Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, a anuntat miercuri ca "se lucreaza la o solutie de simplificare" in ceea ce priveste plata defalcata a TVA-ului, urmand ca aceasta solutie sa intre in vigoare "foarte repede".

Ilan LauferFoto: StartupCafe.ro

Ministrul a fost intrebat, intr-o conferinta de presa, ce feed-back a primit din partea mediului de afaceri cu privire la decizia Guvernului de a obliga toate firmele sa vireze TVA intr-un cont separat.

"Eu va pot spune ca mediul de afaceri doreste ca aceasta masura sa-i incurce cat mai putin, daca pot sa spun asa. Adica, doresc o claritate, un mod cat de poate de simplu de lucru si am inteles ca deja se lucreaza la o solutie de simplificare a procedurii care va intra in vigoare foarte repede. Mai multe nu stiu, pentru ca nu este un lucru de care ma ocup", a raspuns ministrul, citat de Agerpres.

"Domnul Misa, ministrul Finantelor, a avut mai multe intalniri cu cei din mediul de afaceri pe aceasta tema si au ajuns la un consens. Nu este o chestiune care tine de ministerul nostru, este responsabilitatea domnului Misa, care comunica permanent cu mediul de afaceri", a precizat Laufer.

In opinia ministrului, un antreprenor corect nu este afectat de aceasta masura, care este necesara pentru combaterea evaziunii fiscale.

"Atata timp cat Romania nu reuseste sa colecteze decat 75% din TVA pe care statul ar fi in drept sa-l colecteze, avem o problema si cu siguranta trebuie sa gasim o solutie astfel incat cei care isi fac treaba sa nu mai fie afectati de acele firme care au ca scop doar sa ia acel TVA si creeaza o concurenta neloiala in piata pentru companiile cinstite, lucru care evident ca nu poate continua", a adaugat ministrul.

Potrivit acestuia, odata cu aceasta masura, cei care pana acum faceau evaziune fiscala nu vor mai avea cum sa continue astfel de practici.

"Nu mai au cum. Acel cont de TVA este un cont in care ajung banii si se pot duce doar spre o destinatie fixa de TVA, catre stat sau catre o alta companie. Pana in acest moment, TVA ajungea intr-un cont de unde puteai lua toti banii si sa pleci linistit din tara, iar statul roman ramanea cu ochii in soare. Nu mai poti sa umbli la acel cont decat daca este in sens si in scopuri de TVA", a conchis Laufer.

Introducerea obligatiei ca toate firmele din Romania sa plateasca TVA intr-un cont separat va duce la blocarea intregii economii, intrucat ANAF nu are capacitatea sa gestioneze implementarea acestei masuri, a declarat, luni, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, intr-o conferinta de presa.

"Romania ar fi prima si singura tara unde acest lucru s-ar face in mod obligatoriu pentru toti operatorii economici. In Italia se aplica in mod voluntar pentru firmele care au contracte cu statul. In Polonia se discuta de trei ani si se gandesc sa o introduca voluntar de la 1 ianuarie 2018. In Marea Britanie se discuta tot de trei ani si se gandeste introducerea masurii doar pentru tranzactiile online, zona predispusa evaziunii fiscale", a aratat Jianu.

Potrivit acestuia, din pacate, Guvernul nu realizeaza analize de impact si teste IMM in mod real. In mod nejustificat si total eronat, se trece in nota de fundamentare a fiecarei masuri mentiunea ca nu exista niciun impact asupra mediului economic, or realitatea arata ca exista un mare impact.

"In opinia noastra, odata cu introducerea acestei masuri, economia se va bloca, pentru ca ganditi-va ca o cincime din banii pe care ii detine o firma vor fi blocati intr-un cont. Daca ANAF nu performeaza in acest moment cu intreprinderile care nu sunt corecte, cum ne putem gandi ca va performa cu peste 300.000 de intreprinzatori, pentru ca in ordonanta de urgenta exista obligativitatea ca ANAF sa controleze decontul de TVA in termen de cinci zile", a subliniat oficialul CNIPMMR.

El a sustinut ca este practic imposibila aplicarea acestei masuri.

"Ma gandesc in principal la intreprinderile mici din mediul rural. Exista obligativitatea in aceasta ordonanta ca ei sa depuna TVA-ul aferent operatiunilor economice in termen de trei zile intr-un cont. Ganditi-va la un chiosc de la tara, care vinde de 100 de lei, 19 lei din acei bani va trebui sa se duca sa-i depuna intr-un cont de TVA, in speranta ca in termen de cinci zile va veni cineva de la ANAF si-i va da voie sa faca decontul de TVA. Acest lucru este profund incorect, absurd si inaplicabil. Veti vedea ca aceasta masura va bloca economia", a adaugat Jianu.

Un sondaj realizat de CNIPMMR dat luni publicitatii arata ca 97,5% dintre respondenti nu sustin plata defalcata a TVA si tot o pondere de 97,5% considera ca aceasta modificare va avea efecte negative asupra activitatii firmei lor.

La sondajul efectuat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri in perioada 8 - 28 august au raspuns un numar de 818 firme, din care 54,1% sunt microintreprinderi, 19,7% intreprinderi mici, 18,4% intreprinderi mijlocii, 5,9% intreprinderi mari si 1,9% alte forme juridice.

La intrebarea "Ce efecte pozitive asupra activitatii dvs. considerati sa vor fi generate de plata defalcata a TVA?", 98,5% dintre respondenti au aratat faptul ca nu exista niciun efect pozitiv.