrul Andreea Pastirnac va avea o intrevedere cu Ambasadorul Ucrainei in Romania, in perioada imediat urmatoare.3704 vizualizari

 • -21 (35 voturi)    
  ... (Joi, 7 septembrie 2017, 10:19)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  foarte bine ... daca te duci sa traiesti in alta tara, invata limba tarii intai.
  • -15 (25 voturi)    
   da.. (Joi, 7 septembrie 2017, 10:56)

   Mistrelutz [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   nu stiu care e problema cu comentariul tau..mi se pare normal ce zici.
   Mergi sa te stabilesti sau sa locuiesti mult timp in alta tara,inveti limba. Or..tot tara gazda e obligata sa ''se dea'' dupa tine?
   E logic sa inveti limba oamenilor cu care interactionezi .
   Toti cunoscutii mei,de exemplu ,stabiliti in alte tari,vorbesc limbile respective si nici unul nu s-a simtit jignit ca trebuit sa invete alta limba.
   • +21 (23 voturi)    
    asta e problema (Joi, 7 septembrie 2017, 11:37)

    loveparade [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

    imbecilitatea voastra, a amandurora, nu are limite.
    oamenii aia nu "s-au dus" sa traiasca in alta tara ci a venit tara aia peste ei, respectiv rusii, care au pus de un ghiveci si o facut "tara" Ucraina.
    oamenii aia erau acolo, vorbeau romaneste si au fost calariti de rusi.
    deci luati-va logica de grajd de aici!
    • -15 (19 voturi)    
     vorbeste frumos (Joi, 7 septembrie 2017, 12:01)

     Mistrelutz [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

     Situatia e cum e. Te adaptezi sau pleci.
     Crudul adevar.
     3 mici te rog !
     • +15 (17 voturi)    
      ai gresit standul (Joi, 7 septembrie 2017, 12:07)

      loveparade [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

      micii si pungile PSD sunt mai incolo
    • +2 (12 voturi)    
     cam la fel cu (Joi, 7 septembrie 2017, 12:07)

     Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

     ungurii din romania. CorecT?
  • +9 (11 voturi)    
   Problema... (Joi, 7 septembrie 2017, 12:05)

   Nonidem [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   Problema e ca ucrainienii au venit , au fost colonizati in Bucovina si Basarabia , deci cred ca va referiti ca ei -cei care traiesc in aceste regiuni-sa invete limba tarii care e romana!
 • +22 (28 voturi)    
  Ucraina a declansat razboiul cu o lege similara (Joi, 7 septembrie 2017, 10:24)

  neagoe [utilizator]

  In 2014 in Ucraina a pornit o lege similara care a declansat reactia minoritatii ruse (cca 40% din populatie) si separarea zonelor majortar rusesti, pierderea Crimeei etc. Legea a fost abrogata in scurt timp, dar raul se produsese deja.
  Practic Ucraina a dorit declansarea razboiului, lucru putin pomenit (sau deloc) de media.
  Oare ce doreste Ucraina acum?

  In 2014, Ponta si Basescu nu au reactionat la interzicerea educatiei in limba romana. S-au limitat la un comunicat sec de ingrijorare ca cel al MAE de azi. In mod normal ar trebui chemat la MAE ambasadorul ucrainean si declansate procedurile la nivel UE.
  • -7 (21 voturi)    
   serios? (Joi, 7 septembrie 2017, 10:42)

   un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui neagoe

   spune-mi te rog cum si cui a declarat Ucraina razboi?
   • +1 (1 vot)    
    Ai auzit tu de vreo declaratie de razboi? (Joi, 7 septembrie 2017, 15:23)

    neagoe [utilizator] i-a raspuns lui un oarecare

    sau de razboi civil?
  • -6 (14 voturi)    
   In legatura cu 2014 poti fi ceva mai precis? (Joi, 7 septembrie 2017, 11:00)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui neagoe

   .
   • +3 (3 voturi)    
    Pentru cine nu stie (Joi, 7 septembrie 2017, 16:08)

    neagoe [utilizator] i-a raspuns lui ty

    Pe 23 feb 2014 (cand Ianukovici fugise deja la Moscova, dar maidanul era inca in strada) Parlamentul Ucrainei a anulat o lege din 2012 care stipula dreptul limbilor minoritatilor din Ucraina. Practic prin abolirea acelei legi si in lipsa alteia, rusa, romana etc nu mai putea fi folosite oficial nicaieri, nici macar in scoli.

