Ambasada SUA in Romania a anuntat Ministerul Apararii ca solicitarea Romaniei privind disponibilitatea achizitionarii de sisteme tip Lansator Multiplu de Rachete cu Bataie Mare (High Mobility Artillery Rocket Systems - HIMARS) a primit aprobarea Congresului SUA, anunta MApN. In cadrul programului de inzestrare cu sistemul HIMARS, Romania a solicitat SUA achizitia a 54 de instalatii de lansare si elemente auxiliare pentru dotarea a trei batalioane luptatoare. Valoarea achizitiei a fost estimata la circa 1,25 miliarde de dolari, conform Agentiei de Cooperare pentru Aparare si Securitate (Defense Security Cooperation Agency).

Sistemul de rachete HIMARSFoto: Wikipedia

"Programul se afla intr-o etapa intermediara, dupa aprobarea Congresului SUA urmand a fi desfasurate discutii si negocieri de natura tehnica pentru stabilirea configuratiei finale a achizitiei, dar si optiunile de transfer tehnologic si implicarea industriei nationale de aparare in furnizarea de echipamente necesare productiei si mentenantei", anunta MApN.

In cadrul programului de inzestrare cu sistemul HIMARS, Romania a solicitat SUA achizitia a 54 de instalatii de lansare si elemente auxiliare pentru dotarea a trei batalioane luptatoare.

"Optiunea pentru inzestrarea Armatei Romaniei cu sistemul HIMARS deriva din necesitatea asigurarii unor echipamente de artilerie moderne, care sa contribuie la intarirea capacitatii de aparare a teritoriului national si la cresterea gradului de interoperabilitate cu armatele aliate, prin furnizarea unei capabilitati de descurajare credibile", sustine MApN.

Achizitia sistemului HIMARS face parte dintre cele opt programe esentiale de inzestrare prevazute in Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017-2026, pentru care Parlamentul Romaniei a transmis, in luna mai 2017, aprobarea prealabila de initiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente.

HIMARS este al doilea sistem care primeste aprobarea Congresului SUA, dupa ce Statele Unite au aprobat deja vanzarea catre Romania a sistemului de racheta defensiv Patriot, in valoare de 3,9 miliarde de dolari.

Luna trecuta, ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a anuntat ca Romania va cumpara sisteme americane mobile de artilerie cu rachete HIMARS si va achizitiona inca 36 de avioane de vanatoare F-16 pana in 2022.

"Pe langa achizitia rachetelor Patriot, o sa incepem procedurile pentru achizitia sistemului de rachete HIMARS, cu precizarea ca ele nu vor fi achizitionate in acest an si nu vom face plati", a declarat Tutuianu.

Conform planului de achizitii MApN aprobat de Parlament in primavara, Romania are in vedere achizitionarea unui sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bataie mare. Mai exact, 3 sisteme a 18 instalatii de lansare (54 instalatii de lansare) cu o valoare estimata in acel document la circa 700 de milioane de euro.

Dispozitivul lansator de rachete cu inalta mobilitate (HIMARS) este un sistem de artilerie reactiva, cu lansatoarele montate pe camioane, cu cate sase rachete de 227mm M270 sau cu o singura racheta MGM-140 ATACMS.

Sistemul a intrat in dotarea fortelor ameriacane in 2005 si de atunci a mai fost achizitionat de Singapore, Iordania si Emiratele Arabe Unite.