Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a afirmat miercuri, intr-un interviu la Europa FM, referitor la proiectul de modificare a legilor justitiei, ca "Sunt cateva dispozitii pe care noi le-am semnalat ca fiind de natura sa afecteze in mod grav independenta magistratilor. Ne-am limitat strict la prevederile de natura a incalca independenta procurorilor. In primul rand, trecerea Inspectiei judiciare in subordinea Ministerului Justitiei. Este o problema, din punctul nostru de vedere, sa fie subordonata unui om politic." Laura Codruta Kovesi a adaugat ca "Nu am sa comentez declaratiile ministrului Justitiei, dar am vazut ca in spatiul public au fost foarte multe afirmatii de genul . Dar acest lucru nu inseamna ca procurorii nu au dreptul sa aiba un punct de vedere. Noi suntem primii care aplicam legislatia penala."

Codruta KovesiFoto: Agerpres

Laura Codruta Kovesi a subliniat ca "Independenta Inspectiei judiciare este strans legata de independenta magistratilor, fie ei procurori sau judecatori. Daca procurorii nu vor fi in continuare independenti si nu vor fi lasati sa isi faca treaba, anchete de genul celor facute de DNA in ultimii ani nu se vor mai putea face."

Despre reluarea de la zero a proceselor lui Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu: "Imi e foarte greu sa comentez. In general judecatorii decid daca se reia administrarea anumitor probe. Daca vorbim de dosare care se intind pe mult timp, principalul risc e prescriptia. Cursul prescriptiei poate fi intrerupt in anumite situatii."

Intrebata daca exista riscul prescriptiei in aceste dosare: "In acest moment, nu."

Despre dosarul instrumentat de DNA privind afacerile lui Liviu Dragnea in Brazilia: "Avem un dosar in lucru, din pacate nu pot sa fac foarte multe comentarii in acest moment, pentru ca orice comentariu poate sa ne influenteze ancheta. Avem corespondenta cu procurori din Brazilia. Alt lucru nu va pot confirma in acest moment."

Despre persoanele condamnate sau trimise in judecata care reusesc sa fuga din tara: "Treaba noastra nu este sa pazim inculpatii, mai ales atunci cand acestia sunt trimisi in judecata si dureaza 5 ani, 6 ani. Anul acesta, inculpati aflati sub control judiciar au reusit sa fuga din tara. Este treaba Politiei, nu a intrebat nimeni Politia cum au reusit sa fuga. De exemplu, cazul Morgenstern, care a avut control judiciar si a reusit sa plece din tara."

Intrebata cum comenteaza perceptia ca DNA ar avea o activitate mai putin intensa in ultima perioada: "Din punct de vedere statistic, ii contrazic (pe cei care sustin asta - n.red.) Ca numar de persoane trimise in judecata, de rechizotorii, lucrurile stau la fel ca anul trecut. In martie anul trecut, in urma deciziei CCR privind interceptarile, am spus ca DNA nu are destule resurse si ritmul de solutionare a dosarelor va scadea. Sunt procurori DNA care au in lucru 70-80 de dosare in acelasi timp. Am cerut si resurse materiale si resurse umane. Am facut cel putin 5 reveniri la Ministerul Justitiei, din sept anul trecut pana in luna iulie sau august anul acesta . Este foarte greu, cu aceste resurse limitate, sa mentinem acelasi ritm. Am cerut 120 de politisti, am primit 40. Ultima solicitare a fost la sfarsitul lunii iulie - inceputul lunii august, sunt sigura ca e analizata de cineva de la Ministerul Justitiei si vom primi un raspuns. Cam la doua luni am facut reveniri. Chiar unul dintre obiectivele echipei de control (de la Inspectia judiciara - n.red.) a fost felul in care am asigurat resursele si am pus la dispozitie aceste solicitari facute la Ministerul Justitiei."

Intrebata daca DNA duce lipsa protocolului de colaborare cu SRI: "Din punct de vedere tehnic, noi respectam dispozitiile legale, dar ducem lipsa de resurse umane. In acest moment, singura institutie care poate sa ne asigure acest sprijin este Politia romana, dar la Politie apeleaza toate parchetele din tara, iar Politia are si ea resurse limitate."