    Mai multe detalii ... Google.
  • +5 (13 voturi)    
   Erori cu sau fara intentie. (Joi, 7 septembrie 2017, 12:02)

   Nonidem [utilizator] i-a raspuns lui neagoe

   1,Rusii constituie-sau mai corect constituiau-17% din populatie, majoritari in Crimeea si Estul Ucrainei, acum ocupat,ambele regiuni colonizate de rusi-idem Basarabia.
   2. Ucraina a fost agresata de Rusia, nu invers!
   • +2 (2 voturi)    
    erata si precizari (Joi, 7 septembrie 2017, 15:47)

    neagoe [utilizator] i-a raspuns lui Nonidem

    1. Da, la nivel national proportia rusilor era de cca 17-18%. Eu m-am referit din graba la zona Donbasului unde rusii sunt cca 40%.
    2. Pana una alta, in afara de Ucraina, niciun oficial UE sau SUA nu vorbeste de o agresoune a Rusiei impotriva Ucrainei.

    Dar! Probabil ca Rusia si-a dorit acest razboi civil in Ucraina, dar nu Rusia a legiferat in 2014 scoaterea limbii ruse (si celelalte ale minoritatilor) in afara legii, ci parlamentul Ucrainei. Iar cand o nationalitate detine majoritatea absoluta in anumite zone (ex. Crimeea cca 60%) sau o proporitie foarte mare (Donbas) cum ne inchipuim ca va reactiona?

    Nu trebuie sa facem prea multe scenarii pentru alte parti ale lumii si am realiza ca rezultatele are fi conflicte directe.

    Si nu vreau sa fiu inteles gresit. Rusia a profitat si avem toata dreptatea sa consideram ca se poarta ca un agresor. Raman insa la parerea ca parlamentul din Ucraina a provocat conflictul in care se afla tara. Legea de astazi intareste ideea unei agende ascunse a unei entitati ucrainiene care numai europeana nu e.
  • +4 (4 voturi)    
   ucraina si georgia (Joi, 7 septembrie 2017, 13:12)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui neagoe

   Problema Ucraina vs Rusia este conceputa pentru a putea tine in sah puterea militara a Rusiei. Aici nu este vorba de popoare si de cultura lor diferita, ci de un joc politic si chiar mai rau decat atat, o strategie militara a guvernelor cu interese diferite.
   Porosenco este pe jumatate moldovean si stie romaneste si asta cu toata politica lor indreptata impotriva culturii minoritatilor.
   Suntem prea marunti cat sa contam in razboiul asta, dar nu suntem atat de prosti cat sa si credem in el.
 • +4 (26 voturi)    
  Au ce merită (Joi, 7 septembrie 2017, 10:25)

  gorky.park [utilizator]

  Nu degeaba s-au apucat rușii să le dea peste bot ucrainenilor de mai bine de 3 ani. Îmi imaginez ce îngâmfaţi și plini de erau ei în Crimeeia. Păcat că acești fasciști au primit regim liberalizat de vize.
 • -7 (19 voturi)    
  politica disperata (Joi, 7 septembrie 2017, 10:36)

  un oarecare [utilizator]

  Ucraina a fost si inca este intr-un proces de rusificare puternic.
  foarte multi cetateni au facut scoli si universitati exclusiv in limba rusa.
  Ulterior Rusia a invadat sia enxat teritorii din Ucraina si inca poarta in razboi indirect in Ucraina.
  De asta Ucraina acum nu permite cetatenilor dubla cetatenie si ia masuri extreme sa corecteze rusificarea care a avut loc, cu scopul de a preveni in viitor pretextele Rusiei de a lua si mai multe teritorii.
  Orice stat normal ar proceda la fel cand ar fi supus unei amenintari externe similare
  • -10 (14 voturi)    
   Ucraina ESTE Rusia (Joi, 7 septembrie 2017, 11:39)

   loveparade [utilizator] i-a raspuns lui un oarecare

   asa cum este si Romania, Polonia, Ungaria, Slovacia.
   este o tara artificiala cu ceva trecut dar fara nici un viitor
   • +7 (11 voturi)    
    serios dragule? (Joi, 7 septembrie 2017, 12:03)

    un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

    spune-mi tu mie cum Romania, Polonia, Ungaria, Slovacia la fel ca Ucraina sunt de fapt Rusia.
    detaliaza . chiar sunt curios
  • +6 (14 voturi)    
   Săracul de tine... (Joi, 7 septembrie 2017, 11:42)

   mopsu [utilizator] i-a raspuns lui un oarecare

   Oare când acești criminali slavi ucideau români în teritorile ocupate samavolnic, tot europeni erau? Ucraina este stat normal? Rușine să-ți fie...
   • -2 (6 voturi)    
    vorbim de lucruri diferite (Joi, 7 septembrie 2017, 13:39)

    un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

    eu si cu tine.
    tu ce vrei? razbunare pentru ww2? stii ca politica era a rusiei (urss) . si acum din ura pt o tara vecina cu oameni pe care nu ii cunoastem (dar trebuie sa ii uram nu-i asa? ) tu sustii interesele rusiei in europa de est.
    deci mai zii o data "saracul de tine" si priveste in oglinda.
  • -3 (11 voturi)    
   da-ti minusuri (Joi, 7 septembrie 2017, 11:46)

   un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui un oarecare

   fara argumente :)
   cred ca ar trebui mai intai sa fim preocupati de legea invatamantului in tara noastra. copii de clasa a 5 a nu au manuale.
   dar murimd e grija legii invatamantului prin vecini :)
   asa suntem noi, cu ochii pe capra vecinului :)
 • +7 (11 voturi)    
  Pe pâmânt românesc (luat cu forța) (Joi, 7 septembrie 2017, 11:22)

  gorky.park [utilizator]

  românilor li se mai și impune să vorbească o limbă străină? Sunt decepționat tot mai mult de România pentru lipsa de coloană vertebrală, pentru pământurile cedate fără luptă, pentru că are mereu un loc de cinste pentru hoți, pentru lașitate, pentru majoritatea care voteaza cu alde Dracnea.
  • +4 (6 voturi)    
   dracnea este o parte a problemei (Joi, 7 septembrie 2017, 13:44)

   drop [utilizator] i-a raspuns lui gorky.park

   ...iar problema se numeste psd
 • +8 (14 voturi)    
  Off topic si nu prea ! (Joi, 7 septembrie 2017, 11:44)

  Susufler0 [utilizator]

  Sa vada UDMR ce inseamna sa fii in UE si sa respecti drepturile minoritatilor etnice si ce inseamna sa nu fii si sa ti se fi luat in mod samavolnic, prin forta o bucata din teritoriul national.

  In cazul liceului catolic din Tg. Mures, maghiarii nu respecta legea romana a educatiei desi liceul e pe teritoriul romaniei iar ei sunt cetateni romani si li se aplica legile romanesti.

  PS. Oare nu este o situatie in oglinda cu cea din Ungaria unde Universitatea lui Soros este pe faras pe motiv ca nu respecta legea maghiara a educatiei ?

  Ucraina ca si Turcia, acu ceva vreme zicea ca vrea in UE !

  PS. Ha-ha-ha-ha-ha ...
 • -6 (14 voturi)    
  ! (Joi, 7 septembrie 2017, 11:49)

  tudorr [utilizator]

  Acu s-au suparat romanii cum s-au suparat ieri si ungurii la faza cu scoala catolica :)))))))))))) Boi, toti!
  • 0 (2 voturi)    
   ! (Joi, 7 septembrie 2017, 16:14)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   Adevarul doare de dati cu minusuri...
 • +17 (17 voturi)    
  In multe privinte (Joi, 7 septembrie 2017, 11:50)

  Rescator [utilizator]

  Nationalismul si intoleranta ucrainienilor sunt mai agresive si mai nocive decat cele ale rusnacilor.
  Bucovina de Nord si sudul Basarabiei au fos rapite,
  prin ultimatum si razboi si donate de Stalin Ucrainei.
  Macar dreptul de a invata in limba materna ar putea sa-l
  aiba romanii de acolo!Ca in rest ucraineeana si rusa au
  invatat-o cantand in epoca sovietica,goniti din spate cu
  Knutul si deportati in Siberia.Pentru romanii nimeriti in
  Imperiul Estic nu exista inca dreptate.
 • +2 (18 voturi)    
  Limba ucrainiana... (Joi, 7 septembrie 2017, 11:57)

  Nonidem [utilizator]

  Limba ucrainiana a fost crunt oprimata sute de ani atat de Imperiul rus-care o si interzisese- cat si in epoca URSS, astfel incat in orase nu se mai vorbeste sau se utilizeaza un pidgin ruso-ucrainian, numit surdjuk.Probabil legea este o reactie la aceasta stare de lucruri,ideal ar fi sa se aplice doar limbii ruse, care fiind asemanatoare cu ucrainiana constituie un pericol real pentru disparitia acesteia-vezi cazul limbii bieloruse.Dar, in acelasi timp, afecteaza si limba noastra, si ale celorlalte nationalitati care n-au nicio vina de situatia actuala a limbii ucrainiene si nu constituie un pericol pentru aceasta.Trebuie gasit un compromis, de exemplu-oarecum sugerat in sensul asigurarii utilizarii limbilor populatiilor indigene la toate nivelurile.In Crimeea , indigeni sunt tatarii-in Estul tarii-acum ocupat de rusi desi majoritari,au fost colonizati de Stalin dupa ce a omorat prin infometare 7 mil de ucrainieni.
 • +9 (13 voturi)    
  De asteptat... (Joi, 7 septembrie 2017, 12:16)

  Lunix [utilizator]

  ...ucrainienii sunt mai negri in cerul gurii decat muscalii, daca ar fi avut puterea lor, luau demult Moldova pana la Vaslui si toata Delta Dunarii. Toate popoarele slave au ceva grosolan, care variaza de la popor la popor. Pentru cei care-i dau cu invatatul limbii in tara unde mergi sa traiesti: este o diferenta intre asta si niste regiuni istorice cu populatie romaneasca carea fost acolo totdeauna si suporta trasarea unor frontiere pe care nu si le-au dorit. Sa invete limba, insa limba lor sa nu le fie interzisa in scoala si in bisericile lor.
  Aceasta problema se gaseste si la romanii(vlahii) de pe Valea Timocului din Serbia care nu stiu sa scrie romaneste pentru ca romana nu este studiata in scolile lor. Ca sa contrabalanseze si mai apoi sa anuleze elementul vlah numeros de pe Valea Timocului nemernicul de Tito a facut dislocari importante din Kossovo pe Valea Timocului, insa dupa cateva zeci de ani alabanezii au devenit majoritari si sarbii au pierdut teritoriul cel mai scump al istoriei lor.
 • +5 (5 voturi)    
  Ucraina nu este un stat prieten Romaniei. (Joi, 7 septembrie 2017, 14:05)

  quietguy58 [utilizator]

  Cind scriam ca Ucraina isi asupreste minoritatile nationale, deci si pe romani eram injurat. Poftim dovada. Tineti minte:
  Ucraina nu ne este prietena, Ucraina este un stat slab pentru moment, dar nu ne este prieten.

  Si cind te gandesti ca Romania asigura protectia informatica a acestor nenorociti.
 • 0 (0 voturi)    
  Poate face Budapesta ceva... (Joi, 7 septembrie 2017, 19:03)

  Propinatiu [utilizator]

  De la coltul de cotitura din 1997 incoace, persiflarea valorilor nationale in RO este un fapt divers, iar nationalistii ucraineni au evaluat că în postromânism n-avem presa, politică sau intelectualitate capabile de reacţie serioasă. Poate face Budapesta ceva pentru toate minoritatile lovite!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version